Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Van hely a gyerekeknek és a babakocsiknak is

Nyúl - Nagyléptékű beruházások valósultak meg Nyúlon idén, a Kisalföld által korábban már hírül adott óvodabővítés mellett elkészültek a járdák a település központi részén. Elkezdik ezenkívül a hegyi utak rekonstrukcióját is.
Emlékeztetőül szóljunk az óvodáról, ami azért is jelentős, mert a települések többségében éppen a csökkenő gyermeklétszám okoz problémát. Nyúlon viszont néhány évvel ezelőtt jelentősen emelkedett a születések száma, s a kicsik most érték el az óvodáskort. Schmiedt Henrik polgármester elmondta, a demográfiai robbanás még tavaly is érezhető volt, akkor 50 gyerek született a négyezer lelkes községben, idén körülbelül 40-re lehet számítani év végéig. Az Aranykapu Óvoda tehát kinőtte magát, míg két évvel ezelőttig jellemzően 140 körüli volt a gyermekszám, tavaly 25-tel nőtt, ezért egy új csoportot indítottak most szeptembertől. Az elmúlt évben még átmeneti megoldásra volt szükség, így a könyvtár és a nevelői szoba szolgált csoporthelyiségként. Nyáron azonban 105 négyzetméterrel növelték az épület területét, mégpedig oly módon, hogy az emeleten lévő szolgálati lakást átalakították és összekapcsolták az óvodával. A mintegy 13 millió forintos összköltségű beruházás 60 százalékát nyerte el támogatásként a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács céljellegű decentralizált előirányzat (céde) alapjából az önkormányzat.

Aranykapu Óvoda: Nyáron 105 négyzetméterrel növelték az épület területét, az emeleten lévő szolgálati lakást átalakították és összekapcsolták az óvodával. Fotó: Bertleff András
Aranykapu Óvoda: Nyáron 105 négyzetméterrel növelték az épület területét, az emeleten lévő szolgálati lakást átalakították és összekapcsolták az óvodával. Fotó: Bertleff András

Schmiedt Henrik elmondta: ami még igen időszerű volt, az a járdák helyrehozatala, először is a központi utakon. Az önkormányzat a győri kistérség pályázatán nyert 2,1 millió forintot az 5 és fél milliós beruházáshoz, ennek köszönhetően mára elkészült a Szabadság utca, az iskolához vezető Tavasz utca és a katolikus templom mellett elvezető Jókai utca járdája. A polgármester szerint a régi burkolatok a hetvenes években készültek, s mára annyira feltöredeztek, hogy egy babakocsit szinte lehetetlen volt végigtolni rajtuk. Az összesen mintegy 2 kilométeres felújított szakasz sokat javít a község képén is, de azért nyilván vannak még orvosolni való részek, mint például a Táncsics utca járdája.

Ez egyelőre nem szerepel a költségvetésben, ellentétben a hegyi utakkal, amelyeknek már idén elkezdik a felújítását. Az öt útszakaszt jól ismerik a Nyúlon kívül élők is, egy nagyobb eső igencsak megnehezíti a járást a szurdokban. A 2,1 millió forintos önkormányzati ráfordításból murvával és mart aszfalttal borítják az utakat, így jövőre már ezek is könnyen járhatóak lesznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos baleset a 81-es főúton Galéria!

Súlyos közúti baleset történt csütörtökön kora reggel a 81-es főúton. Kamion ütközött… Tovább olvasom