Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Vámnyomozók százmilliók nyomában

A pénzügyőrség regionális nyomozóhivatala 2009-ben 932 büntetőeljárást folytatott le.

Az általuk felderített érték 7,5 milliárd forint, ami többek között áfacsalás, Kínában gyártott hamis növényvédő, illetve drogcsempészet felderítéséből tevődött össze.

A vám- és pénzügyőrség győri, regionális nyomozóhivatala 2009-ben 44 százalékkal több, 932 büntetőeljárásban nyomozott. A hivatal parancsnoka, Csiszár Csaba alezredes az elmúlt évi munkát értékelve tudatta: jelentősen több nyomozást kellett elrendelniük, mint korábban.

Számvitel megsértése miatt 288 nyomozást – ez 40 százalékkal több, mint 2008-ban – rendeltek el. A legnagyobb emelkedés, közel 150 százalék a csalás, adócsalás terén volt, összesen 249 ügyben nyomoztak. A csempészetben kétszer annyi nyomozást folytattak le tavaly, mint egy évvel korábban. A hivatal által felderített érték 7,5 milliárd forint.

A jelentős ügyek között említette az alezredes azt a kábítószerrel visszaélés bűncselekményt, amelynek felderítésekor a házkutatások során 16 kilogramm marihuánát, 6 kiló kokaint foglaltak le, amelynek összértéke fogyasztóknál értékesítve mintegy 250 millió forint. Érdekesség, hogy a bűnszervezet irányítója az üzletmenet biztosításának érdekében 100 millió forintot tartott készenlétben, amit a vámnyomozók lefoglaltak. A társaság három fő embere jelenleg előzetes letartóztatásban van.

A Kínában gyártott hamis növényvédő szerek egy panamai offshore cég szállítmányai voltak. Fotó: A VPOP felvétele
A Kínában gyártott hamis növényvédő szerek egy panamai offshore cég szállítmányai voltak. Fotó: A VPOP felvétele.

Portálunk 2009 márciusában számolt be annak az ügynek a felderítéséről, amelynek gyanúsítottjaihoz, egy érdi és egy szegedi férfihez a soproni ˝Patron˝ kft.-től indulva jutottak el a nyomozók, akik 3 milliárd elcsalt áfa nyomára bukkantak. A cég számítástechnikai eszközök forgalmazásával foglalkozott.

A regionális nyomozóhivatal parancsnokhelyettese, Rácz Róbert százados egy közel 500 millió forintos összértékű lefoglalás érdekességeit mondta el. Az ügy egy 12 ezer kartonos csempészett cigarettaszállítmány felderítésével kezdődött. A dohányáru egy vasúti konténerben volt, amiben hivatalosan papucsot szállított egy magyar ügyfeléhez egy panamai offshore cég.

A vámnyomozók ezt követően vizsgálni kezdték a cég beszállításait Magyarországra. Három konténert ellenőriztek, amelyekben papíron építőipari emulgálószert szállítottak (egy magyar állampolgár volt a vámügyintéző); ténylegesen azonban növényvédő szert – két világmárka jelzésével. A hivatalos gyártók szakvéleménye szerint a Kínában gyártott vegyszerek nem az ő termékeik, így a pénzügyőrség a csempészet mellett áru hamis megjelölése bűncselekmény miatt is eljárást indított.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túraprogramok Győrben

A Győri Vasutas Természetjáró Egyesület és Vocational Academy Általános Iskola közös gyalogos… Tovább olvasom