Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Választások 2014 - Minden településen információs szolgálat

Sok a változás, ajánlatos tájékozódni választópolgárnak, jelölteknek és jelölő szervezeteknek egyaránt.
Sok a változás, ajánlatos tájékozódni választópolgárnak, jelölteknek és jelölő szervezeteknek egyaránt – ezt szűrhették le az újságírók, akik végighallgatták Kovács Béla Győr-Moson-Sopron megyei címzetes főjegyző és munkatársai ismertetőjét az április 6-i parlamenti választások szabályairól.

Változott 2010 óta maga az alaptörvény és a választási törvény is. Ezeknek megfelelően módosult a szervezet is, például megszűnt a területi lista, így már nincs területi választási bizottság sem. Kétféle választási szerv működik, más-más feladatkörrel: a választási bizottságok (szavazatszámláló, egyéni választókerületi és nemzeti) biztosítják a törvényességet, a lebonyolítást pedig a választási irodák végzik (helyi, egyéni választókerületi, területi és nemzeti). Győr-Moson-Sopronban 471 szavazókört kell felügyelniük, működtetniük.

Új elem, hogy minden településen létre kellett hozni információs szolgálatot, ahol az érdeklődők minden, a választással kapcsolatos kérdésre választ kaphatnak. Az információs szolgálat elérhetőségét a „helyben szokásos módon" hozzák a polgárok tudomására. Ez többnyire azt jelenti, hogy kifüggesztik az ismert hirdetőtáblákon, illetve a helyi sajtón keresztül adnak erről tájékoztatást.

Azért itt is összegezzük a választópolgárokat érintő legfontosabb változásokat röviden. Mindenekelőtt oda kell figyelni a határidőkre, mert azok letelte után nincs helye „reklamációnak". Már elkezdték kézbesíteni az értesítőket, melyeket minden nyilvántartásba vett választópolgárnak a héten meg kell kapnia. Ha ez nem történik meg, akkor az érintett jelezze a lakóhelyén illetékes jegyzőnél személyesen vagy levélben! Nincs viszont kopogtatócédula, a jelöltek íveken gyűjtik az ajánlásokat, ezt jövő hétfőtől tehetik meg.

Idéntől egyéni jelöltre és országos listára vagy(!) nemzetiségi listára lehet szavazni. Aki országos lista helyett a saját nemzetiségének listájára akar voksot leadni, annak ezt március 21-én 16 óráig kell jeleznie a helyi választási irodának. Ezen módosítani, törölni április 4-ig lehet.

Újdonság továbbá, hogy jogszabály írja elő akadálymentes szavazókörök kialakítását úgy, hogy minden fogyatékossággal élő élni tudjon jogával. Ha az érintettnek eredetileg olyan szavazókörben kellene leadni a szavazatát, amely nem akadálymentesített, át lehet jelentkezni máshová a településen belül, a határidő itt is április 4. Aki külképviseleten akar szavazni, ezt március 29-ig jelezze! Mozgóurnát a helyi választási irodánál április 4-ig lehet igényelni, illetve a szavazatszámláló bizottságnál a szavazás napján délután 3 óráig. 

Választások 2014 - Minden településen információs szolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Malina Hedvig: Tudom, hogy megtalálom Győrben a nyugalmat

A hét végén Győrbe költözött Malina Hedvig és családja, Rozina lánya és Olivér fia hétfőtől az egyik… Tovább olvasom