Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Válság: hitelt vesz fel Győr?

Győr - Bár örök szlogennek tűnik az önkormányzatok sanyarú helyzete és kivéreztetése, Győr első félévi gazdálkodásán ebből semmi sem látszik. A város átlagos betétállománya ötmilliárd forint volt.

Borkai Zsolt polgármester csütörtökön, az őszi szezonnyitó közgyűlésen számol be a testületnek arról, hogyan alakult a győri önkormányzat költségvetése az első félévben. A számok alapján panaszra a válság ellenére sem sok oka van a városházának.

Hitelfelvételre olyannyira nem volt szükség, hogy a januári 7,8 milliárd forintos nyitó pénzkészlet után havonta átlagosan 4,8 milliárdot tett ki a betétállomány. Ennek ellenére a politikus arra számít, hogy a második félévben kölcsönre szorulnak. Szerinte ez részben az áfakulcs 20-ról 25 százalékpontra emelése miatti pluszteher miatt fog bekövetkezni, részben pedig azért, mert sok első félévi fejlesztést a második félévben kell kifizetniük.

Az utóbbi állítást támasztja alá, hogy a beruházásokra tervezett 5,7 milliárd forintból hat hónap alatt mindössze 1,6 milliárdot használtak fel papíron. A nagyobb fejlesztések közé tartozik a Széchenyi tér felújítása – erre 533 milliót már átutaltak –, a Fehérvári út–Mészáros Lőrinc utca és az 1-es főút és a Kardán utca kereszteződés átépítése. Az utakra, hidakra szánt 3,3 milliárd forintból 1,5 milliárdot költöttek el hat hónap alatt.

Az előterjesztésből az tűnik ki, hogy Győr nagyobb sérülésektől mentesen vészelte át a gazdasági válság eddigi szakaszát. Helyi adóból például 7 milliárd forint folyt be június 30-ig, ami csaknem pontosan fele a tervezettnek – igaz, a tavalyi 17,3 milliárd elérése az álmok kategóriájába sorolható.

Olvasóink írták

  • 3. janika 2009. szeptember 18. 13:06
    „Naná, hogy még az unokák is ezt a hitelt fogják fizetni a többivel együtt! No nem azoké akik ezt kiötölték, hanem a köznépé!”
  • 2. nane 2009. szeptember 16. 20:07
    „ÉSAHITELTNEMKELLVISSZAFIZEEEETNI_E??? HE?”
  • 1. maraton 2009. szeptember 15. 22:54
    „És a tömegközlekedés fejlesztésével mi lesz? A győri villamos ügye végleg zátonyra futott?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feleznék az állami neveltek pótlékát?

Ha a parlament jóváhagyja, a jövőben a családi pótléknak csak a felét kaphatná meg az állami gondozott nagykorúságakor. Tovább olvasom