Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Valószínűleg 2013-ra készül el a töltés

Alsó-Szigetköz - Jövőre már biztosan nem kezdik el építeni az Alsó-Szigetközt védő dunaszentpáli töltést, mivel több más, fontos elem is bekerült a sokmilliárdos Duna-projektbe. Mint emlékezetes: a 2002-es nagy árvíznél a házaikat féltő lakók valóságos „vesszőfutást" hajtottak végre a Mosoni-Duna ellenében.
A hét kilométer hosszú, nem egészen egy méter magas, ideiglenes töltés emlékeztet ma is Dunaszentpál és Mecsér között a 2002-es árvízre, amikor háromszáz ember amolyan „vesszőfutást" hajtott végre a Mosoni-Duna ellenében. Az éjjel-nappal végzett, verejtékes munkának köszönhető, hogy a töltés négy nap alatt, még a tetőzés előtt felépült, de a folyó szintje folyamatosan feljebb és feljebb kúszott, s végül már a negyedik sor homokzsák mentette meg Dunaszentpált. Hogy életre keljen a kép: a víz egy megtermett felnőtt álláig ért volna a szántóföld közepén. Ez természetesen nem egy és nem is két falu „magánügye", mivel a medence jellegéből adódóan ez a háromszáz ember akkor Győrig az egész Alsó-Szigetközt megóvta. Rekordméretű árvíz volt, a folyó szintje egy méterrel magasabbra emelkedett, mint 1954-ben. Érthető, hogy az elődök nem készültek megfelelő töltéssel, mivel a meder itt különösen mély, s a hullámtér magaslati pontjai mindig megóvták a falvakat. Hat éve azonban kiderült: ez kevés a biztonsághoz, s azóta, tavalyelőtt már ismét eláztak a téeszutód által művelt földek a hullámtérben.

A megoldás az uniós Duna-projekt, de az még ma sem dőlt el véglegesen, pontosan milyen vonalon húzódna az új töltés. A szakértők erre hat változatot dolgoztak ki 3 éve: a legköltségesebb variáció szerint a védvonal törés nélkül követné a Duna folyását, míg a legolcsóbb csak a mostani ideiglenes töltés vonalát pótolná. De bárhogy is döntenek, tavaly télen már úgy lehetett tudni, 2009-ben elkezdődik a kivitelezés.

A Duna-projektbe azonban más, lényeges elemek is bekerültek, amelyek miatt az ez évre ütemezett terveztetésnek csúsznia kellett. Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta: az igazgatóság a szakmai egyeztetésben vesz részt, de nem ő felel a projektért, mivel ez egy komplex, több régiót érintő program. Azonban elárulta: 2009-ben még csak a tervezésről beszélhetünk, s valószínű, hogy 2013 előtt nem adják át az új védvonalat.

Ami a töltés hosszát illeti: a hat változatból egyik véglet sem jött végül szóba, jelenleg két köztes alternatíva között kell dönteni. Az olcsóbb megoldás is megvédené a lakóházakat, de így körülbelül háromszáz hektárnyi termőterület a hullámtérben maradna. Az önkormányzat természetesen a másik megoldást szorgalmazza (ez szolgálná a polgármester által vezetett szövetkezeti kft. érdekeit is, amely az itteni árvizek legfőbb károsultja volt). Ez a megoldás megóvná a szántóföldet, de megvalósítása mintegy 800 millió forinttal többe – 2 és fél milliárdba – kerül.

Abban mindenképpen bízhatunk: olyan árvízre, mint amilyen a 2002-es volt, nem véletlenül nem készültek elődeink. Remélhetőleg 2013-ig semmiképpen nem mutatja meg újra az arcát a Mosoni-Duna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Torlódás a temetőknél

Győr - A rendőrség megerősített szolgálattal készül Győrben a halottak napja környékén a temetőknél… Tovább olvasom