Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Vámosszabadi menekülttábor: koszovóiak az első érkezők - fotók

Megérkezett az első 30 menedékkérő hétfő délután Vámosszabadira, a nyílt befogadóállomásra.
 
 Hétfőn délután fél háromkor hivatalosan is megnyílt a vámos-
szabadi menekülttábor. Harminc koszovói menekültkérő érkezett a befogadóállomásra; hamarosan nigériai, ghánai és szenegáli migránsok jöhetnek.

Busszal, rendőri felvezetéssel hozták az első menekülteket: mindez mutatja, hogy a hatóság is zökkenőmentesen kívánta letudni a nyitást. A buszban – már ami az üveg mögül látszott – családok ültek, nem egy kisgyerek kíváncsian nézett ki új, átmeneti otthona udvarára. S ami az érkezők számára mindenképp furcsa, vagy legalábbis más lehetett, mint amit eddig tapasztaltak, hogy egy üres épületbe érkeztek. Debrecenben ugyanis, ahonnan útnak indították őket, a túlzsúfoltság miatt szinte lépni sem tudnak a menekültek...


Fotók: H. Baranyai Edina

 Koszovóiak tehát az első menekültek, akik Vámosszabadira érkeztek. Ők bár nyílt táborba jöttek, biztonsági őrök által védett épületbe költöztek be. Néhány napon belül a mostani harmincas szám 140–150-re duzzad, de mert az ingatlanban hivatalosan 216-an férnek el, ezért kijelenthető: a bevándorlási hivatal amíg nem muszáj, nem akarja magát olyan helyzetbe hozni, mint például Debrecenben. Tehát figyel, hogy a túlzsúfoltság ne okozzon újabb feszültséget. S figyel arra is, hogy vallási különbségek se gerjesszenek vitát: a következő etapban nigériai, ghánai, szenegáli menekültkérők érkeznek.

Mindezt dr. Ördög István, a bevándorlási hivatal menekültügyi igazgatója jelentette be a sajtó munkatársainak, akik az ingatlanon kívül rekedtek. Az érkező csoportot azért nem lehet megközelíteni – szólt az indoklás –, mert ügyük nem lezárt, kérdés, hogy egyáltalán menekültstátust kapnak-e.
   
Maradjunk ennél a kérdésnél: hogyan és miként dől el, hogy kiknek a kérelmét fogadja el a menekültügy? Ördög István tisztázta: az, hogy valaki gazdasági okból (a szegénység miatt) menekül el otthonából, még nem elégséges indok. Az ő kérelmüket általában el is utasítja a hivatal. Az eljárás egyébként egy harmincnapos előzetes szűréssel kezdődik, majd további 60, legfeljebb 90 nap áll a hivatal rendelkezésére, hogy határozatot hozzon. Ha a fellebbezés nyomán a bíróságig jut az ügy, az további két-három hónappal megtoldja a Magyarországon való tartózkodás idejét.
 
Le kell azonban szögezni, hogy a menekülteknek mintegy négyötöde nem várja meg ezt az időt. Aki érzi, tudja, hogy reménytelen menekültstátust szereznie, az idő előtt továbbáll. Nem Magyarország és nem Vámosszabadi a célország ezeknek az embereknek, ezt pontosan tudjuk. Hogy erre lehet-e számítani a most megnyílt befogadótábor esetében is, diplomatikus választ adott a menekültügyi igazgató: „Jósolni nyilván nem tudok, de a tapasztalatok ezt valószínűsítik. Ugyanakkor ha valakit innen elszökve Németországban elkap a hatóság, s visszatoloncolják hozzánk, akkor az ő esetükben nem indul újra ez a hosszadalmas eljárás, hanem ha időközben megszületett a döntés, akkor azt azonnal végrehajtjuk."
 
Kérdésünkre, hogy azoknak az ügye, akik Debrecenből ide érkeztek, milyen szinten áll, azt válaszolta Ördög István: már az első szűrőn túl vannak, néhány héten belül az ő esetükben is döntés születik, hogy kapnak-e menekültstátust. Ha nem, akkor kitoloncolják őket az országból (ha még itt tartózkodnak akkor).

Pontos számokat lehet már tudni arról is, hogy mennyibe került a tábornyitás: 80 millió forintba. S arról is, hogy a menekültek napi ellátása mindenestül (étkezés, egyebek) 4–5 ezer forintba kerül. Az első csoport Debrecenből jött, a továbbiakban viszont Bicskéről is hoznak migránsokat, mert ott a túlzsúfoltság okozta feszültség hasonló a debrecenihez.

