Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Várhatóan szerda délután tetőzik a Cuhai Bakony-ér Bőnynél - videó

Az idei esztendőben már sokadszorra veszélyezteti a Cuhai Bakony-ér Bőnyt. Képgaléria.


17 óra 10 perc 

16 óra 35 perckor jártam ismét a mércénél, 252 cm-t mutatott. Ismét készítettem pár fényképet, a sötét miatt videóra már nem volt lehetőségem, képeimet levelemhez csatolom.
16 óra 35 perckor 252 centiméter volt a vízállás.


16 óra 30 perc

"13 óra 40 perc körül már 245 cm volt a vízállás" - írja Tudósítónk.Szerda, 14 óra 8 perc

"Reggel valamivel 9 óra után jártam a Cuhai Bakony-ér környékén, a vízállás 239 cm volt a bőnyi `lengő-hídnál´, ahol a hivatalos mérce is található.

Alkalmam volt beszélni egy vízügyes emberrel, aki azt jósolja, hogy délután várható a tetőzés 260 cm körül" - írta Tudósítónk.

Fotó, videó: Tudósító.


Kedd, 17 óra 44 perc

Az utóbbi napokban 245 cm-re emelkedett a patak vízszintje, s ha bekövetkezik egy gyors olvadás a Bakonyban, akkor az időjárás szeszélye újabb árvizet hozhat a balszerencsés településre.

A bőnyiek felkészültek az "újabb küzdelemre"; a kisalfold.hu munkatársai - akárcsak tavasszal - ezúttal is védekezésre szánt homokot láttak a község központjában.


Videó: Cseh Róbert.


Az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Hatóság honlapja szerint egyelőre nem kellett elrendelni a Cuhai Bakony-ér megyei szakaszán árvízvédelmi készültséget.


Ismét megemelkedett a Cuhai Bakony-ér Bőnynél. Képek: Cseh Róbert.

Az életüket megkeserítő patakot szemlélő bőnyiektől a helyszínen azt hallottuk, hogy "a hét közepére lassú apadás várható".

Csak remélni tudjuk, hogy lesz.Ide kattintva tekinthetik meg, hogyan hömpölygött az árvíz június elején Bőnyön!


   

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. zolee978 2010. december 10. 08:32
  „Clin,Bojtár!

  Nem okoskodás és gőg szülte hozzászólásomat! Menekültél te 2 gyerekkel a saját házadból az első árvíz alkalmával?? Mi igen!!! Az árvíz miatt ugy mint sok másik a mi házunk is tönkre ment.Mindkét árvíznél napi 20-22 órát voltunk kint,Metalatussal együtt,mind a gátnál,mind pedig a házak védelménél. Nem a polgármestert hibáztatom,hanem próbáltam felhívni a figyelmet arra hogy nem csak az a pár ember rakta oda magát akik elismerésben részesültek. Az meg végképp nem érdekel mire mennyit költött az önkormányzat!! Annyit tudok biztosra hogy nem a sajátjukat költötték,hanem az államtól, illetve innen-onnan befolyt összegekkel gazdálkodnak. Miért szúr szemet bárkinek is az hogy féltjük amiért megdolgoztunk??? Nem is biztos hogy mi vagyunk tájékozatlanok,talán csak tapasztalatból irogatunk Metalatussal karöltve,nem gondolják a kedves "sorstársak"!!!???? A téma részemről lezárva!!!!
  További szép napot!!!”
 • 22. fióka 2010. december 10. 08:07
  „Naja, a polgárőrséget is annyira segítette a p.mester... Látszik is, 2év után se jutottunk semmire! Minden felszerelés saját pénzből vettünk meg, saját kocsival jártunk ki!!! -->hát öregem én nem feszegetném a tudatlanságodat.Egyszerűen képtelenek vagytok megérteni ,hogy ha az állam nem ad pénz mi a megmeredt @-ból lenne pénz???Okostojás vegyál te karácsonyra egy Ferrarit vagy nem tudsz pedig csak meg kell venni hát még azt sem tudod akkor a te gondolkodásod szerint hülye vagy.Szerintem egyél még meg pár gombócot és talán az évek múltán kicsit bölcsebb leszel mert gyanítom anyira nem vagy képve mint csikó hal a zuhanórepülésbe.Egyébként nagyon is képbe vagyok a helyzettel jobban mint gondolnád azt az itt ocsmároló sírós rívós üzenetek helyett ismételtem javaslom a közgyülésen vajó tájékozódást és ott felteheted ezeket az értelmes kérdéseidet és megkaphatod a válaszokat is .Egyébként az is megsúgom,hogy a település őrség is januártól meg fog szünni és nem azért mert a polgármester hanem mert az állam nem finanszírozza tovább,de biztos ezért is p.mester tehet.”
 • 21. MetalAtus 2010. december 09. 16:43
  „Naja, a polgárőrséget is annyira segítette a p.mester... Látszik is, 2év után se jutottunk semmire! Minden felszerelés saját pénzből vettünk meg, saját kocsival jártunk ki!!! Nem kaptunk soha mást csak ígéretet! T. bojtár! Sztem te azt se tudod hogy kik kaptak kitüntetést... Szted ki érdemelte volna meg jobban? Aki önkormányzati dolgozó és a munkaideje leteltével húzott haza, vagy az aki napi 18-20 órát talpon volt, esetleg aki 5 nap alatt 80órát töltött teherautón??????????”
 • 20. clin 2010. december 09. 14:02
  „Rosszul írtam, nem csütörtökön, hanem kedden 30-án volt a közgyűlés!”
 • 19. clin 2010. december 09. 13:59
  „MetalAtus, zolee978!

