Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Választás Győrben: óriási csata várható a kompenzációs listás helyekért

Gyakorlatilag teljesen le fog cserélődni az ellenzék a győri közgyűlésben: a hét kompenzációs helyet hat esetben biztosan új képviselő foglalja majd el. Szavazás.
Miután elemeztük a győri polgármester-választás esélyeit, s nem árultunk zsákbamacskát, most sokkal több izgalommal tudunk szolgálni.

Megjósolhatatlannak tűnik ugyanis, hogy a következő ciklusban dolgozó győri közgyűlésben, melyik párt hány képviselőt küldhet a kompenzációs listáról a Városháza dísztermébe.

Ők képviselték Győrt az elmúlt négy évben

Négy éve a Borkai Zsolt vezette önkormányzat a következő képviselőkkel kezdte el a munkát: A választókörzetekből egyéni mandátumot szerzett képviselők: 01. vk: Szeles Szabolcs (FIDESZ-KDNP), 02. vk: Fekete Dávid (FIDESZ-KDNP), 03. vk: Somogyi Tivadar (FIDESZ-KDNP), 04. vk: Ottófi Rudolf (FIDESZ-KDNP), 05. vk: Dézsi Csaba András (FIDESZ-KDNP), 06. vk: Kalmár Ákos (FIDESZ-KDNP), 07. vk: Radnóti Ákos (FIDESZ-KDNP), 08. vk: Szabó Erik (FIDESZ-KDNP), 09. vk: Kovács Tamás (FIDESZ-KDNP), 10. vk: Borsi Róbert (FIDESZ-KDNP), 11. vk: Rózsavölgyi László (FIDESZ-KDNP), 12. vk: Hajszán Gyula (FIDESZ-KDNP), 13. vk: Simon Róbert Balázs (FIDESZ-KDNP), 14. vk: Sik Sándor (FIDESZ-KDNP), 15. vk: Takács Tímea (FIDESZ-KDNP), 16. vk: Szabó Jenő (FIDESZ-KDNP).

Kompenzációs listáról pedig bejutott Hegyi Zoltán (MSZP), Dr. Kun András (MSZP), Németh Árpád (MSZP), Dr. Neupor Zsolt (MSZP), Hofbauer Sándor József (JOBBIK), Vörös Gyula (JOBBIK), Pintér-Péntek Imre (Pro Urbe GYŐR).


Maximum 100 ezer forintot kaptak kézhez a győri képviselők az elmúlt négy évben

Bruttó 100 ezer forint volt a győri képviselők tiszteletdíja 2010-2014 között. Ehhez jött a bizottsági tagoknak járó pótlék: ha egy, ha három bizottság munkájában vett részt adott képviselő, akkor is bruttó 45 ezer forint járt érte. Így összesen legfeljebb 100 ezer forintot kaptak kézhez a képviselők.

Az új önkormányzati törvény értelmében egyébként a következő ciklustól minden város maga állapítja meg, mennyi pénzzel honorálja - tól-ig határok vannak - a képviselői munkát.
 

Így búcsúztak a képviselők a szeptemberi ülést követően az elmúlt négy évtől - fotó: Bertleff András
Így búcsúztak a képviselők a szeptemberi ülést követően az elmúlt négy évtől - fotó: Bertleff András


Változások az elmúlt ciklusban

Győr alpolgármesterének, Ottófi Rudolfnak halála után az időközi választást 2011 tavaszán a Pro Urbe színeiben induló Bárány István kiütéssel nyerte a város 4. számú választókerületben. Ez a múlt ciklusban talán a legnagyobb pofon volt, amit helyi szinten a Fidesz-KDNP kapott.

Két változás történt még 2010-2014 között a győri közgyűlésben: Neupor Zsolt az MSZP-ből a DK-ba igazolt, míg Vörös Gyula kilépett a Jobbikból, s függetlenként zárta képviselői pályafutását.

Ismét Bárány István lesz a "mumus"?

