Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Vámosszabadi: hétfőn érkeznek az első menekültek

Az első csoport kétharmadát családok teszik ki, az egyedülállók pedig előzőleg többszörös szűrésen estek át.

A felújítás függvényében érkezhetnek a vámosszabadi külterületén kialakított nyílt befogadóállomásra a lakók, az első csoportban hétfőn ötven közel-keleti muzulmán érkezik - mondta el Réti Csaba független polgármester a pénteki falugyűlésen, ahol elhangzott: a három lakószintből csak egy van készen az épületben.

A településvezető azzal nyugtatta 40-60 fős hallgatóságát, hogy az első csoport kétharmadát családok teszik ki, az egyedülállók pedig előzőleg többszörös szűrésen estek át. A táborban tiszteletben tartják szokásaikat, vallási előírásaikat, de velük is közlik, melyek Magyarországon a követendő normák - mondta a polgármester.

Buruzs István, a menekülttábor létesítése ellen tiltakozó civil mozgalom egyik vezetője arról beszélt: a kormányzati szervekkel folytatott tárgyalásokon az a benyomásuk alakult ki, hogy "ebből egy bezzegtábort akarnak csinálni", így "nagy valószínűséggel béke lesz" a bevándorlók és az 1600 lelkes szigetközi település lakói között.

A polgármesterhez hasonlóan Buruzs István is azt hangoztatta: tiltakozó akciójuk civil megmozdulás, az is marad, így semmilyen politikai erő közeledéséből nem kérnek. Hozzátette, mivel a kormányzat ígérete szerint márciusban áttekintik a helyzetet, és akkor születik döntés a tábor fennmaradásáról vagy bezárásáról, azon dolgoznak, hogy "minél kisebb súrlódásokkal" tudják átélni ezt az időszakot.

Megjegyezte: a rendőrség közlése szerint hat hónap elteltével áttekintik a megerősített járőrözés tapasztalatait, de "akkor már csak egy hónapot kell kibírni, és jön a lakat". Megnyugtatónak nevezte, hogy az egykori határőrségi épületen csak kisebb felújításokat hajtottak végre, "tényleg csak a festés történt meg", ez pedig arra enged következtetni, hogy csak rövid ideig akarják menekülttábornak használni az épületet.

A korábban közöltekhez képest Győrbe járnak majd a táborban lakó gyerekek iskolába, a bölcsődés és óvodás korúakkal pedig az épületen belül foglalkoznak, így jelenlétük nem terheli a helyi intézményeket.

Korábban írtuk:

Réti Csaba, Vámosszabadi polgármestere a rendőrség valamennyi, a település közbiztonságának, közrendjének megőrzésére vonatkozó javaslatával egyetértett.

A polgármester és a rendőrség képviselői – Milus Gábor r. őrnagy (Készenléti Rendőrség), dr. Bánhalmi Zsolt r. ezredes, bűnügyi főkapitány-helyettes (Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság) és Szabó György r. alezredes (Győri Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály vezetője) – megállapodtak abban, hogy havi rendszerességgel, indokolt esetben azonnal felülvizsgálják a település közbiztonságának helyzetét.

Réti Csaba felvállalta, hogy a település lakóinak esetleges további javaslatait haladéktalanul továbbítja a rendőr-főkapitányság felé.

A rendőrség képviselői tájékoztatták a polgármestert arról, hogy a rendőrség felkészült az esetleges jogsértések megelőzésére és megakadályozására. A lakosság biztonságérzetének megtartása fokozott rendőri jelenléttel és a lakossággal való közvetlen kapcsolattartással valósul meg.

A közrend, a közbiztonság fenntartása érdekében a Győri Rendőrkapitányság a Készenléti Rendőrséggel megerősítve 2013. augusztus 5-én 6 órától járőrszolgálatot biztosít a nap 24 órájában a község kül- és belterületén egyaránt.

A kapitányság a jóváhagyott járőrútvonalaknak megfelelő rendőri erőt vezényel, amely szükség esetén gyakorlatilag azonnal további rendőri erőkkel egészíthető ki. A lakosság, az önkormányzat, a polgármester esetleges további javaslataira a rendőrség nyitott, azokra azonnal, érdemben reagál.

Vámosszabadi belterületén a térfigyelő kamerarendszer kiépítésére belügyminisztériumi támogatással kerül sor.