 Csak egy helyi. Bár eddig minden, a tábornyitással kapcsolatos eseményen ott voltak a helyiek, ezúttal csak egy vámosszabadi lakos jött, aki elmondása szerint a „harmadik vonalhoz tartozik". Vagyis tagja a tiltakozó csoportnak, de nem szervezője. A kíváncsiság hajtotta, nem tiltakozni jött. De mint mondja, a félelmek nem múltak el még a faluban, mert bár látja, hogy most családokat hozott a busz, „itt folyamatosan fognak cserélődni az emberek, akiknek a kilétét és a közbiztonságot száz százalékig senki nem garantálja nekünk".

Olvasóink írták

84 hozzászólás
 • 84. udy 2013. augusztus 14. 18:35
  „...mÉG EGY CSAPAT AKIK NEM DOLGOZNAK, HENYÉLNEK ÉS hömbölögnek a Belvárosban... Gratulálok!!!!!!!!!!!!”
 • 83. captain_blood 2013. augusztus 12. 18:23
  „69#

  Kicsi elvtárs, nem ítélt el senki! :))))

  Neked is adjak egy 9 mm-est? :))))

  Lacika reménytelen vagy! :))
  Keresem a kommentjeidet, hogy röhöghessek!”
 • 82. nomi24 2013. augusztus 12. 17:30
  „https://www.facebook.com/groups/529193277142651/?fref=ts”
 • 81. buggyant 2013. augusztus 12. 11:49
  „engem az érdekelne, mi volt az a veszett szirénázás a tábor felé vezető úton tegnap. Azt hittem, a Kisalföldből megtudom.”
 • 80. Pretorianus 2013. augusztus 10. 22:20
  „Ui: :)
  Az emlékeztető visszakeresések meghozták az eredményt, már senki nem tart hitelesnek, pancser elvtárs. Most egy darabig eltűnök, de ha megint elszemtelenedsz, visszajövök bemutatni, ki is vagy valójában. :))) A véleményem a táborról pedig olvashatod a 26. hozzászólás alatt.”
 • 79. Pretorianus 2013. augusztus 10. 22:08
  „78. pancser 2013.08.10. 09:36
  Az elvtársból soha nem lesz úr, így belőled sem. A nicked lopott. Ugyanis arról egy nagyon radikális ember jelentkezett anno, most egy liberális senki. :) Aludj jól. :) Majd benézek...”
 • 78. pancser 2013. augusztus 10. 09:36
  „77. Pretorianus 2013.08.10. 08:53
  Jó reggelt lúzer! Együtt érzek veled, elvégre nagyon rossz lehet büszke gárdistából betiltott csapat tagja lenni, sőt most veszélyben forog az internetes támaszod is. A múltamban kutatgatsz mit írtam, mi voltam..... nyugtalan lelked próbálod vigasztalni, kellene valami sikerélmény? Biztosan lesz ha a valódi, igazi, elvtárs urakra támaszkodsz? Megértem a folytonos kudarcaid helyett siker kéne, de ne velem próbáld kielégíteni. Nem állt szándékomba soha veled foglalkozni, de újfent elkezdted. Tessék a cikk témájánál maradni, javaslom. Ha nem, hát nem.
  A cikk címe: Vámosszabadi menekülttábor: koszovóiak az első érkezők - fotók”
 • 77. Pretorianus 2013. augusztus 10. 08:53
  „76. pancser 2013.08.09. 23:45
  Nem kell litániával elfedni és mellébeszélni a "bizonyítványodról", pancser elvtárs...”
 • 76. pancser 2013. augusztus 09. 23:45
  „75. Pretorianus 2013.08.09. 20:00
  Te az én körmömre néztél, ez röhej! Nem voltam soha senkinek az elvtársa, ha tudni akarod, az az elvtárs sem voltam úgy általában. Változtat ez valamit a lényegen? Csak nálad! Pedig milyen büszkén hordtad a vörös nyakkendőt!
  Ha az lettem volna akkor mi van? Pál apostolt sem űzték el a Szentírásból igen tiszteletre méltó műveket, leveleket írt örök tanulságokkal, pedig ő aztán..... korábban.
  A te utad a rossz eszmék útja, az a lényeg, hogy rossz felé tartasz. Olyanokhoz csatlakoztál akiket betiltottak, akik miatt szégyenkezik az ország, a szélsőjobbhoz! Ezen merengj inkább!”
 • 75. Pretorianus 2013. augusztus 09. 20:03
  „72. pancser 2013.08.09. 15:22
  Erősen félreértesz... Nem az én elvtársam,csak úgy szimplán, pancser elvtárs... Nem volt nehéz a körmödre nézni... :)”
 • 74. pancser 2013. augusztus 09. 18:08
  „73. WeiseÖdenburg 2013.08.09. 16:08
