Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Várható viharok: kármegelőzés és kárfelmérés

Országosan több mint 1300 darab kárbejelentés érkezett csak az Allianz Hungária Zrt.-hez a hétvégi viharok miatt.

A közeljövőben folytatódhatnak az ilyen és ehhez hasonló természeti események, így a kármegelőzési tanácsokat érdemes megfogadni. A leginkább érintett terület az ország középső része, a főváros és Pest megye, továbbá a Balaton-felvidék, Ajka és Csabrendek, a bejelentések meghatározó hányada innen érkezett. A várható kárkifizetés összege eddig megközelíti az 70 millió forintot.

Horváth Andrea, az Allianz Hungária vezérigazgató-helyettese elmondta: „a társaság nagy erőkkel dolgozik a károk felmérésén". A ma koradélutánig bejelentett károk közül 711 a vihar, 264 jégverés, 244 villámcsapás illetve elenyésző számban beázás és felhőszakadás okozta károkkal kapcsolatos. A tegnapi ítéletidő elsősorban az ország középső részén okozott károkat. A legtöbb kárt eddig Budapestről (233), Ajkáról (191) és Csabrendekről (39) jelentették. Míg Budapesten és Pest megyében közvetlenül a vihar, valamint a villámcsapások okozták a legtöbb kárt, addig a Balaton-felvidéken (jellemzően Ajkán és környékén) a dió nagyságú darabokkal hulló jégeső okozott károkat.

A károk rendezése során a biztosító alkalmazza a telefonos eljárást is, amely azt jelenti, hogy szakértő munkatársai az ügyfél telefonos megkeresése alkalmával, az általa elmondottak alapján, helyszíni szemle nélkül rendezik a károkat – természetesen abban az esetben, ha az ügyfél is elfogadja a telefonon felajánlott kártérítési összeget. A kisebb összegű károk gyors helyreállításához ezzel az egyszerűsített és ügyfélbarát eljárással társaságunk aktívan hozzá tud járulni. Azon ügyfeleinknél, akik ingatlana életveszélyesen, vagy oly mértékben károsodott, hogy a lakhatás is veszélybe került, társaságunk soron kívül kárelőleget utalt ki, melynek segítségével gyorsan megkezdhető a helyreállítás, valamint megoldható a károsult ideiglenes elszállásolása is. A jelenlegi, és az ehhez hasonló kritikus helyzetekben az Allianz Hungária kiemelt figyelmet fordít ügyfelei gyors, és az aktuális igényekhez leginkább igazodó kiszolgálására.

A vezérigazgató-helyettes szerint a közeljövőben folytatódhatnak az ilyen és ehhez hasonló természeti események, így a következő kármegelőzési tanácsokat érdemes megfogadni: évente legalább egy alkalommal, de különösen előre jelzett, erős széllel járó időjárást követően javasolt a tetőburkolatok áttekintése, ugyanis a fedés sérülését egy esetleges vihar tovább rombolhatja, továbbá a fedés sérüléséből eredő nyíláson keresztül a csapadék az épületbe jutva károkat okozhat. Javasolt a ház előtti lefolyók, ereszcsatornák illetve átereszek rendszeres ellenőrzése és tisztítása a nem megfelelő csapadék-elvezetésből eredő beázási és elöntési károk megelőzése érdekében. Zivatar idején célszerű az elektromos készülékek csatlakozóit kihúzni a konnektorból a villámlás okozta túlfeszültségből eredő károk megelőzése érdekében. Biztosított ingatlanunk mellett ne feledkezzünk meg autónk biztosításáról sem. Az átlagosnál hevesebb viharok esetén ugyanis előfordulhat, hogy az egyébként gondosan karbantartott épületünket is megbontja a viharos erejű szél és a lebomló épületrészek kárt tesznek a gépkocsinkban. Ebben az esetben az ingatlanban keletkezett károkat természetesen megtéríti társaságunk, azonban az autó káraira kizárólag a casco biztosítás nyújt fedezetet. Amennyiben a sajnálatos kár már bekövetkezett, akkor az alábbi tanácsokat érdemes megfontolni, betartani: a káresemény felfedezését követően elsőként arról kell meggyőződni, hogy van-e közvetlen életveszélyt jelentő károsodás az épületen.

Ha szükséges, mielőbb célszerű értesíteni a katasztrófa-védelmet vagy a tűzoltóságot a további károk bekövetkezése és az azzal járó esetleges személyi sérülések megelőzése érdekében. A tetőt ért kisebb károsodások esetén javasolt ideiglenes fóliázás készítése a sérült szakaszon, a további károk megelőzése érdekében. A kárszakértő megérkezéséig javasolt a káresetből visszamaradó törmelékek megőrzése, mely a pontos kárfelmérést segítni, így a kárfelmérés és a kifizetés menete is gyorsítható. Ha ügyfelünknek lehetősége van rá, a keletkezett károsodások lefotózásával szintén segítheti az egyszerűbb kárfelmérést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széchenyi tér: aláírták az uniós szerződést

Ugyan a kormány már tavaly ősszel döntött a csaknem 900 millió forint odaítéléséről, de a megállapodás előkészítése hosszú hónapokig húzódott. Tovább olvasom