Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Vállalkozók: ma még ˝vallhatnak˝

Éjfélkor lejár az egyéni vállalkozók adóbevallásának határideje: aki tavaly év közben kevesebbet fizetett az adóhivatalnak, a ˝hátralékot˝ csütörtökön még feladhatja.

Akinek visszajár, az márciustól remélheti pénzét.

Csütörtök éjfél a határidő, eddig kell az egyéni vállalkozóknak, áfaköteles magánszemélyeknek elküldeniük adóbevallásukat az adóhatóságnak: mindez évek óta (a nyugdíjas vállalkozók kivételével) szigorúan csak elektronikus úton lehetséges. Győr-Moson-Sopron megyében több mint hatvanezer vállalkozást regisztráltak, ezek kétharmadát városokban jegyezték be.

Akinek a bevallása alapján még fizetnivalója van a tavalyi év után, annak szintén csütörtök éjfélig kell postára adnia ezt az adóösszeget. Többek közt most azon vállalkozók fizethetnek, akiknek volt vállalkozói jövedelmük, vagyis nyereséggel zárták a tavalyi évet. Részletfizetésre vállalkozók esetében nincs lehetőség.

Ma éjfélkor jár le a határidő: Győrött az APEH-iroda szomszédságában működtet fodrászszalont Sarkady István vállalkozó, aki már eljuttatta adóbevallását a hivatalnak. Fotó: H. Baranyai Edina
Csütörtök éjfélkor jár le a határidő: Győrött az APEH-iroda szomszédságában működtet fodrászszalont Sarkady István vállalkozó, aki már eljuttatta adóbevallását a hivatalnak. Fotó: H. Baranyai Edina

˝Szerencsésebb˝ most az, aki tavaly a kelleténél több adót fizetett be, így most ez visszajár neki. Pénzt remélhet, aki például korábban nem kérte az adójóváírás figyelembevételét, de ez éves összjövedelmét tekintve most jár neki. Emellett az életbiztosítással rendelkezők is visszakaphatnak néhány ezer, tízezer forintot. ˝Pontosan emiatt érkezik minden tavasz környékén nekem is szinte minden évben kisebb összeg az adóhatóságtól: most is erre számítok. A bevallással nem vártam az utolsó pillanatig, az általam megbízott könyvelő elektronikus úton már elküldte azt˝ – mondta portálunknak a saját vállalkozását működtető Sághy Kálmán.

A visszaigényelt adót, járulékot a benyújtást követő harmincadik nap után, de legkorábban március elsejétől kaphatják meg az adózók. A győri Sarkady István fodrászszalont működtető egyéni vállalkozó, s mint mondta, ő már elküldte adóbevallását. Hozzátette: tavaly nem zártak túl jó évet.

Gyakori hiba az adóbevallásban: az adózó a főlapon nem nyilatkozik a visszaigényelhető adó sorsáról, magyarán nem jelöli meg, hogy az összeg kiutalását, átvezetését kéri vagy azt a számlán kívánja hagyni. A pénzt persze megkaphatják, ám bonyolultabb úton: külön átvezetési nyomtatvány kitöltésével. S még egy hibalehetőség: az Alkotmánybíróság a vagyonadóról szóló törvényben csak az ingatlanok utáni adót semmisítette meg, nagy értékű vagyontárgyakat be kell vallani.

S hogy mit ígér az adóhivatal? Idén kiemelten ellenőrzik többek közt az őrző-védő szolgálatokat és a zöldség-gyümölcs nagykereskedelmeket, jövőre a takarítócégeket és a falusi turizmus szereplőit.

Olvasóink írták

  • 1. Imcsi 2010. február 25. 12:41
    „"Részletfizetésre vállalkozók esetében nincs lehetőség."
    Ezzel nem értek egyet! Mondjuk ez sokat nem számít!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri szakács lett a vidék legjobb séfje

Az egyik győri étterem mesterszakácsa a nemzetközi zsűri szerint őstehetség. Horváth Szilveszter… Tovább olvasom