Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Vándorlókönyvvel a győri Fruhmann-házban

A kályhásmesterség történetét, alapfogásait, a jellegzetes kályhastílusokat ismerhetik meg interaktív foglalkozásokon azok a diákok, akik a megyei múzeum új oktatási projektjében részt vesznek.
Miként hajdan a céhes időkben a mesterlegények, vándorlókönyvet kapnak azok a diákok, akik a Xántus János Megyei Múzeum ˝Sárból várat – tűznek házat. Kreatív ipar és iskolabarát oktatás a győri Fruhmann-házban˝ című programsorozatában részt vesznek. Tanai Péter néprajzos muzeológus, projektmenedzser elmondta: ezzel járhatják végig az országosan egyedülálló győri cserépkályha-történeti gyűjteményben azokat a foglalkozásokat, amelyekből az ősi mesterség története, alapfogásai, a jellegzetes kályhastílusok feltárulnak előttük.

A Xántus-múzeum projektnyitó foglalkozásán Tanai Péter muzeológus kalauzolta végig a cserépkályha-történeti gyűjteményen a gyakorlós diákokat.
A Xántus-múzeum projektnyitó foglalkozásán Tanai Péter muzeológus kalauzolta végig a cserépkályha-történeti gyűjteményen a gyakorlós diákokat.

– Ebben a könyvecskében igazolást kapnak látogatásukról, illetve más múzeumokban arról, hogy megnézték az ott kiállított cserépkályhákat. Az első foglalkozáson a gyakorlóiskola diákjainak egy csoportja járt nálunk és miután felkötötték az inaskötényeket, megismerkedhettek a gyűjteménnyel, illetve az alapító, Fruhmann Antal tevékenységével, a győri és Győr környéki kályhásipar történetével, valamint megnézték a még ma is működőképes kályhásműhelyt – számolt be a projektindítón történtekről Tanai Péter.

A Xántus-múzeum néprajzosa a további foglalkozásokról elmondta: három alkalommal 10–13 éves gyerekek tekinthetnek bele a gipszmintakészítés és a kályhacsempegyártás rejtelmeibe. Emellett a felső tagozatosok és a középiskolások négyszer 45 percben, valamint a pályaválasztás előtt álló 16–18 évesek 5 napos program keretében ismerhetik meg még részletesebben a cserépkályha-krónikát. Őket Tanai Péter – többek között – az ipar és a múzeum történetében, Székely Zoltán művészettörténész pedig a különféle stílusokban kalauzolja, majd szakemberek segítségével a gyakorlatban járják végig, próbálhatják ki a kályhakészítés fázisait, egészen három kisméretű, különböző típusú kályha felállításáig és a begyújtásig. A projekt része még az a tízszer egyórás, szakkör jellegű foglalkozás is, amit majd Káldy Károly rábapatonai kályhás- és fazekasmester vezet.

Tanai Péter végül megjegyezte: a projekt megvalósítására a múzeum több mint 11 millió forint uniós támogatást kapott. Azt szeretnék, ha ez a tematikus kiállítóhely idővel a mesterképzés egyik magyarországi központjává fejlődne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszapömlés: Kártérítést kérnek a halgazdálkodók

A Győri Előre Halászati Szövetkezet kártérítést kér a vörösiszap-szennyezés felelőseitől: több száz mázsányi, főleg nemes hal veszett oda. Tovább olvasom