  Megint olyan dologban vagytok "okosak" amit meggondolatlanul információ hiányban szenvedve talán feltűnési vágyból írogattok! Ha múlt héten csütörtökön vettétek volna a fáradtságot és elmentek az önkormányzati testületi gyűlésre ott a jegyzőnő világosan forintra elszámolt a kapott pénzek felhasználásáról. Ott megvilágosodott volna bennetek, hogy mi is lett az általatok soknak vélt pénzösszeggel. A gátépítéssel kapcsolatban meg csak annyit, ha nem csinálták volna meg a hétvégén, akkor MetalAtus ismét fürödhetne a saját pincéjükben, no meg az a 120 ház megint úszna. Miért az utolsó pillanatban "kapkodtak", ezt vágjátok a p.mester fejéhez? Talán tisztában kéne lennetek, hogy a Testület dönt a község sorsáról nem a polgármester. Senki nem foglalkozott a védekezéssel a tavaszi árvíz óta a testületi tagok közül, egyedül a polgármester hajtotta ezt a dolgot járta a vízügyesekkel , a katasztrófavédőkkel a Bakony-ér partján szinte nap mint nap. Tárgyalt az országos szervekkel, lobbizott, hogy valahogy rendbe legyen téve a meder, sőt ígéretet is kapott, hogy az ott benőtt fákat kiadják kitermelésre. Mindez a vízügy jogköre ugyan úgy mint ahogy nyáron sem engedték megépíteni a védőgátat amit többek között a p.mester is szorgalmazott. De ez is elhangzott immár többször is a testületi gyűléseken. De nem késő ma közmeghallgatás a hivatalban délután 17 órától, ott mindenki felteheti a kérdéseit a falu vezetésének!”
 • 18. bojtár 2010. december 09. 10:08
  „9. lhb 2010.12.08. 17:38--->most is kint van meg akkor is kint volt amikor a családja napokon kersztül bent remegett a házban a víz fogságába ,hogy mi lessz velük a sok butam ember meg szapolja annélkül ,hogy bármivel tisztában lenne szégyenlem magam sok helybéli nevében akik bebizonyították milyen is a valódi énjük,hogy tudnak megvadult buta csordává változni csak kell egy vezérökör aki kongatja a kolompot.”
 • 17. bojtár 2010. december 09. 10:03
  „16. zolee978 2010.12.08. 22:46-->valószínű azért kapták mert értelmesebb kulturáltabb és önzetlenebb emberek voltak az írásod tartalma tökéletessen tükrözi azt a gőgőt amilyen valószínű is vagy ,de mindezek ellenére szerintem bárki aki megkapta azt az A4 laminált papírt és azt a könyvet a szerinted HŐSŐK közül .
  15. MetalAtus 2010.12.08. 21:44---> a válasz pofon egyszerű el kell menni a nyilt forumra a művelődési házba és hidd el megkapod a választ mert hála isten annyi ,de annyi okos ember él ebben a faluban ,hogy a helyükbe én is othon maradnék magamra zárva az ajtót és írnám az ilyen magukat minősítő primitív hozzászólásokat mint zolee978 barátunk,Csak gratulálni tudok az ilyen embereknek Böny büszke polgárai”
