Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Vámosszabadi - ˝A félelem normális, a rasszizmus nem˝

A vámosszabadi menekülttábor történetét a kezdetektől nyomon kíséri az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának Közép-európai Regionális Képviselete. Magyarországi sajtószóvivőjük tart tükröt mindannyiunknak.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosságának mandátuma a menedékkérőkre vonatkozik. Simon Ernő, a regionális képviselet magyarországi szóvivője elsősorban a Vámosszabadin eddig tapasztalt helyzet miatt nyilatkozott lapunknak, de természetesen nem hagyta szó nélkül a hétvégén történteket sem.

„Igen, eljutott hozzánk a verekedés híre, amit azonban súlyán kell kezelni – mondta. – Maga a verekedés, szóváltás incidensnek nem minősülne, ha a hétköznapi életben történt volna. De befogadótáborban történt, s emiatt más megítélés alá esik, ezt tudjuk. De azt is, hogy a sok esetben a halál torkából menekülő emberek milyen lelkiállapotban vannak, mivel kell megbirkózniuk. Helyzetüket tetézi a bizonytalanság: megkapják-e a menekültstátust, vagy hazatoloncolják őket. Szóval mielőtt bárki ítélkezne felettük, ezt is érdemes átgondolni."

Magyarországon a menekültügyi konvenció alapján három kategóriába oszthatják a kérelmezőket. Egyrészt kaphatnak befogadói státust, az egy év tartózkodásra szól, utána felülvizsgálják. A második kategória az oltalmazotti, az öt évre szól. A harmadik pedig 10 évre szóló menekültstátust jelent. Ugyanakkor elenyésző arányban bírálják el pozitívan a kérelmeket; ritka, hogy nem kitoloncolás az eljárás vége. Ez a negyedik lehetőség.

Az ENSZ úgy látja, a menekülttáborok helyett a kisebb közösségi szállások, otthonok jelenthetik a jövőt. Képünk Vámosszabadin készült. Fotó: H. B. e.
Az ENSZ úgy látja, a menekülttáborok helyett a kisebb közösségi szállások, otthonok jelenthetik a jövőt. Képünk Vámosszabadin készült. Fotó: H. B. e.

˝Az, ami Vámosszabadin eddig történt, nem meglepő, szinte mindig ezt tapasztaljuk – folytatta a szóvivő. – Az emberek félelme egy befogadóállomás nyitásától, illetve az oda érkező idegenektől normális. Ezen a mindennapi tapasztalatok, illetve egy jól felépített kommunikációs stratégia segíthet. Tudjuk, láttuk, hogy Vámosszabadi esetében a drámaian megnőtt menekültáradat miatt nem volt idő egy ilyet felépíteni, hanem csak a döntéssel szembesültek a helyiek. Az ENSZ képviselete egyébként a kormány migrációs stratégiáját véleményezve épp azt szorgalmazza, hogy legyen az államnak egy átfogó kommunikációs terve, amely részben minden magyar állampolgárhoz szól, részben egy szűkebb csoporthoz, akiknek a településén befogadótábort nyitnak.˝

Simon Ernő megerősítette lapunk értesülését, miszerint az ENSZ is tud arról, hogy Győrben idegengyűlölő röplapokat osztottak – maguknak a menekültkérőknek. „A már említett félelem elfogadható, a rasszizmus azonban nem. A gyűlöletbeszéd, illetve a fenyegetés ellen mindig szót emel szervezetük. Ugyanakkor Magyarország e tekintetben békés országnak számít. Itt is azt láttuk, hogy a helyiek, illetve a tábornyitás ellen szerveződött csoport elhatárolta magát ezektől a hangoktól. Nyilván nem lehet kizárni, hogy a hétvégén történtek esetleg megismétlődnek, de a tapasztalatok, a személyes kapcsolatok csökkentik a félelmeket. Győr-Moson-Sopron megyét a győrsági történet okán (egy afgán családot fogadott be a falu – a szerk.) pozitív példaként emlegetik. S azt is gondoljuk, hogy a jövő nem a táboroké, hanem a kisebb befogadóközösségeké lesz. Mert azáltal nem az történik, ami most van: a kérelmezők hosszú hónapokig kvázi elzártan élnek attól a közösségtől, ahová kerülni szeretnének. Aztán ha megkapják a státust, ott állnak hely- és nyelvismeret, igazi kapcsolatok nélkül. Mondhatják így azt, hogy új hazát találtak...?"
 

