Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Válság: több ezer magyar melózik majd az osztrák földeken

Győr-Moson-Sopron megye - Egyre több magyar dolgozik Ausztriában a gazdasági válság miatt, ráadásul sokan feketén. A legfrissebb felmérések szerint a burgenlandi földeken már több a magyar, mint az osztrák munkavállaló.

Az ingázók többsége azt sem bánja, ha nincs bejelentve, annak is örül, ha dolgozhat. Pedig a feketemunkások fele annyit keres, mint osztrák kollégáik.

Az osztrák és a magyar szakszervezet közös jogsegélyszolgálatánál arra számítanak, hogy a mezőgazdasági szezon beindulásával sorban állnak majd munkáért azok a magyarok, akik idehaza a válság miatt elvesztették állásukat.


A térképünkön jelzett burgenlandi terület a legnépszerűbb a magyar napszámosok körében.
A térképünkön jelzett burgenlandi terület a legnépszerűbb a magyar napszámosok körében.


Pedig a többség 60-70 órát robotol


Hivatalosan jelenleg 18 ezren ingáznak Ausztriába, de legalább ennyien dolgoznak feketén a határ túloldalán. Aki be van jelentve az a három- négyszeresét keresheti, mint idehaza. Ennek ellenére egyre többen dolgoznak feketén Ausztriában.

Főleg a mezőgazdaságban sok a visszaélés. Ott minden második magyart nem jelentenek be. Vagy, ha mégis, akkor csak heti 20 órára. Holott a többség 60-70 órát robotol. Ráadásul fél pénzért.

Ezek a magyar munkavállalók ugyanis nem kapnak 13. és 14. havi fizetést, nem kapnak fizetett szabadságot és nem kapnak fizetett betegállományt sem, vagyis ha mindezeket összeszámoljuk, akkor durván azt lehet mondani, hogy a felét kapják annak, ami járna nekik.A sógorok is keményen büntetik a feketemunkát

"Ha valaki feketén vagyis nem bejelentve dolgozik Ausztriában és ez egy ellenőrzés során kiderül, nem kap büntetést.

Viszont ha később munkavállalási engedélyért folyamodik - a visszaélés miatt - sokkal nehezebb lesz megszereznie a szükséges tanúsítványt" - kezdte a kisalfold.hu-nak Tóth Eszter, a Jövő a határtérségben projekt vezetője.

"A munkáltatót azonban mindenképpen megbüntetik ilyen esetben. Ellene szabálysértési eljárás indul és attól függően, hogy hány fekete munkást lepleztek le nála, 1000 és 20 ezer euró/fő közötti pénzbüntetésre számíthat.

Ha valaki legálisan akar bármilyen (tehát nem csak mezőgazdasági) munkát vállalni Ausztriában annak először munkáltatót kell találnia.

Ezt követően a munkáltatónak kell kérvényeznie a munkavállalási engedélyt a munkavállaló számára. Ebben az esetben az átfutási időket sajnos mi sem ismerjük" - közölte Tóth Eszter.


A többség azt se bánja, hogy feketén kell dolgoznia

Az osztrák és a magyar szakszervezet közös jogsegélyszolgálatánál most kezdik érezni a gazdasági válság hatásait: egyre többen érdeklődnek ausztriai munkavállalás után.

Ausztriában arra számítanak, hogy a mezőgazdasági szezon beköszöntével több ezer olyan magyar próbál majd a földeken munkát találni, akik Magyarországon a gazdasági válság miatt vesztették el állásukat.

Az osztrák gazdák úgy vélik: munka van bőven, a mezőgazdaságban pedig különösebb szakértelemre és komolyabb nyelvtudásra sincs szükség.

