Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Városrészek fóruma: lépcsőházban teleltetett muskátlik

"Az erkélyen pompázó muskátlikat és más virágokat hogyan lehetne, milyen engedéllyel a lépcsőházban teleltetni? A radiátorra téve – mint évek óta – eddig senkit sem zavart. Már két helyen érdeklődtem, választ nem kaptam" – írta olvasónk a Bartók Béla útról.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóságtól a felvetéssel kapcsolatban a következő választ kaptuk: "a közlekedők tűzvédelmi szempontból kiemelt szereppel bírnak, hiszen menekülési útvonalként szolgálnak.

Tűz esetén a forró füsttel, esetleg mérges gázokkal teli lépcsőházban a helyismerettel rendelkező emberek is nehezen tájékozódnak.

Ha a menekülési útvonalat leszűkítik az ott hagyott tárgyak – legyen az babakocsi, kerékpár vagy virágok –, az megnehezíti a menekülést és a tűzoltói beavatkozást is.

A tűzvédelmi szabályzat szerint a menekülési útvonalon lévő – de a minimális szélességet hátrányosan nem befolyásoló – terek más célú használatát az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltséggel mint tűzvédelmi hatósággal kell egyeztetni.

Ha az egyeztetésekkor a hatóság azzal szembesül, hogy a bejelentő jogszabályt sért, akkor a hatóság közigazgatási eljárás keretében megteszi a szükséges intézkedéseket a jogszabálysértő állapot felszámolására.

A szabályzatban megfogalmazottak kizárólag az emberi élet védelmét szolgálják, a menekülési útvonalon elhelyezett szekrények, zsákok, bútorok, virágok tárolását, raktározását éppen ezért korlátozza.

A tűzvédelmi előírások betartatásának nem az a célja, hogy sivár közös használatú közlekedők jöjjenek létre, hanem az, hogy az egyes kialakítások mellett a biztonságos menekülés is biztosított legyen."

Cikkünk elkészülte után érkezett a hír, hogy változik a tűzvédelmi szabályzat ide vonatkozó része.

Olvasóink írták

 • 4. AnnaMeri 2012. november 05. 22:25
  „hat, akkor mi a változás? miről szól ez a cikk? csak...”
 • 3. tricse 2012. november 05. 17:03
  „Több hónapja kértem a lakásszövetkezeti képviselőnktől,hogy kérjenek a katasztrófavédelmisektől hivatalos álláspontot a lépcsőházunkkal kapcsolatban! Ígérték,nem történt semmi! A Bartókon többfajta lépcsőháztípus található,a mienk konkrétan az amelyik úgy néz ki,mintha kifelejtették volna belőle a liftet,de a helye meg van!:))
  Itt van hely a virágoknak szerintem! Na de ki fizeti a büntetést,ha mégse?”
 • 2. vera2012 2012. november 05. 13:19
  „1. Ha radiátor tetejére vagy szorosan mellé odarakodsz, elfogja a meleget, nö a fütés költsége.”
 • 1. ferdo 2012. november 05. 11:09
  „A változást nem lehetett volna leírni? Megteszem én az "újságíró" helyett:

  "A módosított szabályzatban szerepel, hogy lakóépületek menekülésre számításba vett közlekedőin, lépcsőházak pihenőin növények elhelyezhetők, amennyiben a menekülési útvonalat nem szűkítik le."

  Ergo november 13. napjától a kedves olvasó teleltetheti a növényeit a lépcsőházba, ha azok mellett megmarad szabadon a minimális 90cm-es szélesség. Radiátor tetején ez nem kérdés.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos motorbaleset Bakonyszentlászlón az erdei úton

Bakonyszentlászlón, az erdőgazdaság magánútján motorozott két társával együtt egy 27 éves férfi pénteken délután öt órakor. Tovább olvasom