Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Vállalkozó pedagógusok – a gyerekekért

Győr - A tanuló egyre kevesebb, a tanító egyre több. Mit tehet ilyenkor a hivatástudattól buzgó ifjú pedagógus?
A sok eszkimó és kevés fóka esetével induló pályakezdő vállalkozást indít. Nem biztosítási ügynök lesz: marad a katedránál. Az elhivatott oktató, csakúgy, mint a szülők nagy része, szomorúan látja ugyanis: bár a pálya telített, a tanuló kevés, a rossz tanuló mégis egyre több...

Növekszik a tanulási zavarokkal küzdő gyerekek száma. Vannak viszont szülők, akik azt szeretnék, ha gyermekük az átlagnál gyorsabban és több tudást szerezne. Akad tehát tennivaló bőven a szakmában.

Ihász Bettina, a győri Szivárvány Képességfejlesztő Központ vezetője is valószínűleg erre alapozott, amikor vállalkozást indított. Pedagógiai szolgáltatások garmadájával jött ki a „piacra". A központot nyolc munkatársával együtt működteti, van köztük pszichológus, logopédus, gyógypedagógus, matematikus, nyelvtanár... A szakmai összetétel a normál képességű és a problémás gyerekek fejlesztését egyaránt lehetővé teszi. A különböző tantárgyi korrepetálásokra és a tanulási, magatartási zavarok javítására egyaránt képesek. Nem csak az iskoláskorúakat célozzák: gyakorlatilag már csecsemőkortól társai kívánnak lenni a gondoskodó szülőknek. A Lázár Vilmos utcai ingatlan három helyiségében fogadják a csemetéket, akár egyéni, akár kiscsoportos – 2–4 fős – foglalkoztatásra. A csoportokat természetesen az életkor, a fejlesztési cél meghatározása alapján állítják össze.

Ihász Bettina fejlesztőpedagógus
Ihász Bettina fejlesztőpedagógus

– Iskolai tapasztalataim alapján gondoltam úgy, hogy a fejlesztőközpont elébe mehet a szülők igényeinek. Az érdeklődés azt mutatja, hogy jó volt az elképzelés – mondja Ihász Bettina. Tény, hogy a vállalkozás februárban indult és még működik. A legnehezebb első időszakon talán már túljutottak.

A „problémás" – tanulási nehézségekkel, magatartászavarokkal, figyelemzavarral, hiperaktivitással, beszédhibákkal küzdő – gyerekek felvállalása külön misszió számukra. Az állapotfelmérés az édesanya meghallgatásával kezdődik, majd ügyes teszt segítségével tapintanak rá a gyermek fejlesztendő „pontjaira". Az óvodáskorúak gondozására ebben a hónapban baba-mama klub jellegű foglalkozásokat indítottak: tíz alkalommal, kis csoportokban mindig más-más szakemberrel konzultálhatnak az érdeklődők. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sürgetőnek tartják a színház felújítását

Győr - A Sikeres Győrért Társaság Egyesület támogatja a színház mielőbbi felújítását, amely reálisan… Tovább olvasom