Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Várólisták oka a Petz-kórházban: Önt műtsék meg vagy a macskáját?

Jól hangzó ígéret volt a kórházszövetség javaslata, hogy aki nem akarja kivárni az évekig tartó várólistát, az válasszon magának másik kórházat. De miért nem tud - csak lassan - csökkenni a várólista a hazai kórházakban?
A Petz-kórház is kapott tavaly abból az ötmilliárd forintos keretből, amit a kórházak a várólisták csökkentésére használhattak fel. Ennek eredményeképpen tudott 2014-ben 345 csípő- és 234 térdprotézisműtétet elvégezni a győri ortopédia. Idén eddig 279 csípő- és 226 térdprotézis-beültetésnél tartanak. A várólista ennek ellenére is csak kicsit rövidült, igaz, az okok gyűjteménye sem sokkal rövidebb.

 Dr. Gunther Tibor osztályvezető főorvos az elején leszögezte, hogy a számok azért előremutatóak. Míg 2014 júliusában térd-protézisműtétből 15-öt tudtak elvégezni egy hónapban, idén nyáron már 30-at. Augusztusnál még látványosabb a különbség 2014 és 2015 között: az előbbinél ugyanis 6 elvégzett műtét szerepelt a statisztikában, az utóbbinál 19. És mégis – tesszük hozzá, s erősíti meg a főorvos is – években mérhető a várólista még mindig, leginkább a térdnél.

 – Amit mi meg tudunk tenni, azt bátran vállalom: meg is tesszük. Júniustól beindult csütörtökönként a délutáni műtéti program – ennek köszönhető az előbb felsorolt változás is. A kollégák jóval kevesebb óradíj mellett vállalták a pluszműtéteket, mint amit egyébként privát rendelésben keresnének a kórházi munkaidő után. A legutóbb átadott két új műtőt is használhatjuk, ami azt jelenti, hogy kicsivel több asztalunk – és így lehetőségünk – van az operációkra. Persze még több asztal jobb lenne.

Naponta három műtétet végzünk, de köztük átlagosan egy implantátumcserét jelent, ami bonyolultabb és hosszabb műtét. Az orvos- és asszisztenshiánnyal mi sem tudunk mit kezdeni, csak igazodni hozzá. A baj sokszor mégsem az, hogy nem műthetünk többet, mert elfogyott az OEP-keret, hanem hogy nincs ott a beteg, akit pedig előjegyeztünk...
 Két év várakozás után műtötték meg Klausz Dezső térdét. Eredetileg márciusban lett volna az operáció, de egy szerencsétlen mozdulat miatt előbbre kellett hozni a protézisbeültetést. Fotó: H. Baranya
Két év várakozás után műtötték meg Klausz Dezső térdét. Eredetileg márciusban lett volna az operáció, de egy szerencsétlen mozdulat miatt előbbre kellett hozni a protézisbeültetést. Fotó: H. Baranya Edina

 Erről a helyzetről a Kisalföld többször írt, legutóbb épp abban a cikkünkben, amelyben a Magyar Kórházszövetség ajánlott a betegeknek kórházakat (lásd: Hol feküdne kés alá? – október 29-i lapszámunk). Gunther főorvos megerősíti, lassan egy szekrénypolcot megtölt azoknak a betegeknek az aktája, akiket előbbre vettek volna a műtéti listán, de végül nem vállalták. Az okok néha elképesztőek, de muszáj elfogadni.

Egy páciens azért nem tudott jönni, mert a macskája megbetegedett, s az állat műtétje számára fontosabb volt, mint az övé. Vannak persze könnyen belátható élethelyzetek: egy betegnek a férje kapott agyvérzést, frissen műtött lábbal pedig nem tudta volna ápolni. Más úgy számolt, hogy épp nyugdíjas lesz, mire sorra kerül – az előrehozott időpontban viszont még aktív munkavállaló volt, táppénzes hónapokat pedig nem engedhetett meg magának.

Volt olyan is, akinek előre lekötött nyaralása volt az ok, a nyári időpontot köszönte, nem kérte. Ezeknek a halasztásoknak ugyanakkor sok adminisztratív következménye van, amit az egészségügyi finanszírozás és a humánerőforrás-háttér is csak nehezen győz.

 Egy dolgot a végén még leszögez a főorvos, amiről a kórházszövetség nem beszélt: aki más kórházat választ, annak számolnia kell azzal, hogy esetleges komplikációnál is abba a kórházba kell visszamennie, ahol műtötték.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrben is megemlékeztek a párizsi terrortámadások áldozatairól - fotók

Győrben is megemlékeztek a párizsi terrortámadások áldozatairól - fotók
Gyertyagyújtással emlékeztek meg Győrben szombaton a november 13-ai párizsi terrorcselekmény… Tovább olvasom