Olvasóink írták

94 hozzászólás
 • 94. kekec 2013. szeptember 22. 16:21
  „93. KeresztenyEuropa
  Szerinted van a leghalványabb fogalmad is, hogy miről beszélek?
  (Hihetetlen, mennyi összefüggéstelen eszetlenséget tudsz összehordani.)”
 • 93. KeresztenyEuropa 2013. szeptember 22. 14:03
  „kekec:
  Ha egészségügyileg nem felel meg az EU-nak vagy esetleg az anyaországban körözés van ellene, esetleg már nemzetközi körözés, akkor szerintem még a legliberálisabb ember is azt mondja, hogy stop. Ez egyszerűen belátható, hogy miért helyes.
  Kérdésem:
  Szerinted az volna a helyes , ha e két kritériumnak megfelelni nem tudókat is beengedik az EU területére ?”
 • 92. kekec 2013. szeptember 22. 12:34
  „91. KeresztenyEuropa

  "Semmiféle gettóba zárásról nincs szó, akik átjutottak azok azonosítás után szabadon távozhatnak és mozoghatnak az EU területén belül."
  Ezt mondtad, öcsisajt.
  Utána kiderült, hogy nagy <moderálva>van így: kétharmadukat visszazavarják, miután X ideig táborban vannak.
  És ezek után még te téped a szádat? ):-O”
 • 91. KeresztenyEuropa 2013. szeptember 22. 11:16
  „Eü. és kriminalisztikai átvizsgálás vár rájuk, aki ezen átmegy az utána szabadon járhat-kelhet EU-ban. Mit nem lehet ezen felfogni ? Mi történik ma az iskolákban, hogy ennyire alacsony a szövegértési képessége a fiataloknak ?
  Vagy netán rendben lenne, ha eü. és bűnügyi átfésülés nélkül állnának tovább a bevándorlók ? Szerintem nem.
  Kell a puffer-tábor vagy internáló-tábor mindegy, hogy hívjuk, bár az előbbi a tartózkodás rövidsége miatt talán helyesebb szóhasználat arra vonatkozóan.”
 • 90. kekec 2013. szeptember 22. 06:30
  „89. KeresztenyEuropa
  "Akkor ki is hazudik ?"
  Te. Fehéren-feketén.
  ´Aki bejutott, szabadon grasszálhat´ vs. tábor, (nem csak eü.) vizsgálat (amit már a következő félmondatban meghazudtolsz), hazatoloncolás.”
 • 89. KeresztenyEuropa 2013. szeptember 21. 22:12
  „Az eü. vizsgálaton kellett átesniük, ezt nem akarom bővebben leírni, hogy mi a feltétele ami alapból kizáró tényező lehet(HIV stb.) vagy esetleg nemzetközi/hazai körözés is akadályozhatja a "bevándorlókat" az EU-ba lépéstől, ha a két ország(érintett és a belépési pont országa ) közt van ilyen egyezmény és bizony Spanyolország és Afrika sok országa közt van ilyen egyezmény jelenleg. Sokat elmond, hogy 300-ból 100 maradhatott az EU területén, úgy , hogy csak e 2 ok miatt volt visszatoloncolás. A maradék 100 pedig nem egy gettóba kerül, hanem oda megy ahova akar a schengeni övezeten belül.
  Akkor ki is hazudik ?”
 • 88. kekec 2013. szeptember 21. 13:29
  „87. KeresztenyEuropa
  Már megint simán hazudsz.
  Igaz, ez nem a tábor, viszont világosan ott van, hogy "The migrants were taken ***to an internment center*** ... ***some are repatriated*** and others are allowed into Spain"”
 • 87. KeresztenyEuropa 2013. szeptember 21. 12:06
  „kekec:
  A videón az szerepel, hogy Marokkó területéről tömegesen másznak át a bizt. kerítésen Spanyolország, tehát az EU területére. 6 határrendészt kövekkel megsebesítettek, amúgy ezek nem marokkói állampolgárok, hanem más fekete-afrikaiak. Semmiféle gettóba zárásról nincs szó, akik átjutottak azok azonosítás után szabadon távozhatnak és mozoghatnak az EU területén belül.”
 • 86. kekec 2013. szeptember 21. 08:25
  „85. KeresztenyEuropa
  Kösz, de egyedül is el tudjuk olvasni a híreket.
  Segítek, mert látom, sehogy sem bírod felfogni: *nem* állítja senki, hogy nincsenek vagy nem lehetnek - esetenként komoly - problémák a menekültekkel, de hogy nem az rájuk a megoldás, amiról szájaltok, és amit ezen a videón is látunk - mármint hogy (vélhetően hosszú ideig) gettóban tartják őket -, az holtbiztos.”
 • 85. KeresztenyEuropa 2013. szeptember 20. 16:20
  „World War Z:
  http://www.liveleak.com/view?i=be4_1379458003”
 • 84. oxana 2013. szeptember 20. 16:19
  „82. KeresztenyEuropa

