Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Várfalakat találtak a Dunakapu téren

A XVI. században épült győri vár egyik ágyúlejárójának két falát találták meg a régészek a Dunakapu téren folyó ásatáson.

A földből már római kori pénzek, dísztűk és kerámiatöredékek is előkerültek. Két és fél hete folyik a próbafeltárás a győri Dunakapu téren, amelyre azért került sor, mert az önkormányzat rendezvénytérré akarja alakítani a területet, alatta mélygarázzsal. A szakemberek egyelőre két észak–déli irányú kutatóárokban faggatják a múltat.

A győri erőd két falrészlete kétméteres mélységben került elő.
A győri erőd két falrészlete kétméteres mélységben került elő.Deák Andrea ásatásvezető régész a Kisalföldnek az eddigi eredményekről számolt be. Elmondta: a tér közepe táján, mintegy két méter mélyen megtalálták az egykori erőd téglából készült falát, egy ágyúlejáró oldalait. A Duna-bástyához tartozó folyosónak – ezen szállították az ágyúkat a bástya lőréseihez – boltíves teteje lehetett, amit azonban elbontottak a századok során.

A falakat olyan erősre építették, hogy a XVIII. században, amikor felhúzták a Bástya utca északi, az 1930-as évekig meglévő házsorát, inkább megtartották, mintsem eltüntették. A két fal között tégla- és betonpadló látható a XVIII., illetve a XX. századból. "Feltehető, hogy a házakat a téren másutt is a megmaradt várfalakhoz igazították" – jegyezte meg a régész.

Deák Andrea ásatásvezető régész elmondta: a római kori pénzérméktől a modern kori tárgyakig sok mindent találtak már a területen. Fotók: H. Baranyai Edina
Deák Andrea ásatásvezető régész elmondta: a római kori pénzérméktől a modern kori tárgyakig sok mindent találtak már a területen. Fotók: H. Baranyai Edina


A kutatóárok felső, nagyjából két méterén csupán az erőd és a Bástya utcai házak bontása után keletkezett feltöltésre bukkantak a szakemberek. Ebben még sörösüveg és XX. század eleji fillér is volt, de a törmelék átvizsgálása során találtak régebbi érdekességeket: így például három, csaknem kétezer éves, a császárkorból származó római pénzt, ugyancsak római kerámiát és dísztűt, valamint középkori bécsi, pecsételt peremű kerámiát.

A másik, a Kossuth hídhoz közelebbi, négy méter széles kutatóárokban – a feltöltésen kívül – egyelőre csak XIX–XX. századi falrészletek kerültek elő. Deák Andrea szerint valahol ezen a részen lehetett a Duna-kapu, és az egyelőre inkább szóbeszédből, legendaként ismert Ali pasa kéjtornya. Hamarosan elválik, megtalálják-e a két építmény maradványait.

A régészek a Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatósága és a győri önkormányzat által kötött szerződés alapján 60 munkanapot dolgoznak a téren, ami az időjárás függvényében ténylegesen két és fél, három hónapot jelent.

A két meglévő kutatóárok mellé hamarosan kibontanak egy kelet–nyugati irányút, amelynek helyét még nem határozták meg pontosan.

A szakemberek négyméteres mélységig szondázzák, mit rejt a talaj. A város által korábban statikai vizsgálatokhoz végzett próbafúrások tapasztalatai alapján arra számítanak, hogy lejjebb már nem fordulnak elő régészeti emlékek.

Olvasóink írták

  • 16. xonder 2011. július 20. 11:01
    „A Dunakapu tér úgy volt jó,ahogy volt!!!
    Mit kell mindenek nekiállni szétrombolni?!
    Vagy csak pénzmosás....”
  • 15. DON 2011. július 20. 10:45
    „Mir!
    szabin vannak!”
  • 14. mir 2011. július 19. 22:47
    „13

    Sajnos nem jelent semmit. Este beterjesztik a módosítást reggelre már meg is szavazzák. Mostanság így működik a fidesz demokrácia.”
  • 13. DON 2011. július 19. 22:13
    „Mazsolázzunk ebből a törvényből picit:

