Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Vándorkiállítás az újszülöttellátásért

Győr-Moson-Sopron - Hagyományőrzési és jótékonysági célt egyszerre szolgál két megyénkbeli népművész példamutató kezdeményezése. Munkáikból vándorkiállítást állítanak össze és azt a Kisalföld minél több településére szeretnék eljuttatni. Így gyűjtenek adományokat az újszülöttellátás támogatására.
– A hagyományokat hivatásszerűen őrzők, a régi foglalkozások művelői úgy érezzük, felelősek azért, hogy a mai fiatalok ne csak képeken, könyvekben lássák, milyenek voltak eleink életének kellékei, amelyek bizonyították mesterségbeli tudásukat. Ezért szeretnénk minél több helyre eljuttatni, számukra kézzelfogható közelségbe hozni azokat a munkáinkat, amelyek arról tanúskodnak, hogy a tradícióknak napjainkban is van jelentősége – mondta Machó Judit viseletkészítő, népi iparművész arról a kezdeményezésről, amelybe Káldi Károly fazekassal, a népművészet ifjú mesterével fogott bele.

Machó Judit és Káldi Károly, a vándorkiállítás szervezői úgy érzik, felelősek azért, hogy a mai fiatalok ismerjék a hagyományokat. Képünk egy korábbi nyári táborban készült, ahol Káldi Károly a fazekasmesterség fortélyait igyekezett megismertetni a gyerekekkel.


Népművészeti vásárok, kiállítások jobbára a nagyobb városokban vannak, ezért levélben keresték meg megyénk több kisebb települését. Felajánlották, hogy vándorkiállításuk anyagát eljuttatják hozzájuk, ha helyet adnak a tárlatnak egy-egy hétre. Szándékukhoz jótékony cél is társult. Belépőjegyet nem kívánnak szedni, de adományokat gyűjtenek, amivel az újszülöttellátást támogatnák. A kiállításon láthatók lesznek a magyar nyelvterület régi öltözetei, azok ma is hordható változatai. A viseletek mellett bemutatják eleink korongozott használati tárgyait, amelyek ma is használhatóak. Az első kiállítás Lövőn lesz március 1. és 8. között. Ami már biztos ezenkívül, hogy Bezenyére (március 15–25.), a győri József Attila Művelődési Házba (április 4–18.), Győrságra (május 2–18.), Csornára (május 19–30.), Écsre (június 8–15.), Beledre (június 16–30.) és a győri Újvárosi Művelődési Házba is eljutnak a népművészeti remekek. Az alkotók szívesen fogadják további intézmények jelentkezését is, amelyek csatlakoznának kezdeményezésükhöz (machojudit@citromail.hu).

– Nehéz megjósolni, mennyi pénz jön össze így jótékony célra, mert ez az első ilyen próbálkozásunk, amit több hasonló felajánlás követhet. Úgy gondolom, már akkor elérjük célunkat, ha kellemes élményt okozunk azoknak, akik kiállításunkat megtekintik. Meggyőződésem, hogy így mindenképp növelhetjük a hagyományos kézművesszakmák rangját, mert fontos, hogy ne felejtődjenek el teljesen – hangsúlyozta a viseletkészítő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Személyvonat ütközött kamionnal Rábapatonán

Személyvonat ütközött kamionnal a rábapatonai vasúti átjáróban kedden 12 óra körül. A balesetnek egy… Tovább olvasom