Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 24°C Még több cikk.

Valódi igényekre vár a kistérség

Az ikrényi mikortérség gyermekjólétis intézményének állapota, valamint ismét a házi segítségnyújtás és a gondozók helyzete váltott ki vitát a győri kistérségi tárulás csütörtöki ülésén.
A ülés első részében még "gyorsan pörögtek" a napirendi pontok. Elfogadták a munkatervet, s a testületi határozatok után módosíthatják majd a társulási megállapodást is. A családi napközi telephelyet működtetni kívánó önkormányzatokkal kötendő külön megállapodásról is döntöttek. Az első kisebb vitát az ikrényi mikrotérség gyermekjólétis intézményének ellenőrzése hozta. Babos Attila (Dunaszeg) nem értette, hogy a szakvéleményben miként ilyen lesújtó állásfoglalás a kistérség által néhány éve milliókból felújított épületről. Gergó András (Ikrény) elmondta: több civil szervezet által használt létesítményről van szó. Hozzátette: a megállapítás egy része nem helytálló.

Az ülésen a legtöbb hozzászólást ismét a jelzőrendszeres- , és a házi segítségnyújtás, valamint a gondozók körüli kálvária hozta. Sárkány Péter, a munkaszervezet vezetője előbb az utóbbiak helyzetéről beszélt. Mint mondta, egyelőre a Magyar Államkincstár (MÁK) sem tudta megmondani, hogy a gondozók személyi juttatása és bére közötti különbözetet az idei vagy a jövő évi adóbevallás után kapják-e meg az érintettek. A MÁK arra a levélre sem válaszolt, melyben azt kérdezik: a kistérség által lehívott kiegészítő normatívát (mintegy 1,5 millió forintot) átutalják-e a velük korábban szerződésben lévő Megmentő Kht-nek. A társulás erről úgy döntött: megvárja a választ, s ennek függvényében határoz a kérdésről.

A jelzőrendszeres-, és a házi segítségnyújtás (utóbbi továbbra is kötelező önkormányzati feladat) mikéntje azonban továbbra is kérdéses. Az ülésen elhangzott: a szóbeszéd szerint mindkét szolgáltatást fizetőssé tenné az Alvinczi Péter Szeretetszolgálat. Börcsön jelezték, hogy ketten kérik ilyen feltételek mellett is, Győrladaméron azonban tizennyolcan. A társulás úgy döntött: február közepéig minden tagtelepülés végezzen - bizottsági véleménnyel alátámasztott - igényfelmérést mindkét szolgáltatás kapcsán, melyben csupán "a valóban rászorulók" szerepelnek. A házi segítségnyújtásra szóba került egy kistérségi intézmény megszervezése, a jelzőrendszeres esetében pedig a Győrrel való együttműködés.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri Előre: telepítés után újabb telepítés

Száztíz mázsa pontyot tett vizeibe nemrégiben a Győri Előre: tavasszal hasonló mennyiségű halat… Tovább olvasom