Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Valódi értékmentés Széchenyi módra

Jövőre nagyszabású kiállítással emlékeznek Győrött Széchényi Pál kalocsai érsek, barokk főpap születésének 370. évfordulójáról.
A napokban a nagycenki Széchenyi-mauzóleumban, Sopronbánfalván és Sopronban, majd Győrött forgatták annak a dokumentum-, illetve werkfilmnek a részleteit, amelyet – többek között – a Széchényi Pál kalocsai érsek életét, szolgálatát feldolgozó egyedülálló kiállítás részeként vetítenek.

Széchényi vagy Széchenyi?

Az 1905 februárjában tartott családi gyűlés vezetéknevük egységes írásmódját a kétékezetes változatban határozta meg. A nagy múltú família tagjai ennek ellenére ma is kétféle írásmódot használnak.
– A kétezer-tizenötre tervezett nagyszabású tárlat a Pál érsekkel kapcsolatos hétéves kutatásunk egyik fontos állomása, amit Borkai Zsolt polgármester védnökségével a győri önkormányzat jelentős összeggel támogat. A kiállítás középpontjában a legendás főpap személye áll. Mindezt – többek között – úgy dolgozzuk fel, hogy dokumentumfilmet készítünk Széchenyi Krisztián közreműködésével, aki a nagy múltú család képviseletében – sok más mellett – a Széchényi ős életéről, temetéséről és újratemetéséről, annak okairól beszél – nyilatkozta lapunknak Tóth Vilmos történész. – A győri forgatási helyszínünk a hittudományi főiskola volt, ahol felvétel készült Kristóf Lilla Alida antropológussal, a Pál érsek múmiájával kapcsolatos kutatás fő szervezőjével és Lukácsi Zoltán rektorral, aki a Széchenyi család kérésére az egyház részéről kísérte végig munkánkat. Interjú készült velem is, aki történészként szintén a kezdetektől a kutatócsapat tagja voltam, és két évvel ezelőtt a kutatást összefoglaló könyvet szerkesztettem.

A papnevelőben forgatták a Széchényi Pál érsekre emlékező kiállítás dokumentumfilmjének egyes részleteit, ahol többek között Lukácsi Zoltán rektor beszélt a barokk főpapról. Fotók: Mészáros Mátyás
A papnevelőben forgatták a Széchényi Pál érsekre emlékező kiállítás dokumentumfilmjének egyes részleteit, ahol többek között Lukácsi Zoltán rektor beszélt a barokk főpapról. Fotók: Mészáros Mátyás


Ahogy Tóth Vilmos szavaiból kiderült, fontos szereplője a dokumentumfilmnek a Széchenyi-dinasztia legfiatalabb tagja, a 31 éves Széchenyi Krisztián táncművész, akinek szépapja a legnagyobb magyar idősebb testvére volt. Az ifjú grófot a családi alapítványról kérdeztük.

– A nemrégiben alakult Gróf Széchenyi Család Alapítvány munkájában a família tagjai azon dolgoznak, hogy megóvva azokat, újra minden a régi legyen a műemlékeinkkel, a jó hírünkkel és az értékeinkkel kapcsolatban.

Őseink példája nyomán szeretnénk mielőbb és minél hatékonyabban bekapcsolódni a magyar közéletbe. Széchenyi szellemében kiállításokat, versenyeket rendezünk, támogatni kívánjuk a fiatalokat művészi és sportmegmozdulásokon. Idén szeptemberben rendezzük meg az első fotókiállításunkat, amellyel Széchenyi István munkásságának akarunk méltóképpen adózni – hangsúlyozta végül Széchenyi Krisztián.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A győri Audi tovább bővíti Motorfejlesztő Központját

A motorjárató központ bővítésével több mint 1600 négyzetméterrel növeli a vállalat a motorfejlesztés… Tovább olvasom