Azért nem árt infót szerezni

Azt, hogy valóban bőven van munka a földeken, csak a gazdák tudják biztosan. Pontos számadatokat a kínálkozó lehetőségekről a burgenlandi mezőgazdasági kamara (Landwirtschaftkammer) képes mondani.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. ditkekovi 2012. január 09. 12:09
  „Kedves Zhall!
  Szeretnem megtudni, hogy szollomunkaban dolgozol-e meg, van-e forrasod, hogy hogyan laehet kijutni. En es a baratom, nagyon ertunk a szollomuveleshez, nekunk is van sajat szollonk.Ha tudsz kuldj infot, legyszives.”
 • 25. Koko04 2009. április 21. 13:35
  „Knifemaster mondata kiegészítésre szorul. Már most is rengeteg magyarországi osztrák földön lehet dolgozni. Bár milyen érdekes is lesz, hogy ugyanaz a tulaj, ugyanazért a munkáért itt 400-500 Ft-ot fizet, pár km-rel arrébb 4-5 eurót, vagy többet.”
 • 24. comet 2009. április 21. 09:05
  „földönfutó nemzet lettünk a kommunistákból lett vadkapitalista rablósereg ténykedése következtében.”
 • 23. gagarin 2009. április 21. 08:54
  „Csajsziland: német? autó? mert ezek nélkül nem megy!!!
  Hogy a fóliába nem kell német? hát az lehet,de van más munka is ahova persze nem árt! Ja és jármü az szükséges! Menni kell sokat és érdeklődni,de az idei évre mezőgazdaságba szőlőbe már szinte lehetetlen helyet találni!!!”
 • 22. knifemaster 2009. április 21. 08:48
  „2011-től már itthon is lesz lehetőség osztrák földön dolgozni.... }:-]”
 • 21. Csajsziland 2009. április 21. 08:30
  „Kedves Zhall! Engem is érdekelne a dolog, ha tudnál segíteni, hogy hogyan lehet kijutni!”
 • 20. csd 2009. április 20. 21:05
  „zhall: a szőlő az filinges munka, én is foglalkozom vele itthon, de csak családi szinten. főleg most, jóidőben nagyon élvezem! ha lenne lehetőségem, én is mennék ki. jól teszed!”
 • 19. soproni 2009. április 20. 20:37
  „18 Tabornok igazad van! A takarítást,a szőlőmunkát senkinek nem kell szégyenlenie,mert az euró nagy úr!:)”
 • 18. Tabornok 2009. április 20. 20:04
  „A magyar mindenütt jól dolgozik. Az, hogy pont itthon nem kellenek, az hülye magyar hagyomány. A hagyomány az hagyomány.
  Több évszázados hagyomány.”
 • 17. zhall 2009. április 20. 19:16
  „Látom Gagarin lassan közös nevezőre jutunk.Szerintem egy a lényeg:Teljesen mindegy mivel foglalkozol,lehetsz takarító,szőlőmunkás,agysebész,arra törekedj hogy te legyél benne a legjobb.Az sem baj ha nem éred el soha,de biztosan előbb vagy utóbb megérik ez a gyümölcs.Megismernek,hívnak és megélsz belőle.”
 • 16. gagarin 2009. április 20. 18:18
  „Hál´magamnak ma is kint arbeit! De nem a mezőgazdaságban! Takarítás takarítás hátán! Tudod sokat mentünk utánna míg egy házból húsz lett! Mellette bármi ami van mivel hál´ van! De tenni kell mert csak akkor hívnak! Ez itthon sok embernek furcsa.”
 • 15. zhall 2009. április 20. 17:10
  „Én szerencsésnek mondhatom magam,mert szőlészetben dolgozom és ott télen is van munka.27 hektár szőlőért vagyunk felelősek három kollégámmal és abból húsz hektárt metszünk is.Aki valamit konyít hozzá az tudhatja hogy ez nagyon sok ha teljesíted az elvárásokat.Nyáron nagyon sok a munkánk,de ezt mindannyian felvállaltuk,hiszen ezzel jár.Mi csak novemberben vagyunk "szabadságon"nyáron még szombat-vasárnap is dolgozunk.Nem azért mert ezt elvárják,hanem hogy tudjunk végezni azzal amit vállaltunk.Teljesítménybérben dolgozunk,euro/hektár,azt botottuk le műveletekre.Ha lusta vagyok nincs pénz,ha nincs kész a szőlő,nem bízzák rád többet.Mégegyszer hangsúlyozom,nem tudom meddig fog ez menni,de remélem még sokáig.”
 • 14. gagarin 2009. április 20. 16:36
  „zhall: hát volt részem 2005-ben 9 hónapot az osztrák mezőgazdaságban eltöltenem,kemény volt!
  csak valamit had tegyek hozzá:szerencsés esetbe 9 hónap! nem szerencsés esetbe 7!
  A tél meg pont akkor jön! Sokaknak az ujra kezdéshez kölcsön kell kérni tavaszra!”
 • 13. zhall 2009. április 20. 15:55
  „Fotoutca:Irj egy mailt,nem akarom a linket kitenni hátha moderálják:zhall@citromail.hu