  Jó néhányszor megírtam már, neked külön: nem kell szeretni a menekülteket, hanem elfogadni, hogy itt vannak. Ennyi az egész. Miért olyan nehéz ez? "Emberek" ök is, mint te vagy én. Ha te elvárod másoktól, hogy elfogadjanak, amilyen vagy, miért nem teszed ugyanezt? Ha rosszindulatu rasszista fehérellenesnek nevezel, eszedhez értem. Különben is, megkérdezte a magyar kormány a "fehér" állampolgárait, amikor elindította "ezeket a piszkos kis játszmákat"? Erre felelj.”
 • 83. kekec 2013. szeptember 20. 14:34
  „82. KeresztenyEuropa

  "Feltételezem naivitásból véded e folyamatot és nem a rossz szándék vezérel(lehet én vagyok naív)."
  Nem, te nem (csak) naiv vagy.

  "Amúgy te is rasszista lehetsz a javából, ha ennyire nem véded(sőt támadod) és nem tekinted elsőbbrendűnek a magyarok és az őslakó európaiak érdekeit. Tehát te fehérellenes vagy ezen logika szerint."
  Öcsém, ismerek néhány jóeszű egysejtűt, beajánlhatlak hozzájuk némi egy kis szellemi továbbképzésre. Rohadtul rádférne.”
 • 82. KeresztenyEuropa 2013. szeptember 20. 13:59
  „Nem megyek ki Görögországba, van nekem hazám köszi. Nem akarlak likvidálni, csak arra akartam rámutatni, hogy Görögországban már tettlegességig fajulnak emiatt a dolgok, ott évente 40 ezer afrikai és ázsiai lépi át a határt illegálisan és nem beszéltünk a rengeteg koszovóiról és albánról(bolgár és román cigókról). A kormányok azért tehetik meg ezeket a piszkos kis játszmákat, mert vannak hozzád hasonló "gondolkodók" vagyis nem-gondolkodók. Feltételezem naivitásból véded e folyamatot és nem a rossz szándék vezérel(lehet én vagyok naív).
  Ezt konszenzussal és erőszak nélkül is meg lehetne idehaza oldani, nem kéne eljutni Görögország szintjére, mert garantált, ha ez itt is akkorára fokozódik, mint ott, akkor abból hasonló balhék lesznek.
  Amúgy te is rasszista lehetsz a javából, ha ennyire nem véded(sőt támadod) és nem tekinted elsőbbrendűnek a magyarok és az őslakó európaiak érdekeit. Tehát te fehérellenes vagy ezen logika szerint.”
 • 81. oxana 2013. szeptember 20. 12:44
  „76. KeresztenyEuropa

