Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Városok védett részei

Győrben négy védettséget élvező természeti terület van miközben Sopronban huszonhárom.
illusztráció
A természeti területek vagy objektumok, például egy-egy fa helyi védettség alá vonása jogi eszközt teremt azok megőrzésére. Szekeres György, a győri önkormányzat környezetvédelmi irodájának vezetője lapunknak elmondta, hogy a megyeszékhelyen valóban „csak" négy ilyen van. Azonban szerinte akkor sem lehet a várost e szempontból összehasonlítani Sopronnal, ha ott csaknem hatszor ennyi részt nyilvánítottak védelemre méltónak. Úgy véli, hogy ha számszerűleg nem is sok az a négy, összterületre nézve jelentős, több mint harminchektáros területet képvisel. És arról sem szabad szerinte elfeledkezni, hogy mennyire eltérőek a két megyei jogú város adottságai.

Fülemülétől málinkóig

A kétszáz éves Rákóczi Ferenc utcai vadgesztenyefa, és a Rába és Rábca hullámterére jellemző kétéltűfajoknak, énekesmadaraknak, főként fülemüléknek otthont adó, fehérfűz- és nyárligetekkel, rekettyésekkel tarkított Bécsi úti nádas, azaz a Mákos-dűlő számít Győrött védettnek. Emellett a Káptalandombon a Püspökvár bástyafalai közt meghúzódó várkert, amely ugyan a nyilvánosságtól elzárt, de a történelmi városmagban, a függőkertbe emelt ártéri talajban őshonos fákat, növényeket őriz. Továbbá a bácsai Szent Vid-domb és környéke, amely az Alsó-Szigetköz mocsári-lápi vegetációjának háborítatlan helye.

Az Árpád-kori sánc maradványai közelében fehér fűz, fekete nyár, fehéreper, vörösgyűrűsom, galagonya, kökény, vadrózsa, csíkos kecskerágó, fagyal, varjútövis, benge, kányabangita, libapimpó él és kiváló élőhelyet biztosít rovaroknak, fészkelőknek: kis kócsagnak, bakcsónak, szürke gémnek, dankasirálynak, aranymálinkónak. Ezek a hivatalosan védett részek, amelyek fenntartására a költségvetésben nincs külön keret, a kommunális feladatok közé tartozik. De ez azt is jelenti, hogy nemcsak akkor törődik a város egy zöldrésszel, ha az papíron védett.

A javaslattól az igenig

Szekeres szerint a védett helyek köre bővülhet. A Bálványosi-nádas esetében ez folyamatban is van – mert a kisbácsai lakosok kérték –, de az eljárás még nagyon az elején tart. A törvény szerint bárki kezdeményezheti a védetté nyilvánítást. Ha ezt megteszi, akkor a környezetvédelmi iroda megrendeli a természeti értékre vonatkozó vizsgálatot. Ennek költsége már az önkormányzatot terheli. Az eljárás menetrendje szerint ezután következik a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatóságának értesítése.

Aztán tisztázni kell a tulajdonviszonyokat, azt, hogy kié a terület. Ha az önkormányzaté, akkor a helyzet viszonylag egyszerű. Ha az államé, akkor már bonyolultabb, ha pedig magántulajdonban van, akkor még inkább. Egyeztetni kell  a városfejlesztési tervek miatt a városépítési és a vagyongazdálkodási irodákkal is. És ha kizáró ok nem merült fel, akkor kerülhet a javaslat a bizottságok és a közgyűlés elé. Ha a döntés igen, akkor a kitáblázás újabb költségeket jelent.

Zergeboglár, bábakalács

A Sopron önkormányzatától kapott tájékoztatás szerint a városban huszonhárom helyi jelentőségű természetvédelmi terület van, amelyből négy országos védelemre előterjesztett. A Bécsidomb egy része, a Löverwiese, amely a zergeboglár és a széleslevelű ujjasbokor, a Zieselwiese, amely a szibériai nőszirom és a harkai fás legelő, amely a szártalan bábakalács élőhelye. A többi közpark vagy üdülők, intézmények kertje. Huszonkét fa, facsoport pedig egyedileg, természeti emlékként védett.

Összesen ez több mint százhektáros területet jelent.
Szerencsések vagyunk, van mit védeni, de olyan értelemben talán sok a védett rész, hogy volt, amit nem tudtunk megóvni, koros volt és elpusztult – áll az önkormányzati közleményben. Azt ugyanis érdemes tudni, hogy ha már védetté nyilvánítottak egy természeti értéket, akkor ahhoz kezelési, fenntartási tervet kell készíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeméthegyek a Kossuth utcában

A korábbi konténereket műanyag hulladékgyűjtőkre cserélték Győr-Újvárosban. Tovább olvasom