Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Várólista: Sopronban lényegesen jobb a helyzet

Győr-Moson-Sopron - Bár az orvosi szakma máig vitatja a várólisták nyilvánosságra kerülésének szükségességét, a csiki-csuki egy hét múlva véget ér: az a kórház, amelyik a megadott területeken nem hozza nyilvánosságra a várakozási időket február 1-je után, büntetésre számíthat.

A győri és a soproni Kórház október óta már küldi az adatait az Egészségbiztosítási Felügyeletnek. Ami szembeötlő, hogy Sopronban lényegesen rövidebb a várólista – minden területen. A felügyelet internetes honlapján mindkét Kórház adatai is láthatók, így tiszta képet kaphatunk arról, mennyit kell várnia egy betegnek.

Az elején le kell szögezni, hogy a győri Kórház méreteinél és betegszámánál fogva lényegesen nagyobb, mint a soproni, az összehasonlítást tehát csak így érdemes nézni.

Értelmezzük tehát a címoldalon látható adatokat: a csípőprotézis-beültetésnél a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban 350 nap a várakozási idő, a soproni Erzsébet-Kórházban ellenben 40 napon belül kés alá feküdhet a beteg.

A térdprotézis esetében Győrben 450, Sopronban  40 nap a várakozási idő. A szürkehályog-műtéteknél is lényegesen több türelemre van szükség a megyeszékhelyen: a Petz-Kórházban 103 napig, az Erzsébetben 31 napig kell várni a beutalóra. A méh jóindulatú daganatának műtéti várólistája is nyilvános adat: Győrben 38 nap, Sopronban 12.

A gerincstabilizáló operációt Győrben 65 nap után írják ki, a diagnosztikus katéterezéseket pedig csaknem három hét (19 nap) múlva. Orrsövényműtétre a Petz-Kórházban 20 napot kell várni, az Erzsébet-Kórházban viszont hivatalosan egyet sem, a rubrikában ugyanis 0 szerepel. Kell azonban várni Sopronban az MRI-vizsgálatokra: kereken két hetet, CT-vizsgálatra pedig 3 napot.

Érdekesek a régió (Vas, Veszprém, Zala megye) Kórházainak adatai is, ebben az összehasonlításban ráadásul mindkét megyei Kórház jól szerepel. Ha a csípőműtéteket nézzük, akkor a már említett győri 350 nappal szemben a szombathelyi Markusovszky Lajos Kórházban 362, a Zala megyei Kórházban 390 napot kell várni; tehát csak a Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház szerepel jobban a maga 183 napjával.

A térdprotézisek szinte lekopírozzák az előző adatokat, kivéve azt, hogy ezen a listán a Petz-Kórházé a leghosszabb várakozási idő: a győri 450 nappal szemben másutt 330–360 nap közötti a várakozási idő. Szombathely a méh jóindulatú daganatának műtéteinél mutat fel országosan is kiugró adatot azzal, hogy a várólistája ezen a területen 99 napra nyúlik.

S ha már az országos csúcsoknál tartunk: a térdprotézisműtéteknél Heves megyében (a Markoth Ferenc Kórházban) 1460 napot, tehát négy évet kell várni az operációra; a  Kaposi Mór Kórházban (Kaposvár) 1126 napot, vagyis három évet a csípőprotézisre. A Markoth Ferenc Kórház a szürkehályog-műtéteknél is kiugró eredményt produkál: 487 napot (csak emlékeztetőül: a Petz-Kórházban 103 napig, az Erzsébetben 31 napig kell várni egy ilyen műtétre). Az összesített csúcsot a Budai Egészségközpont Kft. tartja, amely 2190 nap, vagyis hat év után tud gerincstabilizáló műtétet elvégezni.

Az átlag európai, de nagyok a különbségek

A Magyarországon vezetett Kórházi várólisták hosszúsága nem tér el az európai átlagtól, vagyis a magyar biztosítottaknak sok esetben ugyanannyit kell várniuk a nem sürgős műtétekre, mint az olaszoknak, svédeknek vagy angoloknak. Az Egészségbiztosítási Felügyelet szerint Magyarországon az jelent problémát igazán, hogy az egyes intézmények között komoly különbségek alakultak ki (ezt látjuk is). Nyolc olyan intézmény akad, ahol egy évet vagy annál is többet kell várni a protézisműtétekre, miközben több olyan szolgáltató is van az országban, ahol ugyanezt a műtétet 1–2 hónapon belül el tudják végezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kokain a Mercedesben

Győr - A megyei felderítők információja alapján Győrben fogták el tegnap délelőtt azt az 54 éves… Tovább olvasom