Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Való világ a matekérettségin

A közép- és emelt szintű matematikai feladatsorokkal folytatódtak kedden délelőtt a 2008-as tavaszi érettségi vizsgák. A szöveges feladatokat a hétköznapi életből merítették. Matekból középszinten 1202 helyszínen 83 340 vizsgázó, emelt szinten 82 helyszínen 3 206 vizsgázó írta meg az érettségi vizsgáját.
Középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, emelt szinten angol, francia, német és szerb nyelven is tesznek érettségit.

Az első feladatlap 12 feladatot tartalmazott, ezek az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzi. Ennek kitöltésére 45 perc áll a diákok rendelkezésére. A mostani feladatsorban többek között függvénytani feladat, törtegyszerűsítéses algebrai feladata, kombinatorika feladata és logaritmusegyenlet szerepelt. 

A második feladatlap két részre oszlik, és 135 perce volt a diákoknak a megoldásra. Egyenletmegoldás (exponenciális és logaritmusos), koordináta-geometriás feladat is volt ezek között. A szöveges feladatokat a való élet ihlette: egy család befektetéseiről szóló kamatos kamat számítására vonatkozó feladat. Az utolsó feladat a szerencsejátékok és a valószínűségszámítás világáról szólt.

Fotó: Krizsán Csaba

Az emelt szintű írásbeli 240 percig tartott. A vizsga két részből állt; az első feladatsor négy feladatból, amely több részkérdést is tartalmazhat. A második feladatsor 5, egyenként 16 pontos feladatot tartalmaz. A vizsgázónak az öt feladatból négyet kell kiválasztania, megoldania, és csak ezt a négyet értékelik.


A diákok közép- és emelt szinten függvénytáblázatot, szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót, szögmérőt használhatnak, de ezekről nekik kell gondoskodniuk, és egymás között nem cserélhetik.

A hétfői magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi középszintű feladatsorának javítási-értékelési útmutatója ide kattintva érhető el.


A tavaszi érettségi szerdán a történelem írásbelivel folytatódik.

Olvasóink írták

  • 1. Py 2008. május 06. 13:43
    „Szín 5ös matekos létemre nehéznek tartottam az idei matekot! Persze minden sulidan más a tanmenet, de mi ezt a feladatsort(a hosszút) rendesen megszenvedtük!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jókedv mint vendég: Cserkészek járták a várost

Győr - A minap a győri vár visszavételének 410. évfordulója alkalmából cserkészek járták a várost. S… Tovább olvasom