    Régészeti örökség: az emberi létnek a föld felszínén, a föld vagy a vizek felszíne alatt és a természetes vagy mesterséges üregekben 1711 előtt keletkezett érzékelhető nyoma, mely segít rekonstruálni az emberiség történetét és kapcsolatát környezetével.
    7/A. § A régészeti örökség védelme kiterjed:
    a) a régészeti örökség felkutatására, értékelésére, számbavételére, nyilvántartására;
    b) a kiemelten vagy fokozottan védendő területek meghatározására, védetté nyilvánítására;
    c) a régészeti örökség megőrzésére.
    8. § (1) A föld felszínén, a földben, a vizek medrében vagy máshol rejlő vagy onnan előkerülő régészeti lelet állami tulajdon.
    10. § (1) A régészeti örökség elemeit lehetőleg eredeti lelőhelyükön, eredeti állapotukban, eredeti összefüggéseikben kell megőrizni.

    Ezek alapján bizony itt már nem lesz se mélygarázs, se ferde hajlamúak lázálmában megjelenő rendezvénytér!”
  • 12. DON 2011. július 19. 22:09
    „mstummer!
    Szerencsére van egy olyan, hogy 2001. évi LXIV. törvény a kulturális örökség védelméről. Ezt a narancsos banda hozta össze az előző regnálásuk idején. A saját szájukból csak nem csinálnak <moderálva>”
  • 11. mstummer 2011. július 19. 21:34
    „Visszatérve a témához. Nagyon kíváncsi vagyok mi fog ezek után történni. És hogy zsóti betartja e azt amit ígért. Sanszos hogy nem...”
  • 10. apex 2011. július 19. 21:32
    „Még egyszer nem történhet meg az a barbarizmus, amit a Széchényi téren elkövettek az "építők" a mocskos politika nyomására.”
  • 9. mstummer 2011. július 19. 20:43
    „<moderálva>”
  • 8. DON 2011. július 19. 17:44
    „Idézem zsotyeszt:
    "Ha van érték a Dunakapu tér alatt, azt megmentjük és bemutatjuk, ha nincs, megépülhet a mélygarázs."
    "Annál borzasztóbb nincs, mintha betemetjük a történelmi emlékeket. Megtalálnánk a módját, hogy előteremtsük a szükséges pénzt."

    És kérdezem fütttyös pancsert és hedonista bandáját, hogy erre mit tudnak mondani? Pár dohos tégla, pancser?:) Mintha valakik azt mondták volna már a legelején, hogy ott bizony bástya van, épület van, vár van a tér alatt. Mintha ezt már valakik, akiknek a száját fenyegetéssel is igyekeztek betapasztani, be is mutatták volna! Akinek még ez sem elég ok arra, hogy támogassa a Duna-bástya feltárását, megmentését, és rekonstrukcióját, az vagy mutyizik (elnézést, ilyet nem mondunk) - közös nyereségre játszik pajtásaival, vagy szimplán kulturálatlan barbár.”
  • 7. mir 2011. július 19. 17:35
    „Erős a gyanúm, hogy meg fogják építeni a garázst ez eldöntött tény. A régészek meg nem nagyon akarnak mélyebbre ásni mondván a város által végzett vizsgálatok szerint bla bla bla. Szal lesz ott mélygarázs a múltat meg végkép eltörlik mert kell a pénz amit majd a garázs termel”
  • 6. titokgyula 2011. július 19. 16:16
    „Mivel feltételezik hogy lejjebb már semmi nincs, majd a várfalak alá még elfér a mélygarázs.
    "A szakemberek négyméteres mélységig szondázzák, mit rejt a talaj. A város által korábban statikai vizsgálatokhoz végzett próbafúrások tapasztalatai alapján arra számítanak, hogy lejjebb már nem fordulnak elő régészeti emlékek."
    Szerintem, ez azt jelenti.”
  • 5. révfaluiszúnyog 2011. július 19. 14:48
    „Nem Dwatson! Ezt már nem lehet eldózerolni. Azon egyszerű oknál fogva, hogy az országos műemléki felügyelet ahhoz nem adná meg a szakhatósági engedélyt. Márpedig anélkül egyetlen elvi építési engedélyből sem lesz jogerős építési engedély. Nemhogy egy városi közterületre, de még egy szitásdombi tyúkólra vonatkozóan sem! Napnál világosabban előkerültek a Duna bástya falai, a kazamatákba levezető út -amely hasonlatos a Lapidáriumba vezető úthoz- és hamarosan meg fogják találni a boltozatokat is.