Ha mind a tizenhat győri választási körzetet nagyító alá vesszük, akkor egyet bukhat el a győri Fidesz-KDNP, a "mumus" pedig ismételten a már függetlenként induló Bárány István lehet. (Rajta kívül még két független képviselőjelölt vesz részt az október 12-i választáson: Vaderna Margit a 14-es körzetben, Géber József a 15-ösben, míg a Munkáspárt is indít egyetlen jelöltet Milkovics Attila személyében szintén a 14-es körzetben.)

A kisalfold.hu információi szerint az MSZP-Együtt bízik abban, hogy egyetlen egyéni körzetet - a hatosat, amelybe Gyárváros is tartozik - megcsíphetnek, de a választási körzetek átszabása után reálisan nézve erre kevés esély mutatkozik.

Ha behúzza mind a 16 körzetet a Fidesz-KDNP, ha nem, a töredékek szavazatok most is összesen hét kompenzációs helyre lesznek elegendők.

Ha egyetlen körzetet el is bukik a Fidesz-KDNP, a választási törvény szerint nem valószínű, hogy kompenzációs listáról még egy képviselőt be tudnak juttatni a győri közgyűlésbe.


Változások lesznek a Fidesz frakcióban is, de sok új arcot az ellenzéki oldalon látunk majd - fotó: Bertleff András
Változások lesznek a Fidesz frakcióban is, de sok új arcot az ellenzéki oldalon látunk majd - fotó: Bertleff András


A legvalószínűbb forgatókönyv is erősen kérdéses 

Az, hogy a szóban forgó hét hely hogyan fog eloszlani a választások után, egyelőre megjósolhatatlannak tűnik.

A legvalószínűbb forgatókönyv talán az, hogy a Jobbik viszi el a legtöbbet három képviselői mandátummal, de a baloldal két-két MSZP-s és DK-s képviselővel még így is nyúlfarknyi előnyt szerezhet az ellenzéki sorokban.

Portálunk megkérdezte mind az öt polgármestert állító pártot arról, hány képviselővel számolnak reálisan a következő négy éves ciklusban.

A Fidesztől az LMP-ig: így látják az esélyeket a főszereplők

Amikor augusztus végén Borkai Zsolt leadta a szükséges számú ajánlást, Győr polgármestere úgy nyilatkozott: szeretné, ha mind a 16 választókörzetben egyéni győzelmet aratnának a Fidesz-KDNP jelöltjei.

A Jobbik győri polgármesterjelöltje, Takács Krisztián nem kívánt konkrét számot mondani kérdésünkre, de ahogy fogalmazott "masszív, erős frakcióval szeretnénk jelen lenni a győri közéletben úgy, hogy lehetőleg minél több egyéni körzetben győzünk".

"Két képviselővel szeretnénk nekivágni a közgyűléseknek, minden további képviselőre pedig ajándékként tekintünk" - nyilatkozta a DK polgármesterjelöltje, Neupor Zsolt.

"Legalább három képviselővel számolunk Győrben, annak pedig nagyon örülnénk, ha egy körzetet megnyernénk" - mondta Eredics Imre, az MSZP győri elnöke.

Bár a Választás.hu oldalán szerepel az LMP kompenzációs listája, Nógrádi László polgármesterjelölttől megtudtuk: végül nem sikerült nyilvántartásba venni a győri rangsorukat. Ez azt jelenti, hogy az LMP-nek biztosan nem győri képviselője a Városházán 2014 és 2018 között - pedig egy dísztermi szék akár még össze is jöhetett volna.

Ide kattintva tekinthetik meg az összes győri körzetben induló képviselőjelölt névsorát és a kompenzációs listákat is! 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendhagyó könyvbemutató a győri zsinagógában

Az Arkánum Alapítvány a Miniszterelnökség 2014-re, a Holokauszt Emlékév alkalmából kiírt pályázatán… Tovább olvasom