  Megértem a vámosszabadiak aggodalmát én is aggódnék. Ám nehogy az egymást felhergelő sokaság indulatai vegyék át a dolgok irányításának menetét! Az nincsen rendjén. Menekültek vannak, lesznek, bárki legyen is hatalmon, ugyanazok a gondok terhelnek ez ügyben minden kormányt, ugyanilyen aggodalmak lesznek azokon a településeken ahova elhelyezik őket. A dolog a mindenkori hatalmi viszonyok állasától független. Mit lehet tenni? Szerintem azt, hogy alkudozni kell a helyieknek a hatalommal, amolyan csere alapon. Ha egy kellemetlen dologért bőséges kárpótlást kapok, úgy nem látom olyan sötétnek azokat a felhőket.
  Az elszabadult indulatok mélypontját az ólmozást, nem tartom humorosnak, akkor sem ha valaki csak brahiból ír ilyeneket. Ha csak egy ember veszi ezt komolyan, persze nem úgy mint én akkor ebből nagy baj lehet!”
 • 73. WeiseÖdenburg 2013. augusztus 09. 16:08
  „72. pancser 2013.08.09. 15:22
  Különösebben nincs szándékomban sem jóban sem rosszban lenni veled!Említettem nem tartalak tárgyilagos véleményformálónak. Továbbá nekem sem te,sem más ne határozza meg miről mit gondoljak,vélekedjek és főleg mit tegyek.
  Véleményem szerint még az a hozzászóló sem vette szó szerint komolyan az ólmozást,aki írta ezt a badarságot.
  Valószínű hergeli az akit lehet. Te pediglen túljátszod a magadra szabott szerepedet és kiváló alkalmat találsz a szereplésre! A vélemény formálókon történő nyelvköszörülésben. A Belügy Minisztérium elismeri milyen teher a lakosság minden napi életében a menekültek magatartása. Viszont te kirohansz olyan emberek ellen,kik féltik a nyugalmukat a békés minden napjaikat. Igazuk van! A menekült alkalmazkodjon az itteni törvényhez és kultúrához,valamint a kialakult szokásokhoz. Nem a vendég diktálja az iramot! Ajánlom neked is hasonló esetben ,bősz véleményt csak a téma teljes ismeretében fogalmazz meg kevesebb stigmával. Nem vagy olyan kemény és nincs akkora lexikális tudásod,hogy leiskoláz más hozzászólókat. Na ajánlom magam.”
 • 72. pancser 2013. augusztus 09. 15:22
  „70. Pretorianus 2013.08.09. 10:48
  Elvtársad neked a hímivarú kutya! Ha dobbantónak használják az országot idegenek akkor mi a baj? Több bajuk van a svájciaknak mert az végcél, 48 ezren várnak a kis országban ügyük elbírálására.
  71. WeiseÖdenburg 2013.08.09. 10:50
  Ha komolyan gondolod amit mondtál még a végén békében leszünk, de ehhez az ólom emlegetésekor fel is kéne háborodnod mindenkor bárkik ellen irányuljon, nem másért mint a hitelességért.”
 • 71. WeiseÖdenburg 2013. augusztus 09. 10:50
  „69. pancser 2013.08.09. 10:10
  Lacika! Ha találsz olyan bejegyzést ahol ordasgondolatokat fejtettem ki,jelezd ! Még kannibálnak neveztél!
  Minden erőszakot,főleg gyilkosságot elítélek,legyen akár csak felbujtás ! Sajnos az írásaid alapján nem tartalak tárgyilagos gondolkodású embernek.Vagdalózva címkézel mindenkit,nagyobb kárt okozol írásaiddal,mint aki csúnya dolgokat írogat.
  Át kellene gondolni,hogy mi a célod? Szimpla szereplési vágy ? Vagy egyszerűen képtelen vagy egészséges értékelésre,mire
  egy reális választ,vagy véleményt írni ? Nem sértésként mondom,kellene egy önvizsgálat.”
 • 70. Pretorianus 2013. augusztus 09. 10:48
  „69. pancser 2013.08.09. 10:10
  Idézgetni a mondanivaló nélküli emberek szoktak, ezt mintha te vágnád mindig más fejéhez, pancser elvtárs... :))) Ólmot kívánni valóban nem szép dolog, én csak azt kívánom nekik, ne jussanak el soha a keleti, déli országhatárig, egy problémával már is kevesebb! Egyébként mikor loptad el a pancser nicket? Mert az eredeti "viselőjét" ismertem!”
 • 69. pancser 2013. augusztus 09. 10:10
  „66. WeiseÖdenburg 2013.08.08. 23:36
  Nem kívánt nekik senki sem ólmot? Akkor ez micsoda. "45. captain_blood 2013.08.06. 20:09