  Ha van kedved, menj ki Görörgországba és állj be az "Arany Hajnal"-ba. Ott aztán csapkodhatsz össze-vissza. Ha nem, itt is megtalálod a hasonló begyöpösödött agyúakat. Ha engem liquidálni akarsz, korábban kell felkelned. Csak vigyázz, mert ennek a fenyegetözésnek nyoma van. Akinek a "keresztény"szájából ilyen gyülölet fröcsög, az én szememben rasszista a javából. A végrehajtókat, akik a tábort létrehozták, az EU-nál és a kormánynál keresd, szedd elö öket egyesével. Különben is, te akarsz európai és keresztény lenni? Hogy nem szakad rád az ég.”
 • 80. udy 2013. szeptember 20. 09:05
  „Hát az biztos hogy menekülteket, üldözötteket nem RayBan szemüvegben képzeltem el. A Batthyány téren szoktak gyülekezni, már a második alkalom volt hogy rászóltam a srácokra ne a játszótér mellé végezzék... . Engem nem "vigasztal" hogy de a magyar is.... Győrben nincsenek rendőrjárőrök, pedig igenis kell a jelenlét, menekült ide vagy oda.”
 • 79. Batistuta 2013. szeptember 20. 09:02
  „Te minimum két dolgot nem mondhatsz el magadról: keresztény és európai. Változtass nevet!”
 • 78. kekec 2013. szeptember 20. 08:55
  „76. KeresztenyEuropa

  És neked, mint ´kereszténynek´ ez tetszik?
  Komolyan kérdezem: nem hánytok magatoktól?”
 • 77. kekec 2013. szeptember 20. 08:53
  „Azért abba bele kellene törődni, hogy aki bármi konkrétum nélkül, sőt, mint láttuk, tételesen hazudozva áll neki szapulni a szóban forgó csoportot, az bizony egy ostoba, szűklátókörű, rasszista paraszt. Még akkor is, ha tudjuk, hogy a viselkedést és a bűnözési ´hajlamot´ **valóban** erősen befolyásolja a származás, a neveltetés és a szociális környezet *egyaránt*.
  Arra is kíváncsi lennék, eddig hányan engedték volna közülük nyugodtan a kistini lányukat a nagy győri éjszakai életbe.
  Ja, hogy **pont így** nem engedték? Értem...”
 • 76. KeresztenyEuropa 2013. szeptember 19. 19:42
  „A cinkos az kevés, ti kultúrmarxisták kitervelők,végrehajtók és felbújtók vagytok mindannyian egy személyben akik ezt támogatjátok. Ez súlyosabb annál és ne higgyétek, hogy ez a végtelenségig menni fog, elő lesztek szedve egyesével:
  http://harcunk.info/index.php/jelentesek/678-az-arany-hajnalnak-nem-csak-a-szaja-jar-likvidaltak-egy-antifa-rappert”
 • 75. Cingár 2013. szeptember 19. 19:20
  „72. oxana! Engem csak az húzott fel, hogy valaki ennyire követeli a konkrétumokat, viszont a debreceni konkrétumokra meg csak legyint. Természetesen jogilag nem vagytok tettestársak, de ha valaki ennyire egyértelműen az idegenek pártjára áll a saját honfitársaival szemben, és védelmezi az esetleg jogos büntetés elől ide menekülő "menekülteket" is, az a szememben minimum cinkos.

  Persze a legnagyobb cinkos az el****tt EU-s szabályozás...”
94 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nézegessen bringa matuzsálemeket Győrben! - videó, fotók

A győri Mobilisben Antik Kerékpár Kiállítás nyílt: Vock Balázs gici gyűjteményének legérdekesebb, legidősebb darabjait tekinthetik meg a bringák szerelmesei. Videós riport. Tovább olvasom