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. Swani 2013. augusztus 07. 21:31
  „Egész Európában pozitivan vannak megkülönböztetve az anyagi menekültek. Nagyobb joguk van mint a többségnek.Kikövetelnek mindent az EU emberi jogok törvenyei alapján. Elkeserito, hogy a vámosszabadiak emberi jogait figyelmen kivul hagytak a bevandorlok előnyére. A bevándorlók hátterét nem adják ki a liberális EU anyatején agymosott pozicióba cementezett bevándorlási poziciot betöltő politikusok. Az emberi jogok leple alatt rakoteleznek az EU adófizetőire minden angyagi bevándorlót mert ezek fogják ,,gazdagitani Europat"! Sajnos Europa nem látja ennek a ,,gazdagitásnak"az előnyeit csak is a hátrányat!Legtöbbjük iratok nelkűl jön , igy a hátterüket nem tudja a befogadó ország ellenőrizni. Messziről jöt ember azt hazudik amit akar! En cask az angolok peldáját nézem ahova az EU több milliot kűldött be Albiont ,,gazdagitani" es ez az EU bevandorlasi politika az ország és a vasrosok képet orokre negativan megváltoztatta. Közöttük sok volt a terrorista akik végett most a belső terrorizmustól kell tarani mindenkinek. Sok volt a kriminalis, kik az adofizetők pénzéből felépitett imaházat utlevelek nyomtatására használtak fel. Nem lehetett táborokban tartan őket mert hasonló jogokkal ruházta fel őket az EU, mint akik itt születtek! Az állami házakat mind a bevandorlok foglalták el. Előnybe kellett őket részesiteni, ami feszültséget okozott ahova beköltöztették őket. Gyönyőrű környékek rövid idő alatt gettová váltak, ahova még a rendőrök is féltek bemenni. Az adofizetők tartják őket ,mert két gerneráció még nem tanulta meg a nyelvet és igy alkalmazni sem lehet őket. A legközelebbi választáson a szavazók megmutatják mit gondolnak az EU-ról és azokról a politikusokról kik a lakosság érdekeit nem kepviselték. Utólag csak egy sor a moderátornak. Ha tapsztalatom amit öszintén lirtam nem tetszik, arrol én nem tehetek. Néha az igazság fáj. Én nem fogok hazudni a liberális bevándorlasi cél érdekeben.”
 • 61. Filtec 2013. augusztus 05. 13:23
  „"A menekültek 90%-a közönséges bűnöző" - költőpénzt is kapnak az adónkból


  Mindenki fél, csak a menekültek nem - riport a gettóból
  Este van. Bárhová nézek, mindenütt csoportba verődött, színes bőrű férfiak lófrálnak a járdán. Egy buszmegállóban furcsa ruhás emberek pakolnak halmokba élelmiszereket, majd az egyikük a földre borulva imát kezd kántálni. Szutykos fiatal húz el mellettük üdítővel roskadásig megrakott biciklijén.
  Egy közeli krimóból keleti zene hangjai szüremlenek ki. Aki hasonló élményre vágyik, ne utazási irodához forduljon, és ne is Rejtő Jenő légiós regényeit porolja le, egyszerűen csak látogasson el Debrecenbe, a Sámsoni útra.

  A menekülttábor közrettegésnek örvend a környéken. A város szélén van, mégis közel egy lakótelephez, egy kertvárosi övezethez és a debreceni ,,rózsadomb" pereméhez. Eredetileg háromszáz emberre kalibrálták a volt szovjet laktanyából átalakított muszájodúkat, mostanra azonban majdnem ötször annyian lakják. Ennek primer oka, hogy - az Európai Bizottságnak köszönhetően - január elseje óta Magyarországon nem lehet idegenrendészeti őrizetbe venni, vagyis elzárni olyan külföldit, aki menekültnek vallja magát. A jó hír szárnyakat adott az unió felé igyekvő gazdasági és bűnügyi migrációnak. Afgánok, pakisztániak, szerbek, koszovóiak, albánok, egyiptomiak, afrikai országok lakói, csecsenek, grúzok landolnak a sokágyas barakkokban. Egy helyi anekdota szerint a jugó válság idején egy elmegyógyintézet összes lakóját buszokra rakták, és mi szépen befogadtuk őket.”
 • 60. WeiseÖdenburg 2013. augusztus 04. 22:17
  „A városon végigfutó híreket én is hallottam,viszont engem az is foglalkoztat hol kaptak lakást?Melyik városrészben költöztették a színen egyéniségű személyeket? Mert feltűnően és zavaróan sokan vannak.Az én ismeretem szerint,albérletben laknak.Az is közszájon forog,hogy Brenbergbányán vett egy család egy lelakott épületet és pár család jelenkezet be az épületben,mert soproni lakosként jogosult a szoc.támogatásra. Itt a Hivatalnak kellene tenni valamit.
  Az 56-os őrházat is elfoglalta pár család,hallani a városban,itt pedig a vasút mint tulajdonos tehetne valami.
  Egy biztos nagyon nem kellet ebben történelmi városban az üldözendő magatartás.Rablás,betörés,lopások,üzletszerű kéj,
  stb.”
 • 59. Demalgon 2013. augusztus 04. 17:16
  „Az Árkád-sori lányok elemei annak a beköltöztetési fázisnak, amiről a vezetés nagyban tagad, de mindenki tudja. És nem a a normál "keletiből" van több, hanem a rezesféléből. Anno albán-török páros volt a "favorit tömeg", ami itt megfordult, most a rezes vállalkozók szabadultak el. A városon végigsöprő hirek is csak róluk beszélnek. Persze a vezetési területen (főleg, hogy vannak köztük ex-Globexesek) nagy a védekezés, pedig tudhatnák, hogy ha valami nem igaz, akkor ott nem kellene magyarázkodni, mert az magyarázkodik, akit fülön csiptek. A többivel meg egyetértek Veled.”
 • 58. Valaki 2013. augusztus 04. 15:14
  „48. Legs

