Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Várólisták helyett – a betegek inkább fizetnének az MR- és CT-vizsgálatokért

Győrben és Debrecenben kell a legtöbbet várni az MR-és CT-vizsgálatra, amely elérheti a 2-6 hónapot is.
A várólistás betegek megítélése szerint az 1 hónap feletti várakozási idő már elfogadhatatlanul hosszú, így nagy részük akár fizetne is a vizsgálatokért, ha azok egy-két napon belül elérhetőek lennének – derül ki abból a kutatásból, amely az Első Magyar Egészségügyi Marketing Kft. megbízásából készült.

Kevesebb várakozás, jobb minőségű szolgáltatás

Míg mammográfiára, röntgenre vagy ultrahangra általában egy-két hetet kell várni, addig a CT- és MR-vizsgálatok esetén az egy hónapot jóval meghaladja a várakozási idő. A felmérésből az is kiderül, hogy a várólistán lévő betegek az egy-két héten belüli időpontot még elfogadhatónak tartják, azonban a két hónapon túl kapott előjegyzés már elfogadhatatlan számukra.

A betegek fele a várakozási idő csökkentése miatt venne igénybe fizetős orvosi szolgáltatásokat, ezzel egyidejűleg úgy gondolja, hogy ezekhez magasabb minőség is társul.

A felmérés szerint a várólistás betegek 63 százaléka fontosnak tartja, hogy értesüljön arról a lehetőségről, hogy az államilag finanszírozott diagnosztikai vizsgálat mellett térítés ellenében is kivizsgáltathatja magát, hiszen akkor el tudja dönteni, akar-e vagy tud-e azért fizetni. Ez az arány a magánorvost felkeresők körében még magasabb.

A 36-45 éves korosztály 80 százaléka élne a lehetőséggel

A fiatalabb, magasabb jövedelemmel rendelkező és felsőfokú végzettségű megkérdezettek között kiemelkedő az igény az egy-két napon belül elérhető MR- és CT-vizsgálatokra: a 36-45 éves korosztály 80 százaléka élne a lehetőséggel. Ebben a korosztályban a rövidebb várakozási idővel járó vizsgálatokat – mint például az ultrahangot is – magasabb arányban vennék igénybe térítés ellenében.

A kutatásból az is kiderül, hogy minél hosszabb a várakozási idő, annál jobban hajlanak a betegek (vagy hozzátartozóik) arra, hogy az ingyenes vizsgálattal szemben a térítéses szolgáltatást válasszák. A betegek nemcsak maguknak, hanem gyermekük, vagy – különösen a fiatalabbak körében – szüleik részére is fizetnének a CT-ért vagy MR-ért.

Az orvosok is pozitívan vélekednek

A kutatás készítői a szakorvosok véleményére is kíváncsiak voltak. A megkérdezett orvosok több mint háromnegyede a lehetőséget hasznosnak tartja, hiszen úgy gondolja, hogy ezáltal rövidül a várakozási idő, hamarabb kézhez kapja a leletet, így gyors diagnózis születik.

Bár a betegek igényelnék a tájékoztatást a magánfinanszírozású szolgáltatásokról, az orvosok egy része úgy ítéli meg, hogy nincs probléma a várakozási idővel, más részük pedig etikai okokból nem szívesen ajánlja ezt az alternatívát betegeinek. Mivel a jelenlegi tb-finanszírozású rendszerben a vizsgálatok száma korlátozott, az orvosok úgy gondolják, hogy a jövőben nőni fog a betegek által kért önköltséges vizsgálatok száma.

Olvasóink írták

 • 11. 41 2011. június 25. 20:41
  „Minden hozzászólónak igaza van és ez a legszörnyűbb az egészbe. Nem minden betegnek van ideje várni.O.V-nak senki nem mondta még el,hogy minél többen meghalnak annál kevesebb lesz az adófizető??Lehet,hogy ezért erőlteti a gyerek szülést,Ő már előre gondolkodik.50-60 évesen betegeskedünk,nem bírjuk a munkát,sokba kerülünk az államnak.Az erősek maradhatnak,a gyengébb pedig hát ....”
 • 10. nane 2011. június 25. 11:34
  „idd”
 • 9. nane 2011. június 25. 11:32
  „Van egy tuti tippem:Id le magad a sárga földig,mondd azt hogy leestél valahonnan,és máris megvan az ingyenCT:)”
 • 8. bojtár 2011. június 24. 20:14
  „Hát fizessen orsos viktor meg a haverjai ,úgy mégis hány bőrt akarnak még lenyúzni a népről?”
 • 7. Babenko 2011. június 24. 18:35
  „Érdekes dolog ez. Ha fizetünk érte, akkor megcsinálják. Ha nem fizetünk, akkor várunk. Fizetjük az egészségbiztosítást= várólistára tesznek. Fizetjük a munkanélküli hozzájárulást,( bezzeg az nem lett kevesebb) = alig kapunk rá 90 napot. Fizetjük a nyugdíjjárulékot egy életen át,= éhen döglünk nyugdíjas korunkban. Akkor miért is fizetjük a fele fizetésünket az államnak???? Sokan azt mondják, felejtsük el az adakozó államot. Akkor az állam is felejtse el a pénztárcánkat.”
 • 6. böbe06 2011. június 24. 12:57
  „Nem fogok ebbe a csoportba tartozni.
  Nincs felesleges 50 000ft-om, hogy kifizessem.
  Így kell az INGYENES ellátást fizetősé tenni ??”
 • 5. soproni 2011. június 23. 19:59
  „2!Azért végezhetnek csak bizonyos mennyiségű vizsgálatot,mert drága .Viszont,ha lesz aki fizet érte,akkor természetesen nem lesznek korlátozva .”
 • 4. vanessa 2011. június 23. 19:17
  „60 ezer ft egy vizsgálat”
 • 3. háté 2011. június 23. 18:14
  „Kétszer fizetni egyért? - mindig a lenyúzás jár a nem írom ki, kiknek a fejében. /idegenek/”
 • 2. mikvannak 2011. június 23. 18:00
  „Hogy van ? A vizsgálatok száma változik ,ha fizetek? Eddig ezt úgy értelmeztem hogy megadott napi vizsgálatot végezhetnek csak!De ha fizetek a dupláját is meg csinálhatja akár?Erre nem gondoltam azt szokták mondani megbüntetik őket,ha túllépik a keretet,tehát akkor csak pénzt kellett volna adni!”
 • 1. Pikulics 2011. június 23. 17:57
  „Ha nem akarok az OEP áldozataként megkrepálni, szeretnék még néhány évet élni, akkor fizetnem kell. Az elöjegyzési határidö kitolás a betegekkel, mire sorrakerülnék a halállista szerint, az értesitést kitüzhetik a fejfámra.
  Marad: fizetni, ha tudok.
  Ha nem...
  A Petz-ben, ha csak bemegyek a WC-re, ha addig nem voltam nagyon beteg, utána biztosan leszek.
  Higénia? Mi ez az idegen szó? Ismeri valaki?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárják a győri Petz Lajos utca egy szakaszát

A Petz Lajos utca Bartók Béla út-Roosevelt utca közötti szakaszát 2011. július 4. és 15. között… Tovább olvasom