  Ólmot nekik!!!"
  Az ilyen szövegelésből indul ki ha hagyják, az ami Srebrenicában történt. Az ilyen kommentelőt el kell ítélni, nincsen keresnivalója az ilyesminek sehol, ítéld el te is!”
 • 68. WeiseÖdenburg 2013. augusztus 09. 07:41
  „Pancserek ! EZ a terror sorozat" Gyanús " A volt SZDSZ-es Szakértőnek is ! Ő igazán nem elfogult.
  "Kizárólag a sor-, illetve szerződéses katonai múltjuk során szerzett tudásuk alapján nem tudták volna ilyen magabiztossággal végrehajtani a romagyilkosságokat az elkövetők - jelentette ki Gulyás József. A nemzetbiztonsági bizottság volt tagja szerint a négy vádlottnak rejtve maradt segítői voltak. Emlékeztetett rá, már a büntetőeljárásban is szó volt róla, hogy a támadásokhoz felhasznált egyes Besenyszögön rabolt fegyverek megszerzésekor jelen volt egy "negyedik "támadó is, akinek kilétére az elsőfokú eljárásban nem derült fény.
  A volt országgyűlési képviselő hangsúlyozta azt is, hogy társadalmi igény, hogy a roma gyilkosságokkapcsán a hatóságok tisztázzák a "katonai elhárítás szerepét is." - A Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) volt az a szervezet, amely "az előző kormányok idején" nem adott át minden, a gyilkosságokkal összefüggésben keletkezett információt a nemzetbiztonsági bizottság tényfeltáró munkacsoportjának és a nyomozó hatóságnak sem - jelentette ki Gulyás József. A szakértő szerint fontos tisztázni, hogy Csontos István negyedrendű vádlottról, akiről kiderült, hogy a "KBH "titkos kapcsolata volt, mit írt le a TARTÓTISZTJE , és milyen jelentések készültek arról az ismert és nem ismert debreceni körről, amely a romák elleni támadásokban érintett lehetett."
  Ha a terror cselekményben az állam is érintett az állampolgárnak akkor kell rettegnie ! Az már állami terror.
  Kedves Lacika !”
 • 67. nomi24 2013. augusztus 09. 07:05
  „"Kedves" JKyra2013 2013.08.08. 21:10
  A feltevésed nem jött be...1.saját magam dolgoztam meg a házamért hosszú-hosszú évek alatt...nincs riasztóm,nincs jogsim,azaz nem fuvarozom a fiamat,a telefonom nem "okos" , műkörmöt meg utálom!És képzeld,23 évig éltem ott!Sajnálom hogy a facebookos kommenteket törölték,mert így már nem lehet látni,hogy milyen idiótaságokat tudnak egyesek kitalálni,és ez nem más mint a saját szegénységi bizonyítványuk! Ja,egyébként azt már a régebbi kommentjeidből is levettem , hogy te is vámosi vagy...le sem tudnád tagadni! :)”
 • 66. WeiseÖdenburg 2013. augusztus 08. 23:36
  „65. pancser 2013.08.08. 22:36
  Lacika a gyógyszert megint nem vetted be ! Szólók a Doktor bácsinak,megint csacsiságokat írogatsz! Ki kíván itt ólmot akárkinek is ? A vélemény formálás nem gyűlölködés,csak a te olvasatodban. Valóban nem lehet játszani büntetlenül rémhírt terjeszteni! Nem eljárás kell Lacika! Csak az amit ajánlottam,alapos kivizsgálás ,majd valami terápia.
  Aki ezen az oldalon a realitást nélkülözi és fokozott" képzettársítással "rendelkezik úgy" mű retteg" ! Lacika javaslom a Micimackó Kalandjait,vagy a Kis herceget ! Sokkal jobban passzoló olvasmány! Jó éjszakát Lacika.Aludj jól, álmodj szépeket.”
 • 65. pancser 2013. augusztus 08. 22:36
  „62. nomi24 2013.08.08. 14:41
  Sajnos az, van ott néhány higgadt ember is hölgy és férfi is de hát a többség......
  Ilyen szintű gyülölködésből, mint ezen a fórumon is tapasztalható csak baj lesz. Ha másként nem megy fel kell lépni olyanok ellen aki ezen a fórumon is ólmot kívánnak bárkinek is. Eljárást kell folytatni ellene, ezzel nem lehet játszani.”
84 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frissítő útmosás Győrben

A hőségriadóra és a kánikulára való tekintettel a Győr-Szol Zrt. teljes kapacitással végzi az utak… Tovább olvasom