  Szerintem kérj hideg borogatást a prockódra! :)))”
 • 57. zakarias3 2013. augusztus 04. 15:10
  „32.Legs!Őszintén megvallva Vass Albertről nem sok ismeretem van,de ez az írás csodálatos! Ez a teljes igazság!Engedd be a tótot,ki....asz a lakásból!”
 • 56. oxana 2013. augusztus 04. 10:26
  „55. Karcsika

  Korábbi hsz-hoz hazaárulót írtam, te pedig most hazafit. Erröl ennyit.
  Örülj, hogy neked nem kell állás után szaladgálnod, mert nem tudod, hogyan tudnád a családot eltartani. A falu már nem tiltakozik. Miért árulná el valaki a faluját, ha a táborban dolgozik és segít? Akkor azok, akik a "szürést" csinálják, festik a falakat, ebédet föznek és oda szállítják, ök is árulók?”
 • 55. Karcsika 2013. augusztus 04. 09:46
  „45. kissmarcsi20

  Az én szememben áruló!
  A falu tiltakozik, ő meg odamegy dolgozni. Mit gondol a falu népe erről az emberről? Hős? Hazafi?”
 • 54. WeiseÖdenburg 2013. augusztus 04. 09:43
  „51. Demalgon 2013.08.03. 23:20
  Nem gondolom az Árkád sori lányokat valamely politikai párthoz tartozó személy támogatná.Az előző hozzászólásomban
  sem említettem pártot,csak a "politikai elithez tartozó valakit".Próbáltam körül írni.Más!
  Városi legenda,hogy az itt üzletelni próbáló rossz kislányokat beültették a
  járműben és egészen N.cenk és K.háza közötti dombtetőig nagyon udvariasan kivitték.Nem volt kedvük egy darabig vissza jönni.Sajnos az igény a sógorság részéről nagy,illetve az igénytelenség.Ellenszer lehetne valamely túloldali sajtó riportja a jelenségről,leírva még a feleség a fodrásznál derék férjek pedig a szolgáltatást igénylik az Gyár utcában,vagy az Árkád soron. A város érdekeit nem szabad politikai párt szemüvegén keresztül vizsgálni,továbbá "csak" olyat felróni akár melyik pártnak,vagy csoportnak ami igaz és ellentétes a város lakosságának érdekeivel.Nagyon szomorú,ha valakinek a véleménye nem tetsző,rögtön kap valami bélyeget.Ami meg a fanatikus jogvédőket illeti a fanatizmus sem vallásban sem politikai hovatartozásban, nem alkot reális gondolatot,véleményt.A demokrácia nevében
  senki nem követelhet olyan jogokat ami a többséget zavaró és irritáló.A város jelentős bevételhez jutna,ha a nem csak a hivatalos szállásokon megszálló személyekre vetné ki az idegenforgalmi adót.Van olyan lakás kiadva ahol kettő család van el szállásolva.Lehetne folytatni,de .....!”
 • 53. pancser 2013. augusztus 03. 23:41
  „49. Legs 2013.08.03. 22:12
  Vass Albert: ........... honfoglalása, hogy értsed, rád illik.
  Egyáltalán tudod mit jelent a nemzet fogalma? Nem hiszem, az a fogalom sokkal régebbi mint a jobbikos ideológia, ezért lövésetek sincsen hozzá. Általában tolvajok is azt állítják magukról, hogy ártatlanok, te magadról azt, hogy te nemzeti vagy. Mind a kettő hazugság!”
 • 52. Demalgon 2013. augusztus 03. 23:22
  „Legs két dolog:
  1. felejtsd el azt a szót, hogy nemzet, az sokaknak üzletet jelent és kitűzőt tartalom nélkül
  2. a menekültek megitélése nehézkes. A kormány támogatást utánuk először is zsebre rakja. Másodszor: ha a magyarok kerülnek ilyen helyzetbe és hasonlóan bánnának velük? Nehéz jó döntést hozni ebben a kérdésben”
 • 51. Demalgon 2013. augusztus 03. 23:20
  „Weise az örömlányokra is ezt mondod az Árkád sor előtt?”
 • 50. orbison 2013. augusztus 03. 22:31
  „44-pancser
  Kérlek ne bántsd Legs-t, a Wass ALbert-es elmélkedés teljesen jó, igaz, rossz helyre tette, ennek a győri (és mondhatni országos) "kisebbségi" helyzettel kapcsolatos poszt(ok)ban lenne a helye....”
 • 49. Legs 2013. augusztus 03. 22:12
  „44. pancser 2013.08.03. 20:36

