Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Változik a telephely-engedélyezés rendje

Győr-Moson-Sopron - Kormányrendelet alapján áprilistól részben egyszerűbbé, részben körültekintőbbé válik a telephely-engedélyeztetés. A gyakorlati változásokról az engedélyek kiadásáért felelős hivatalokban érdeklődtünk.
– Az eddigi mintegy 200 telepengedély-köteles tevékenység közül március 31 után csupán 66 lesz telepengedély-köteles – hívta fel a figyelmet a győri polgármesteri hivatal közigazgatási osztályvezetője, Nagyné dr. László Edit. A többi tevékenységet a jogszabály csak bejelentéshez köti. Ez azt jelenti, hogy a tevékenység már a kezdési szándék bejelentését követően folytatható. Eddig ugyanis meg kellett várni az engedély jogerőre emelkedését.

A bejelentett és engedélyezett tevékenységekről a kistérségi jegyző dönt és nyilvántartást vezet. A közreműködő szakhatóságok köre és az eljárások menete lényegesen nem változott. Az ipari tevékenység megszüntetését viszont haladéktalanul be kell jelenteni és a telepengedélyt le kell adni.

A győrzámolyi jegyző, dr. Torma Viktória fontosnak tartotta megjegyezni, hogy csak bejelentési kötelezettség esetében – mint például gépjárműjavítás, gumiabroncs-javítás – a tevékenység a telep fekvése szerint illetékes jegyzőnél tett bejelentést követően ugyan megkezdhető, a jegyzőnek azonban meg kell győződnie róla, hogy a tevékenység a helyi építési szabályzat, szabályozási terv alapján végezhető-e. Amennyiben nem, akkor azt meg kell tiltania, a telepet be kell záratnia.

Az új szabály szerint a telepengedély-köteles tevékenységek is folytathatók a bejelentést követően, de csak a jogszabályban meghatározott ipari területen, illetve nem ipari területen akkor, ha a telep a tevékenység végzésének megfelelő jogerős használatbavételi, vagy fennmaradási engedéllyel rendelkezik. Más esetben csak jogerős engedély birtokában folytatható a tevékenység.

Az engedély kiadására irányuló eljárásban a jegyző meggyőződik róla, hogy a helyi építési szabályzat szerint a telepen folytatható-e az adott tevékenység, majd a kérelmezőt, a szomszédokat és a szakhatóságokat is értesítve helyszíni szemlét tart.

– Az új jogszabály szerint a jegyzőnek kell beszerezni a teleppel szomszédos ingatlanokkal rendelkezni jogosultak adatait, továbbá a tulajdoni lapokat is vagy az ingatlanügyi hatóság megkeresése útján, vagy a Takarnet-rendszerből – sorolta dr. Torma Viktória.

Hozzátette: a jegyzőnek eddig 60 napja volt a határozat meghozatalára, az új jogszabály viszont erről nem szól, tehát a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény szerinti határidő az irányadó. Ez jelenleg 30 nap, ami egy esetben további 30 nappal meghosszabbítható.

Olvasóink írták

  • 1. matriné 2009. február 05. 10:38
    „"Mint a piócák szívják a véredet"! Lassan már abba is beleszólnak, megvágnak valami újfajta díjjal, ha magad ragasztod meg a kilyukadt bicikli gumit!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börtönbe kerülhet a börtön főtisztje

Győr-Eger-Tököl - Hamarosan ítélet várható az "ezredesek pereként" elhíresült ügyben, ami tavaly… Tovább olvasom