Kisalföld logö

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 9°C | 19°C

Van állás, csak nem helyben

Sok egyetemi, és főiskolai karhoz képest, a győri jogászok elhelyezkedési aránya sokkal jobb.
„ Sok egyetemi, főiskolai karon örülnének, ha a végzőseik ilyen arányban tudnának elhelyezkedni, mint a mieink" – állítja dr. Szalay Gyula, a győri Széchenyi-egyetem jogi karának vezetője, árnyalva a cikkünkben (Pályakezdő jogászok állás nélkül, szeptember 12.) bemutatott képet. Tény azonban, hogy a végzősök nincsenek felkészülve az elhelyezkedésre.

Két évre visszamenőleg vezetett statisztikát mutat az igazgató, mely a Győrben végzett jogászhallgatók elhelyezkedését követi nyomon. Ezek szerint a 2004-ben végzettek 59, a 2005-ben diplomát szerző jogászhallgatók 44 százalékának sikerült szeptemberig, további harmaduknak pedig hat hónapon belül elhelyezkedniük, 45, illetve 50 százalékuknak ügyvédjelöltként. Sok végzőst „felszívott" a közigazgatás is: két éve a frissdiplomás jogászok 34, tavaly 28 százaléka helyezkedett el ezen a területen. Az elhelyezkedettek 47 százaléka teljesen, 51 százaléka bizonyos fenntartásokkal, de elégedett a munkahelyével, ami dr. Szalay Gyula szerint mutatja azt is, hogy a náluk végzettek igényesek, s igyekeznek a tudásuknak, képzettségüknek megfelelő állást találni.

Dr. Szalay Gyula szerint munka van, a gondot inkább az okozza, hogy a Győrben végzettek többsége – még ha az ország más tájáról érkezett is – a városban akar elhelyezkedni, ez azonban egyre nehezebb.
– Győr telített, így eleve arra kell készülniük a hallgatóknak, hogy máshol, esetleg más megyében találnak munkát – mondja az igazgató. A tavaly végzetteket megkérdező felmérés is ezt bizonyítja: a jogászok 66 százaléka a lakóhelyén kapott állást, s csak 9 százalékuk Győrben (már amennyiben a kettő nem esik egybe).

Ennél is nagyobb gond, hogy a joghallgatók nincsenek felkészülve az elhelyezkedésre: nem ismerik az álláskeresés trükkjeit, nem tudják, hogyan kezeljék az elutasítást. Ebben az egyetem is csak részben segít, mert bár létezik a témáról speciális kollégium, kevesen élnek a lehetőséggel.

– Sokan szinte burokban élnek öt évig, s csak akkor szembesülnek a való világgal, amikor kézhez kapják a diplomájukat. A jogi állásokat sem kínálják senkinek ezüsttálcán; már az egyetem évei alatt tudatosan készülni kell az elhelyezkedésre: ügyesen helyezkedni a gyakorlaton, bedolgozni ügyvédi irodába, kapcsolatokat építeni – mondja az igazgató.
Szintén rontja a statisztikát, hogy a legtöbben a jogászszakma szűken vett területén – bíróságon vagy az ügyvédi pályán – szeretnének elhelyezkedni, s csak kevesen választják a „határterületeket", ellentétben a külföldi országokkal, ahol számos jogi diplomával rendelkező fiatal helyezkedik el a gazdasági életben. Igaz, ez esetben ugrik a későbbi ügyvédi praktizáláshoz elengedhetetlen szakvizsga, amely három év jogi gyakorlat után szerezhető meg. Dr. Szalay szerint azonban a szakma már gondolkozik azon, hogyan enyhíthetnék a képesítés megszerzéséhez szükséges szigorú feltételeket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízéves az abdai polgárőrség

Megalakulásának 10. évfordulóját ünnepelte az Abdai Polgárőr Egyesület szombaton. Az egyesület… Tovább olvasom