Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 12°C Még több cikk.

Válasz a Szarvas utcai kríziszálló elleni petícióra

"Sajnálatosnak érzem, hogy egy önkormányzati intézmény Győr-Sziget városrészbe telepítését Önök összekötik azzal, hogy a terület szemetesebb lesz, leértékelődik, és a közbiztonsága csökken."

A győri Szarvas utcába tervezett hajléktalan-krízisszálló létesítése és környezetük további romlása elleni tiltakozásul adtak át petíciót az utcában lakók képviselői Somogyi Tivadar alpolgármesternek a városházán február elejé.

Szerkesztőségünk megkapta a város vezetésének válaszát, ezt közöljük most.


Tisztelt Győr-Sziget városrészi lakók!

Ígéretem szerint munkatársaimmal áttanulmányoztuk a petíciójukban megfogalmazott felvetéseket. Szeretném hangsúlyozni, hogy megértéssel fogadjuk azt a bizalmatlanságot, ami a városrészükben történő új önkormányzati beruházást fogadja. Ez talán abból is fakadhat, hogy az elmúlt években akadozott a folyamatos konzultáció a városrészben lakók és az önkormányzat között. A 2010-es évi változásoknak köszönhetően azonban ez a jövőben gördülékenyen fog menni.

Megítélésem szerint a petícióban több olyan kérdést is felvetettek, ami nem szociális probléma. Sajnálatosnak érzem, hogy egy önkormányzati intézmény Győr-Sziget városrészbe telepítését Önök összekötik azzal, hogy a terület szemetesebb lesz, leértékelődik, és a közbiztonsága csökken.

Magam részéről nem így látom a kérdést. Önkormányzatunk elhatározott abban, hogy Győr-Sziget városrész visszakapja azt a megbecsülést, amely történelmi múltja és az ott élő lokálpatrióták okán is megilleti. Azok a nagyberuházások, amelyeket az elmúlt időszakban indított és indít az önkormányzat, (hídépítés, közműfelújítás, úthálózat megújítása stb.) nem csökkenti, hanem növeli a környék ingatlanainak értékét.

Nem hagyhatom szó nélkül azt sem, hogy önkormányzatunknál felháborodást keltett az, hogy a petíciót olyanok is aláírták, akik összességében több millió forinttal tartoznak a város közműszolgáltatóinak, érintettek közműlopásokban. Úgy gondolom, hogy hiteltelenné teheti a petíció jószándékát az, ha olyanok tiltakoznak az önkormányzat elképzelései ellen, akik az alapvető normákat sem tartják be.

Visszatérve a Szarvas utcára, szeretném leszögezni, hogy rendet és biztonságot akarunk a környéken. A tervezett intézmény nem hajléktalan szálló, hanem egy olyan intézmény lenne, amely a szociális ellátórendszerünk részeként, 24 órás felügyelet mellett nyújt segítséget (orvosi ellátás, étkeztetés, tisztálkodási lehetőség, krízis ellátás formájában) azok számára, akik másképp ezekhez a szolgáltatásokhoz nem jutnának hozzá. Emellett olyan bérlakások kialakítását is tervezzük, amelyekben szociális szakemberek segítik a családokat abban, hogy munkajövedelemhez jussanak és képesek legyenek a bérleti díj fizetésére.

A várhatóan több száz milliós beruházás eredményeképpen egy korszerű, a XXI. század elvárásainak megfelelő épület alakulhat ki.

A tervezett beruházás mellett szeretnénk a leendő intézmény környezetének rendezését is, amelynek keretében a rossz műszaki állapotú épületek bontásra kerülnének és új zöldterületi részek alakulnának ki.

Végezetül a folyamatos konzultáció lehetősége mellett nyitottak vagyunk arra is, hogy szervezett látogatás keretében mutassuk be a Hajléktalanokat Segítő Szolgálatot, az ott folyó munkát.

Győr, 2011. február 17.

