Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 2°C | 14°C

Vár a jó meleg Afrika! – Budapest-Bamako 2009

Győr - A győri Tempfli László a harmadik Budapest-Bamakó versenyére hónapokig készült. A Homokdűne csapatvezetőjével többek közt arról beszélgettünk, hogy Budapest-Bamakót is egyre inkább a pénz és a szupercsapatok, no meg az egyre keményebb szakaszok határozzák meg. A Homokdűne már úton van: Brescia-ig 850 km vár rájuk!

Szombat 12 óra 24 perc

Elstartolt a Homkdűne!

"Ez is elérkezett. Itt az idő! Elindultunk a gépátvételre, amit Budapesten a Felvonulási térnél lévő Műcsarnok parkolójába ejtettek meg a szervezők. Déltől lehetett bemenni a "parc ferme"-be" – mondta a kisalfold.hu-nak a Homokdűne vezetője, Tempfli László.

Már csak pár ezer kilóméter van a Homkdűne előtt!
Már csak pár ezer kilóméter van a Homkdűne előtt!


Könyörület nem volt!

"Meglepetésünkre már majd száz csapat tarkította a parkolót, komolyabbnál komolyabb verdákkal. Itt a Dakart is megjárt Sandlander csapat nézte át a gépeket. Könyörület nem volt. Ha valaki autójában bíztonsági hiányosságokat találtak az a csapat büntetőpontokkal gazdagodott.

Szerencsére mi az extra bukócső és sportülések kivételével mindennel rendbe voltunk, így csak pár bonuszpontot nem kaptunk meg. Minusz járt volna a mentőmellény vagy poroltó hiányáért. Plusz a CB rádióért és a műholdas telefonért" – folytatta Laci, akivel a felesége is vele tart a nagy kalandra.

"A lelkes szurkolok csapatunknak üzenetet tudnak küldeni a  http://www.homokdune.hu/htm/bb09_napimenupont.htm menüpontról. Holnap kemény napnak nézünk elébe. 850 kilométer vár ránk Brescia-ig, s vagy 15 feladat. Csoda lesz ha időben beérünk" – zárta szavait Laci.

Péntek – 18 óra 15 perc

"Szuperötlet volt a szervezőktől, hogy kettéosztották a versenyt. Jelenleg van verseny- és túrakategória. Utóbbiban továbbra is indulnak mókás autók még viccesebb emberekkel, a verseny kategória azonban egyre inkább a pénzről szól" – kezdte Tempfli László.


Minden látszatt ellenére a Homokdűne nem egy szibériai jégfutamon, hanem Afrikában száguld majd! Videó: Cseh Róbert.


Ki veri meg Ullrichékat?


"Gyakorlatilag ugyanaz zajlik, mint a Dakar versenyek hőskorában, vagyis egyre komolyabb költségvetésű csapatok kopogtatnak a Bamakón. Hogy csak egy példát említsek, a mostani versenyen indul olyan cseh csapat, amely többször megjárta már a Dakart is.

Ennél is beszédesebb adat, hogy hét darab, vadonatúj H2-es Hummer-t vetnek be, de rajtuk kívül is egyre több a különböző extrákkal felszerelt, hónapokon át épített autó.

Íme, a rettegett cseh Hummer-sereg.
Íme, a rettegett cseh Hummer-sereg.


Ahhoz, hogy az ember tudjon 80–90 kilométer/órás sebességgel hajtani a sivatagban, az a legkevesebb, hogy négy, remek minőségű lengéscsillapító szükséges. Ezek darabja 200–250 ezer forintnál kezdődik.

A versenykategóriát egyébként eddig mindháromszor ugyanaz a szlovák házaspár, Ullrichék nyerték meg. Az idei verseny szlogenje nem véletlenül lett az, hogy: Ki veri meg Ullrichékat?" – magyarázta az Afrikában többször kalandozó győri versenyző.

Emlékképek a 2007-es és 2008-as Bamakóról.

Dakar-szakaszok a Bamakón


Lássuk, mit tudni a 2009-es afrikai ágyúgolyófutam szakaszairól.

"Akadnak olyan távok, amelyek szinte elejétől végéig egy-egy Dakar szakaszai voltak egykoron. Ebben az is szerepet játszik, hogy Afrikában rendkívül kevés a járható út, vagyis kikerülhetetlen, hogy ne érjenek össze Dakaros és Bamakós útvonalak.

Ezen kívül lesz legalább nyolc-tíz olyan etap, amely 500-700 kilométert foglal magában. A csapatom tagjainak már tavaly ősszel mondtam, hogy álmatlan éjszakákkal számoljanak. Ha ugyanis nem esz semmilyen technikai problémánk, akkor is jó eséllyel lesznek olyan napok, amikor éjszaka, vagy hajnalban futunk majd be a táborba" – búcsúzott a Homokdűne csapatkapitánya.


Mennyi pénzből lehet kijönni Afrikában?

A verseny hivatalos oldalának, a www.budapestbamako.org-nak a kalkulációja szerint két főre 4200 euróba kerül a sivatagi száguldás élménye. Ebből a benzinköltség 800-1200 euró, a repülőjegy haza újabb 1200 euró (a versenyzők többsége eladja a járgányát Maliban), de a kenőpénzekre is kell szánni 50 eurót – többek közt.

Olvasóink írták

 • 7. ttt111 2009. január 22. 15:43
  „honnan tudjátok hogy nem költenek jótékony célokra is??”
 • 6. Ing.Böck 2009. január 19. 11:03
  „Nem tudom mi a találóbb: nevetséges vagy szánalmas, a szánalmas részvételért kifizetett összegnek
  jobb helye is lett volna !”
 • 5. matriné 2009. január 18. 11:50
  „Ugyan kedves olvasótársam! Ezek tűzifát! A fához inkább a kötelet adják, de azt szívesen!”
 • 4. Fedayn 2009. január 18. 11:03
  „Takarékoskodni kell,mert annál tovább tart majd a válság!Ezen a pénzen sok öreg,egyedülállónak meg lehetne venni a tüzifáját például!”
 • 3. matriné 2009. január 18. 08:43
  „Szerintem ezt az eseményt nem illik a köz elé tárni mert csak irritálja a kifosztott megalázott olvasókat. Persze lehet, hogy az a cél?”
 • 2. FB 2009. január 17. 23:33
  „Attól még hogy válság van, aki eddig megtehette, az nem szegényedett el egyik napról a másikra. Csak megjegyzem, hogy mióta felkapott lett gazdasági válságról beszélni, bármilyen pénzzel vagy költségekkel kapcsolatos cikk kommentjei között rögtön megjelenik ez a negatív igazából irigykedésnek tűnő hangvétel.”
 • 1. Fedayn 2009. január 17. 13:21
  „Nesze neked gazdasági világválság!Jól élünk!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűntek a potyautasok

Győr-Moson-Sopron - Az egészségbiztosítási pénztár is meglepődött azon a fegyelmen, amit az általuk… Tovább olvasom