  Nem lehetett volna a kilakoltatott deviza hiteleseknek kialakítani?Velük ki foglalkozik?Jön a végrehajtó a Pintér kutyákkal a család meg megy az utcára.

  Lehetne épp hajléktalan szálló is,az értelmesebbeknek,akik nem alkoholisták,és még bíznak a jövőben.Van képesítésük szakmájuk és meglehetne állítani a lecsúszásukat.

  Lehetne fiatal magyar családok otthona némi átalakítással akik most kezdik az életüket.

  Ne erről bégess birkamenetes.”
 • 48. Legs 2013. augusztus 03. 22:08
  „44. pancser 2013.08.03. 20:36
  Számodra mit jelent a szó,nemzeti?Az amit Orbán mond?Mert Ő nemzeti?Miért?Mert Soros Gyuri bácsi Egyetemén tanult?Várom válaszod.”
 • 47. Legs 2013. augusztus 03. 22:02
  „44. pancser 2013.08.03. 20:36

  Nem én írtam.Wass Albert.Ha ez nem tetszik akkor miért nyihogtatok Nyirő miatt?Semmi közötök nektek nemzethez.Soha nem is volt.Nem is lesz.”
 • 46. JKyra2013 2013. augusztus 03. 21:33
  „gutentag, komolyan gondolod, hogy aki valamit érő orvos, vagy mérnök, az kamionok hátuljábana határon átkúszva jön ide és majd praktizálni fog? arabul:-))) vicces vagy komolyan:-))) nézz meg egy két fotót a tábori emberekről...írni nem tudnak nem hogy diplomások! fotót nézz ne söveget olvass!!!
  Vagy olvass olyan országok híreit akik nem így szűrnek mint a magyar lapok, vagy beszélgess el olyanokkal akik a táborokban jártak...és akkor a kéynelmes kis foteledbúl nem írsz ostobaságokat! Én örülnék neki, hogy ha a naivitásod lenne a valóság, de ez sajno snem az!!! Az origon megjelent egy cikk a napokban, igaz az is nagyon szűrt, de az már az igazság felé jár!!!”
 • 45. kissmarcsi20 2013. augusztus 03. 20:45
  „37. karcsika
  Tudok olvasni, a börtönt én irtam, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy attól hogy valaki egy kedvezőtlen helyen dolgozik, még nem lesz áruló. Az ember a munkahelyét nem a falu tetszése szerint választja meg, hanem az adott lehetőség szerint.”
 • 44. pancser 2013. augusztus 03. 20:36
  „43. Legs 2013.08.03. 20:02
  Te vagy a legvisszataszítóbb jobbikos ezen a fórumon. Te itt elfoglalod a fél fórumot Wass Albert: Patkányok honfoglalása.(Te írtad)”
 • 43. Legs 2013. augusztus 03. 20:02
  „Miért pont menekülttábor?---------

  Nem lehetett volna a kilakoltatott deviza hiteleseknek kialakítani?Velük ki foglalkozik?Jön a végrehajtó a Pintér kutyákkal a család meg megy az utcára.

  Lehetne épp hajléktalan szálló is,az értelmesebbeknek,akik nem alkoholisták,és még bíznak a jövőben.Van képesítésük szakmájuk és meglehetne állítani a lecsúszásukat.

  Lehetne fiatal magyar családok otthona némi átalakítással akik most kezdik az életüket.

  Miért pont menekülttábor?------------”
62 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baywatchfiúk és baywatchlányok Győrben

Az Aranypart II vízimentőivel beszélgettünk véres lábról, életmentésről, edzésről. Tovább olvasom