Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Vámosszabadi menekültügy - Az idő csendesíti a hangokat

Egy hete megnyílt a vámosszabadi menekülttábor: az első két busz koszovói családokat hozott, a második két járat afrikai menekülteket szállított a Győr melletti befogadóhelyre.

Révfalu, Bácsa környékén járőröző rendőrautókba futnak bele a győri autósok; a belvárosban sétálók szintén több menekültet láthatnak ezekben a napokban. Nem kell tabuként kezelni – minek is – a témát: megérkeztek a menekültek Vámosszabadira. Szögezzük le az elején: nem történt rendbontás, nem emiatt folytatjuk a cikksorozatunkat, hanem azért, mert beszédtéma lett a városban a migránsok megjelenése.

Ami biztosan tudható: naponta három buszjárattal hozzák be a városba a menekültstátust remélő külföldieket, akik – mivel nyílt táborban laknak – napközben szabadon mozoghatnak. (Van, aki közülük nem is a buszt választja, hanem maga megindul a 14-es főúton be Győrbe; ez körülbelül 10–15 kilométeres távolság.) Táborzárás este tízkor van. Lapunk megtudta, első körben arról volt szó, hogy a Kisalföld Volán helyi járata egy kisebb kitérővel esetleg bekanyarodik a táborhoz, akkor viszont keveredett volna a civil járatközönség a menekültekkel. Az elmúlt hetekben érződő feszült hangulatban ugyanakkor ezt senki nem akarta megkockáztatni, így az ötletet elvetették. Nem is a Volánnal kötött végül megállapodást a bevándorlási hivatal, hanem egy külsős vállalkozással, ő adja a buszt.

Van, aki nem várja meg a buszt, hanem maga elindul gyalog a városba. Fotó: facebook/menekülttábor vámosszabadin
Van, aki nem várja meg a buszt, hanem maga elindul gyalog a városba. Fotó: facebook/menekülttábor vámosszabadin

A hangulatra muszáj visszatérni, hisz a bizonytalanság valóban uralta a tábornyitást megelőző heteket. Most azt látni, hogy az első tapasztalatok valamelyest megnyugtatták a vámosszabadiakat. Az általuk még a tábornyitás ellen szervezett internetes oldalon egyre több olyan bejegyzés található, ahol pozitív élményeiket mondják el. Számított nyilván az is, hogy a rendőrségi iroda megkezdte munkáját, nyilvános a telefonszám, ahol bejelentést lehet tenni. Természetesen vannak ezzel ellentétes hangok, ne tegyünk úgy, mintha egy csapásra minden probléma megoldódott volna azzal, hogy a tábort megnyitották, de nem töltötték fel teljesen, hogy a zsúfoltság ne okozzon olyan gondokat, mint Debrecenben.

Hallani ugyanis, hogy a helyiek egy része esküszik arra: elhangzott, hogy Fekete-Afrikából nem érkeznek menekültek Vámosszabadira. Ehhez képest már harmadnap érkeztek. Hivatalos forrásból ugyanakkor cáfolják, hogy lett volna ilyen ígéret. S igyekeznek sokadszor is elmondani: helyiek sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmény az elmúlt húsz évben Magyarországon nem volt, ezek az emberek pedig továbbra sem bűnözők, hanem a kegyetlen sorsuk elől menekülő ghánaiak, szenegáliak... valamilyen afrikai ország állampolgárai.

A tábornyitással végleges lett, hogy Nagybajcsról érkezik a napi ellátmány a táborba, s az is, hogy a vallási szokásokra is figyelnek az étrend összeállításánál. A győri boltokban már többen találkozhattak olyan menekültekkel, akik nagyrészt kész vagy mirelit ételekért mentek be. Gondot eddig legfeljebb az jelentett, hogy magukat megértessék – angolul nagy részük beszél. Hamarosan nyílhat ugyanakkor egy kisbolt (büfé) a menekülttábor mellett – végül még ennyi új információt hozott az elmúlt hét. A vállalkozó, aki jelentkezett, itt dohányt is árulna.

 
Bejegyzés az interneten:
Szeretném megosztani veletek, hogy ma találkoztam a menekültek három tagjával. Bicikliztem Kisbajcs és Vámosszabadi határában, amikor felfigyeltem a három emberre. Gondolkodtam, mit is tegyek, visszaforduljak, vagy menjek tovább, de úgy gondoltam, méltatlan lenne a helyzethez, hogy elkerüljem őket. Tovább bicikliztem, amikor melléjük kerültem, körülbelül fél méterre voltam tőlük. Mindegyik rám nézett, nagy vigyorral az arcukon mosolyogtak, és köszöntek! Nem bántottak! Ők nem is sejtik, hogy mennyire lázadunk kvázi ellenük, hogy mekkora esemény az, ha közülük egy felszáll a buszra, netalántán bemegy a boltba. Ezek után, úgy gondolom, semmi okom nincs arra, hogy féljek itt, Vámosszabadin.

