Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Válságról – másként

Győr-Moson-Sopron - A lehangoltság nehéz időkben azért különösen rossz „taktika", mert beszűkül tőle az ember problémamegoldó képessége – állítja a szakember, akit nem lep meg az: többek már attól irtóznak, hogy annyiszor kell hallaniuk: válság.
– A karácsonyi vásáron még nem lemérhető a válság hatása, pedig a két dolog összefüggéseiről sokféle véleményt, statisztikát hallani manapság – állítja Valastyán Beáta pszichológus, aki ezt azzal magyarázza, hogy adventkor mindig többet vásárolnak az emberek. Sokan erre készültek is, előre félretettek pénzt, akiknek pedig korábban is jól be kellett osztaniuk a forintokat, azok eddig is az olcsóbb ajándékokat keresték. Többen úgy gondolják, „még az ünnepet ne rontsuk el, majd januártól jön a nadrágszíjmeghúzás". És ezt azzal indokolják, hogy az év első hónapjaiban egyébként is menetrend szerinti az árak, a díjak emelkedése.

„Bármiről szívesen beszélek, csak már azt a válság szót ne emlegessék, azt ne kelljen hallani" – ilyet és hasonlót több olvasónk mondott, amikor a bevásárlás forgatagában az ünnepi készülődésről és arról kérdeztük őket, milyen lesz a karácsonyuk. A pszichológus ezt úgy nevezi: tipikus „énvédő" mechanizmus, hárítás. Magyarázata alapján az emberekre nyomasztóan hatnak a válság hatásait soroló, elemző hírek és mivel ezek többnyire egészen sötéten festik le a jövőt, nem akarnak szembesülni azzal, mi lesz, mi lehet. Valastyán Beáta szerint azt tudni kell, hogy nem rózsás a gazdasági helyzet, de a pánikkeltő gondolatoknak nem szabad engednünk.

– Ne nézzük mumusnak a válságot. Persze nem is dughatjuk a homokba a fejünket, de arra kell törekedni, hogy ne hangulatilag reagáljunk a hatásaira. Azt gondoljuk át, mit tehetünk ebben a helyzetben, meddig nyújtózkodhatunk. Az év vége amúgyis az összegzés ideje, jó alkalom erre – tanácsolta a szakember, azt is hozzátéve: nem könnyű az állandó spórolásra áttérni, mert már hosszabb ideje hatalmas a fogyasztói szemléletet ösztönző nyomás. Sőt, arra is számítani kell, hogy az elkövetkezőkben várhatóan még nagyobb lesz az „ez megéri" típusú reklámok csábítása, ezért még alaposabban kell utánajárni minden ajánlatnak.

A lehangoltság viszont semmiképp sem jó taktika, mert attól a szakember szerint beszűkül a problémamegoldó képesség, amire pedig most a szokásosnál is nagyobb szükség van. Úgy véli, épp a problémamegoldó repertoárunkat kell manapság bővíteni, jobban az előállt helyzethez igazítani hétköznapjainkat.

Belátja, hogy a leépítésre kerülőket és családjaikat egyszerre éri az anyagi csapás és a lelki teher. Viszont szerinte vidékünkön amellett, hogy sok az elbocsátás, még mindig sok az állásajánlat is. Úgy véli, bármit jobb elvállalni, mint munkanélkülinek lenni. Ehhez viszont rugalmasság kell és azt kell szerinte magunkban tudatosítani, hogy minden helyzetből van kiút, tennünk kell, tehetünk azért, hogy jobb legyen a helyzetünk, hogy átvészeljük a válságot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrzi jó helyét a megye

Győr-Moson-Sopron - A Központi Statisztikai Hivatal nemrégiben jelentette meg a megye 2007-es… Tovább olvasom