    Tehát most vissza kell emlékezni, hogy a polgármester azt mondta, ha találnak valamit a tér alatt, akkor azt meg kell menteni. Nosza, itt az alkalom! Át kell írni a Dunakapuval kapcsolatos elképzeléseket. Mélygarázs kuka, rendezvénytér kuka, oda nem illő épületek kuka. Vár van, és kazamaták, amelyekben sok-sok hangulatos bazárt, boltot, kocsmát lehet majd berendezni. Az egykori ágyúudvaron lehet a piac, s onnan nyílhat majd a <moderálva> Zamata söröző is. A vár fokára pedig ki kell tűzni a felnégyelt győri önkormányzatot.”
  • 4. Dwatson 2011. július 19. 13:58
    „Teljesen mindegy mit találnak,úgyis mindent eldózerolnak a narancsosok.”
  • 3. Torbius 2011. július 19. 12:39
    „Nocsak...nocsak...

    "Sic transit gloria mundi..."

    Talán ennyi hozzászólás elég is, aki érti, az érti...aki nem, az meg nem... :)
    Mindenesetre szorulni látszik a hurok :P”
  • 2. Tudós-1 2011. július 19. 10:17
    „.."A város által korábban statikai vizsgálatokhoz végzett próbafúrások tapasztalatai alapján arra számítanak, hogy lejjebb már nem fordulnak elő régészeti emlékek."...
    Látszik, hogy erővel a mélygarázs volt a cél. De most már búcsúzni kellene ettől a megamániás tervtől!
    Most, hogy beigazolódik a bástya és a hozzá tartozó kiegészítések előkerültek - talán a polgármesternek és történelemromboló, eltüntető csapatának le kellene tenni a mélygarázs építéséről.
    A történelmet, az emlékeket be kell mutatni, mint azt több - a saját történelméhez ragaszkodó - város teszi Európában! Séta és rendezvénytér a történelmin emlékekkel együtt kirakata, gyöngyszeme lenne a városnak.
    Mélygarázst lehetne építeni pl. a Bisinger park alatt - lásd a Bécsi példát. A mai technológiák alkalmazásával a fák is meg tudnak maradni. Ott kivitelezhető lenne az is, hogy a mélygarázsból egyből a belvárosba jusson fel a látogató. Ez a helyszín a fekvésénél fogva alkalmasabb lenne erre!”
  • 1. révfaluiszúnyog 2011. július 19. 10:14
    „Érdekes volna, ha egyéb nem kerülne elő, ugyanis a győri erődrendszer egy alsó és egy felső kazamata rendszerből állt. A felsőnek bontották el a boltíveit, amit a régész leányka is említ. Az alsók meglétéről az is árulkodik, hogy a talajmunkák során a kibontott, az alsó kazamatákba vezető úton és mellette több helyen is hullik a mélybe a föld és a por. Tehát alatta üreg van. Ha mélyebbre mennek és meghatározzák az új, kelet-nyugati irányú kutatóárkot, elő kellene kerülnie a kazamaták lejáratának, legalább a kezdő boltívnek. A kazamaták valójában a jelenlegi út és a tér keleti fele alatt húzodhatnak, hiszen onnan vezetett a föld alatti járat a keleti, ún. félbástyaként ismert bástya felé, amelyet az OTP székház mögött tártak fel. Én egész nap a régészek kalapjának peremén vagy a munkások napellenző sapkáján zümmögök, ahonnan remekül belátom az egész munkát. Bent vagyok a területen, pedig erre semmiféle engedélyem nincs. Csak nehogy kigyérítsen a BoBoSo zrt! Bár idén hál´ istennek nem divat a szúnyogirtás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megbírságolták a törmeléket területére engedőt Győr-Sáráson

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Győr-Sáráson a… Tovább olvasom