  Szilágyi Zsolt:Szerinted mennyi esély van a gazdaság beindulására?Hatvan éve ezt szajkózzák hogy csak most,aztán jobb lesz!Szerinted van épeszű ember aki ezt elhiszi?Engem ez az egész egy régi házra emlékeztet,egy darabig lehet toldozni-foldozni,de aztán eljön az az idő mikor nincs mese,le kell rombolni és teljesen újat építeni.Sajnos eljött ez az idő.

  omn:a biorobot sz@rik a gazdasági válságra!!!/egyenlőre/

  gagarin:az ungarische rabszolga is!!!/egyenlőre/”
 • 12. jockey 2009. április 20. 13:04
  „Aki Ausztriában találja meg a boldogulását fekete munkásként, tegye ezt. Még mindig sokkal jobb, mintha itthon lenne megélhetési bűnöző. Viszont majd ne sírjon, hogy kevés a nyugdíja!”
 • 11. Muaddib 2009. április 20. 12:28
  „Enzof az ilyen dumától a nem létező bicskám is kinyílik a zsebembe.
  Annyira jó egy vállalkozónak akkor menj el és légy te is az.
  Kikérem magamnak, hogy a munkakerülő cigányokkal, akire gondolom, célzol egy lapra, végy.
  A vállalkozók egy nagyon kis százaléka az, amiből te általánosítasz.
  Vannak olyan munkások, akik elsunnyogják az egész napot, mégsem általánosítunk hogy mindenki ilyen.
  A vállalkozó nem más, mint anyagi kockázatot vállal egy nagyobb haszon reményében, ha nem megy az üzlet, akkor az ő vesztesége.
  Időbe meg ne tudd meg mennyit, kell foglalkozni a saját vállalkozásoddal, ha azt akarod, hogy menjen.”
 • 10. gagarin 2009. április 20. 12:24
  „ungarn rabszolga!”
 • 9. omm 2009. április 20. 10:19
  „"Az osztrák gazdák úgy vélik: munka van bőven, a mezőgazdaságban pedig különösebb szakértelemre és komolyabb nyelvtudásra sincs szükség."= Biorobot
  Angliában persze minden más :D”
 • 8. Szilágyi_Zsolt 2009. április 20. 10:16
  „Az addig oké, hogy az emberek a jobb megélhetés reményében külföldön dolgoznak, csakhogy aki egyszer megszokta a jót (tudniillik az euróban kapott, a hazai viszonyokhoz képest magas fizetést), az már nemigen fog újra beállni itthon a sorba akkor, amikor esetleg véget ér a válság és/vagy valami jól sikerült intézkedési csomag révén élénkülésnek indul a gazdaság és új munkahelyek nyílnak. Ha mindenki elhúz Ausztriába (Angliába, Németországba stb.), ki fog akkor dolgozni itthon, ki fogja megteremteni a munkájával, hogy valaha is legyen esélyünk a nyugati szintű fizetésekre?”
 • 7. enzof 2009. április 20. 10:04
  „Magyarországon két réteg tud megélni: -vállalkozó
  -cigányok
  Becsületes emberek nem.
  Átlagosan 280 órát dolgozom.Hogy van ez....
  Ja és mellette még feketén dolgozom kényszerből....”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ír köztársasági elnökkel tárgyal Győr polgármestere

Írországi meghívásra négynapos látogatáson vesz részt a győri önkormányzat delegációja. Az utazás… Tovább olvasom