Olvasóink írták

 • 14. hypoluxa 2013. szeptember 01. 19:29
  „kisalfold hirportalnak kotelessege lenne megkerdezni Borkai Zsoltot a kialakult helyzetrol mi a velemenye , es eddig miert nem tett egy nyilatkozatot sem ezugyben aminek ekkora negetiv visszhangja van.”
 • 13. hypoluxa 2013. szeptember 01. 18:57
  „<moderálva>”
 • 12. Jakabnéni 2013. augusztus 16. 07:28
  „Köszönöm! Csalódtam volna,ha az Öreg Duna vendéglős lett volna az...”
 • 11. nomi24 2013. augusztus 16. 06:16
  „A Nagybajcsi Halásztanyából kapják.”
 • 10. pmiklos64 2013. augusztus 15. 22:31
  „Azt lehet tudni,hogy Nagybajcsról ki szállítja a napi ellátmányt? Csak mert a helyi vendéglős nagyon tiltakozott,mikor felröppent,hogy talán Ő...
  Csak kérdezem,mert érdekelne.”
 • 9. aviki 2013. augusztus 15. 11:13
  „naaa, hogyhogy bemerészkedtél a falunkba Zimmer, nem félsz hogy elkapod a sötétséget?? :D oxána , te már megint kezded az uszítást, honnan veszel ilyeneket?? rémálmaid lehetnek, te szegényke. megérne egy kezelést ahogy a szeressük egymást gyerekek szellemiségből átcsaptál ebbe a fröcsögésbe ellenünk.
  most pedig mint helyi, kicsit kozmetikáznám a cikket, mert már megint a fele sem igaz, mint annak idején a vetélkedőben.
  cím: az idő csendesíti a hagnokat: azokét csendesíti akik eddig sem voltak hangosak :)
  cikk: nem történt rendbontás: hacsak azt nem nevezzük annak, hogy már első nap a rendőrök szedtek ki a kertekből pár menekültet akik épp almát loptak. vagy hogy éjszaka a rendőrök üvöltöznek a kissé ittas menekültekkel akik épp csavarhúzókkal a kezükben bóklásznak a falu körül az erdőben... oké, maradjunk annyiban hogy nincs rendbontás. de hogy miért megy szinte minden áldott nap szirénázó autó a tábor felé??? mert minden oké. valószínűleg.

  a busz az megy, viszi őket, de sokan gyalog vágnak neki a 14-esnek, ahol ugyebár nem lehetne gyalogosan közlekedni , de nekik lehet, vagy mégsem, ja de mégis, nem is értem én ezt. nem lennék szegény autós, vagy kamionos helyébe aki véletlenül elcsap egyet, még őt fogják meghúzkodni. mivel a busz viszi őket, ellepték Győrt, amivel semmi probléma amig a mi normáink szerint viselkednek.
  cikk: tábor zárás 22órakor van. Na persze. azt csinálnak amit akarnak, nem lehet korlátozni őket a mozgásban. ha visszamennek úgy is jó, meg ha nem úgyis. nincs szankció. többük rendszeresen a kora reggeli helyi busszal tér haza Győrből. kíváncsi lennék hol mászkálnak minden éjjel Győrben...
  cikk: elhangzott, hogy Fekete-Afrikából nem érkeznek menekültek Vámosszabadira. Ehhez képest már harmadnap érkeztek. Hivatalos forrásból ugyanakkor cáfolják, hogy lett volna ilyen ígéret. valóság: persze hogy elhangzott, és naná hogy letagadják, mit is várhatunk a BAH-tól, majd még beismerik hogy hazudnak, és rosszul csinálnak valamit :)
  a legviccesebb rész:cikk: helyiek sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmény az elmúlt húsz évben Magyarországon nem volt, ezek az emberek pedig továbbra sem bűnözők, hanem a kegyetlen sorsuk elől menekülő ghánaiak, szenegáliak..
  áááááá nem történt semmi erőszakos bűncselekmény, azért ugrál Kósa Deberecenben már egy éve, mert élhetetlen lett a környék a menekültek miatt, nőket támadnak meg, férfiakat rabolnak ki, autókat törnek fel, nem is beszélve az állandó balhékról táboron belül, ill. egymás között. Vajon miért van szükség több mint száz rendőr jelenlétére folyamatosan a táborban??? vajon miért szállítják be a kocsijukba a rendőrök a sötétedés után arra bóklászó debreceneiekt? azért mert minden oké és nem bántanak senkit, mi??? és van aki ezt el is hiszi...
  az meg hogy nyomorúságos sorsúak.... elmondom hogy a fekete egyedülálló férfiak feltűnően jól öltözöttek, márkás ruhákban járnak, arany láncokkal, és a legmodernebb telefonokkal és egyéb kütyükkel... ja és van aki taxizik...:) szegény szerencsétlen nyomorúságos sorsú menekültek... ugyanmár, ti meg beszopjátok amit olvastok
  bejegyzés az interneten: igen van ilyen, de remélem a kislányt aki ezt írta felvilágosították a szülei hogy attól hogy első nap nem szedték le a bicikliről, azért legközelebb ne menjen el velük sehová, mert idegenekkel szóba álln nem szabad, ha kék , ha zőőőd, ha fekete, ha fehér... köszön meg mosolyog, naná egy helyes kiscsajra, el is hiszem...
  ezek az emberek cserélődnek, az hogy most esetleg nincs olyan aki rosszalkodik (vagy csak visszafogja magát), az nem jeleti azt hogy a holnapi buszon már hoznak olyat is. nem biztos de a pakliban benne van, sajnos a tapasztalook azt mutatják hgoy SEHOL sem működött még menekülttábor attrocitások nélkül. reméljük mi leszünk a CSODA.”
 • 8. Zöld_Mező 2013. augusztus 14. 17:29
  „Ha ez lenne a falu határában akkor mit szólnának a falusi egyszerű lelkek.
  Flüchtlingslager Traiskirchen >>> http://de.wikipedia.org/wiki/Fl%C3%BCchtlingslager_Traiskirchen”
 • 7. Pretorianus 2013. augusztus 14. 16:01
  „4. immerzimmer 2013.08.13. 23:01
  Egy- egy esetből mindkét oldalon általánosítani dőreség. :) Főképp, hogy itt mindenki azt írhat, amit akar és ami neki szimpatikus.:)))”
 • 6. Alina01 2013. augusztus 14. 15:35
  „2. vienna 2013.08.13. 19:27