 • 16. zolee978 2010. december 08. 22:46
  „Üdv mindenkinek!
  Amit a mai napon láttam,az igazolta megérzésemet miszerint senki nem akart menni zsákot rakni. Azt ugye nem kell kifejtenem hogy miért is ódzkodik mindenki "megfogni a munka végét" mert azt mindenki tudja. Az előző árvíz után 1-2 ember ki lett emelve,mint Bőny hősét ismerték el. És a többi emberrel mi van??? Ők nem is voltak ott? Vagy nem fogtak meg elég zsákot??? Mi alapján történt mindez?Ebben a faluban olyan kirakatpolitika folyik hogy arról nem regényt,hanem akár sorozatot lehetne írni.Valaki árulja el,hogy miért mindíg az utolsó pillanatban van kapkodás?!Más falvakban kihírdetik a közhasznú munkát és az emberek mennek és csinálják mert tudják hogy az ő érdeküket szolgálja.És itt??Utolsó pillanatban toboroznak hogy jussanak valamire.Na arról meg végképp megvan a véleményem hogy általános iskolás gyerekeket kötelező jelleggel visznek ki homokzsákot rakni.Ez parádé.
  További szép napot mindenkinek!”
 • 15. MetalAtus 2010. december 08. 21:44
  „Jó kérdés! És nemcsak az államtól kaptunk...”
 • 14. rami3ez 2010. december 08. 21:02
  „MetalAtus.Hát igen köszönöm hogy van azért aki gondolta hogy ez nem lesz egyszerű.Csak azt nem értem állítólag kemény pénzt kaptunk az államtól. Akkor az hol van.”
 • 13. MetalAtus 2010. december 08. 20:45
  „Üdv mindenkinek!
  Örömmel olvasom hogy nemcsak az én véleményem, hogy az elmúlt fél évben miért tököltek az illetékesek? A drága pmester úr is azt képzeli hogy ez a sár-gát megvéd minket?? Időt valószínű hogy nyerünk vele, de EZ NEM ÁLLAPOT!!! Azt hiszi hogy ilyen gyorsan össze-vissza kapkodással jóváteheti, helyrehozhatja a 6hónapnyi láblógatást? Csak számomra érthetetlen hogy miért tarthat előbbre Rétalap mint mi? Jóval kisebb település, nincs annyi befolyó összeg az iparűzési adókból mint nekünk. És mégis normálisabb az a falu mint a mienk? Ott tudnak egész utcákat újraaszfaltozni? Ott karban vannak tartva az árkok? Valaki már igazán rendet tehetne...
  Ja, és a képeket, videókat én küldtem be, de ha valaki szeretné látni, szívesen megmutatom a bakonyér azon részeit, amikhez legalább 20éve nem nyúltak! Nemcsak ott kell "rendbetenni" a medret ahol az útról látszik! A képekben, videókban a vízállásra tettem a hangsúlyt, de kérésre csinálhatok olyan képeket, videókat is ahol a hanyagság megmutatkozik! Mert arra nincs más szó ha a "mederben" öles fák nőttek! EZ HANYAGSÁG!!! Azok a fák nem egy-két nap alatt nőttek meg ekkorára!