  Inkább ezek a félvérek, mint a sok hazai "fekete"”
 • 5. oxana 2013. augusztus 14. 15:31
  „A külsö vállalkozó, aki a buszt adja, áruló. A boltos, aki megnyitja a közelben üzletét, szintén áruló, aki nem megy át az utca másik oldalára, ha szembejön egy menekült, az is áruló, ugye, kedves vámosszabadiak? Lázadás, tüntetés, gyülölködés után hogyan érzitek magatokat? Megérte?”
 • 4. immerzimmer 2013. augusztus 13. 23:01
  „Na hisztis falusiak mégse kannibálok az afrikaiak? Vámosi emberek ugy viselkedtek mindha kizárólag a Robinson Crusoban láttak volna először külföldit.

  Eu magyarország 2013. Nahááát némelyikük még köszön is ? Sőőt előőre? Meg még mosolyog is ? Hát igen egy magyar faluban ez unicumnak számít. Sajnos.
  2 hete volam Vámosszabadin, köszöntem egy boltból kijövő embernek (igaz nem ismertem) végigmért, elfordult elment. Most akkor kivel élnétek szivesebben együtt? a gyöpös tősgyökeresekkel?

  ja nem kell a rizsa hogy miért nem köszön VISSZA, nem egyszál férfitangában voltam tollall a s...ben.”
 • 3. 1979atis 2013. augusztus 13. 20:50
  „Ha én külföldön akarok valamit megtanulom a nyelvet ez csupán IQ kérdés. Egyet egyet néha el kell p..ni aztán nem merészkednek közénk milyen jogon eteti az állam az én pénzemen lenne annak a pénznek helye egy magyarnál!!!!!!”
 • 2. vienna 2013. augusztus 13. 19:27
  „Pár éven belül szaladgál vagy 100 félvér kisgyerek a városban.
  A helyi lányok ugyanis imádják az egzotikumot.
  Ők pedig kitűnően tudnak udvarolni.
  Igaz csak addig, amíg meg nincs az az áhított EU-s tartózkodási engedély.”
 • 1. audiot 2013. augusztus 13. 17:30
  „Bízzunk benne, hogy a helyzet így is marad.
  Azért még meg kell várni, amíg megtelik, vagy túlnépesedik a tábor, mert általában akkor esnek egymásnak a különbözô kúltúrákból származó egyének.
  Remélem, hogy Afganisztánból nem jön ide senki, mivel most olvastam a német sajtóban, hogy ott kolera járvány van kitörôben és egy egész falut már körbezártak...
  Mindezzel együtt: EZ A T?BOR NEM IDE VAL?!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdától egy hétre lezárják a Kossuth hidat Győrben

Felújítják a járdát, emiatt lesz korlátozás szerdától. A gyalogosok és kerékpárosok átmehetnek. Tovább olvasom