  Szép estét mindenkinek!”
 • 12. gabmaster 2010. december 08. 20:37
  „Talán ide kapcsolódik az az információ amit a múlt hétvégén szereztem, (www.edukovizig.hu/files/1_5_Cuhai_Bakony_er_Conco.pdf) egy185 oldalas tanulmányról van szó mely tartalmazza a kérdéses vízfolyás rekultivációját EU-s módra olvastam benne 2025-ös dátumot is meg még azutáni terveket is. Csak a jelenről nem irtak semmit meg a hogyanról.”
 • 11. rebel 2010. december 08. 19:21
  „Halló mindenki!!
  Ennek az egésznek semmi értelme!Az utolsó pillanatba kapkodnak most is ,és ami nagyon felháborító hogy 13-14 éves gyerekekkel zsákoltatták a homokot!!!Szégyen!!!Hol vannak a kiemelt emberek most???Szegény gyerekem hulla fáradtan jött haza és elvárják tőlük hogy még tanuljanak a következő napra!!Miért nem lehetett ez nyáron csinálni????”
 • 10. westminster 2010. december 08. 18:59
  „9.  lhb 2010.12.08. 17:38

  "Mindig mindenki csak ígérni tud."

  Mindig mindenki csak másra várni tud.
  Ha ott Bőnyben a homokzsákok helyére valódi gátat csinálnak a nyári időszakban, most nem lenne hír a patak újabb áradása.
  Ugyanez igaz a "talajvízre" is.
  Amit most végeztek Nagyszentjánoson, azokat az árkokat nyáron is átvághatták volna. És van a víznek szabad elfolyása.”
 • 9. lhb 2010. december 08. 17:38
  „Kedves Mankapunka! Ez már tényleg sok, amiket ír! Sok ember még mindig nem tudott visszaköltözni, s nincs is pénzük miből felújítani a házukat, annyira hogy lakhatóvá tegyék! Nem azzal kellene törődni, hogy hogyan fog áthaladni a falun, s egyébként én tuti nem szorulok rá arra, hogy Ön hozza az ételt, mivel nem itt vásárolok.
  Ramirez
  Mindig mindenki csak ígérni tud, de én nem szavaztam olyna p.jelöltre, aki már elúsztatta egyszer a falut, azzal a címszóval, hátha nem lesz gond, várjunk még egy kicsit, holott lehetett tudni, hogy minden úszni fog..... most legalább tényleg időben elkezdték, s a p.mester is kint van a gátakon.”
 • 8. arrabonem 2010. december 08. 13:37
  „Mankapunka,
  Nálam a bárkás víziód bejön. Reális világkép.

  picinke,
  Valószínűleg nem ismeri Mankapunka nem is kicsit provokatív "irodalmi" munkásságát. Nem az Önök sanyarúságán röhög (azon nagyon nincs mit), hanem úgy általában a világon. Így könnyebb elviselni ezt a gömbölyded kuplerájt. (Itt ki is szálltam az ügyből.)”
 • 7. peet2 2010. december 08. 13:34
  „Én jártam Bőnyben láttem a foliákra rakott homokzsák depokat,
  csak azt nem értem utána miért nem történt meg a végleges gátak megépitése?
  Miért nem tudnak az illetékesek előre gondolkodni és tervezni??
  A felelőtlenséget nem lehet a pénz hiányéra fogni.
  Ha kell akkor ujra megyünk segiteni mert ez igy természetes.
  2
  helyetted meg majd elvisszük gumicsonakon a falunak szánt árukat
  Te meg siránkozz kb 20km kerülőutért , mert csak ennyit tudsz!”
 • 6. picinke 2010. december 08. 13:21
  „Tisztelt Mankapunka! Ha elolvassa a 2.sorszám alatt írt hozzászólását, akkor Ön nem "vinni"-t, hanem "venni"-t írt és ez ugye nem ugyanaz. Egy betűelírás okozott félreértést, ez tény. Ettől függetlenül hozzászólása többi része nem vicces, még ha Ön úgy is érzi. Abban már csak reménykedek, hogy a nekem szóló, tegező viszonyban írt hozzászólása is csak elírás volt.”
 • 5. BZOLI68 2010. december 08. 12:54
  „A cuhai bakonyeret kenemar mejiteni es megoldona a nagy problema,jol halottam ma 1963-ba volt meder mejites.”
 • 4. Mankapunka 2010. december 08. 12:40
  „picinke

  Há,pont mi visszük a boltba az árút,hogy ne haljatok éhen.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nézegesse az új helyközi buszmenetrendet!

A Kisalföld Volán oldalán már letölthető a december 12-től életbe lépő új helyközi menetrend. Tovább olvasom