Tisztelettel: Dr. Somogyi Tivadar, alpolgármester  

Olvasóink írták

 • 18. artemisz 2011. február 20. 09:17
  „Igazán örvendetes, hogy az ősszel felállított munkacsoport így be tudott gyorsulni, hogy 2 hét alatt leellenőriztetett több száz aláírót, mindenféle szempontból.
  Az illetékes ügyintézők, akik eddig is ezért kapták a fizetésüket,hogy merték idáig meghosszabbítani azon családok ittlétét, akik nem fizettek, mocsokban és garázda módon éltek?Ezeket az "ügyintézőket " elküldték már a hivatalból?
  Még most sem értem, ősztől idáig mit csinált a munkacsoport? Talán külföldi tapasztalatgyűjtésen volt ? Talán ezt a környéket kellet volna meglátogatni, beköltözni ide 1-2 hétre, hogy lássák a magyar valóságot, s talán akkor nem lett volna gázrobbanás sem. Ne csodálkozzanak, hogy nem bízik bennük a szigeti polgárság , mivel válaszadásra sem méltatták idáig a lakosságot .”
 • 17. gonzo 2011. február 19. 15:02
  „Ajjaj,kedves fórumtársak baj lesz ebből a sok bíráló hozzászólásból hamarosan,nagy baj:))
  Városi vezetőket bírálni a Kisalfold Online-on,ejnye-bejnye!
  Egyesek már a polgármesterünk utcáját emlegetik.....
  Hamarosan eltünnek a hozzászólások,vagy az egész cikk,mint legutóbb a szociális bérlakásokról szóló,melyhez a hozzászólók nem szégyelték magukat és konkrétumokat irogattak....
  Baj lesz ebből,mondom én,nagy baj:))))”
 • 16. kolombela 2011. február 19. 13:45
  „6. arrabonem 2011.02.18. 17:14
  Ismerem én e mondás pejorativ változatát, csak nem akartam az imádott modinak felesleges munkát adni.”
 • 15. vitez_laszlo 2011. február 19. 13:05
  „Anno polgármester úr megigérte, hogy rendőrségi szolgálati lakásokat alakítanak ki a Bán Aladár stb. utcai tömbökben. Ez az ügy hol tart? Amit egyébként szuper ötletnek tarottam: Hiszen éjjel-nappali, folyamatos felügyelet láthatnak el a 40 évesen nyugdíjazott rendőrök. Akik már úgy is csak otthon pipázgatnak, és töltik megszolgált nyugdíjas napjaikat.
  Talán, ha ezt is felhozta volna előnyként az alpolgármester úr ....”
 • 14. AHA 2011. február 19. 06:03
  „Éppen jó helyen van azon a környéken.Pont odavaló.”
 • 13. háté 2011. február 19. 00:29
  „Megint előjött az a szemérmetlen pofátlanság, gőg,---ami ezt a narancsos bandát kíséri.
  Ez az, amikor olyan emberek jutnak, mások állttal pozícióba- --amely emberi értékeket, gondolkodó egyéneket kellene takarni, és nem kioktató dumával válaszolni.
  Ez az ürge is elgondolkodhatna, hol volt és hová jutott.”
 • 12. Emeletesvakondlak 2011. február 19. 00:04
  „Egy lakótelepi lakásban lakom. A lépcsőházban ilyenkor télen lakik egy hajléktalan férfi is. Van aki őt okolja minden rosszért, van aki elviseli és úgy látja, hogy csak behúzódik a hideg elől, nem bánt senkit. Én ez utóbbiak táborába tartozom. Szerintem jobb ha felügyelet mellett, élhető viszonyokat biztosítunk nekik, mintha úgy csinálunk mintha nem lennének. A Szarvas utcában eddig az volt a baj, hogy mindenféle felügyelet nélkül garázdálkodtak ott emberek. Most miért lett baj, hogy az oda nem illőeket kiszórják és létrehoznak egy normális intézményt. Nekem ezzel nem lenne bajom, hozhatnák melllém (nem lenne rosszabb, mint most az alattam lévő kocsma miatt, ahol a sok okos mélymagyar osztja az észt).
  Azok akik meg tényleg lopják a gázt meg a villanyt ne ugassanak már bele, mit kellene csinálni....”
 • 11. cini 2011. február 18. 22:43
  „Nem is értem hogy miért nem a Tisztelt képviselőink házai, lakásai mellé helyeznek egy ilyen nagyon biztonságos, egyáltalán nem veszélyes és teljesen tiszta környezetet biztosító szállót. Javasolnám, hogy elosztva mindenkinek juttatva belőle kerüljenek ezekből az emberekből a Szarvas utcába, de kerüljön a Tisztelt képviselők, valamint polgármesterünk közvetlen szomszédságába is. Hiszen mint írták egyáltalán semmi gond nincs ezzel. Akkor teljesen megérthető. Vállaljunk részt mi is a rászorulók megsegítésében, hiszen ezt diktálja a lelkiismeretünk (mást sem teszünk eddig is, teleraktak bennünket mostanáig nagyon sok rászorulóval), valamint állampolgári kötelezettségünk. Csak úgy gondolom hogy ilyen nem csak nekünk van, hanem a hátunk mögött intézkedő, döntéseket hozó képviselőinknek is. Nekik kellene élen járni és jó példát mutatni. Kérem tisztelettel őket, hogy ők is fogadjanak el pár hasonló szomszédot.”
 • 10. kingelen 2011. február 18. 22:18
  „Azt nem értem, hogyan lehet több milliós közműtartozás, amikor 3 hónap nem fizetés után kikapcsolnak...”
 • 9. Accra 2011. február 18. 21:31
  „" önkormányzatunknál felháborodást keltett az, hogy a petíciót olyanok is aláírták, akik összességében több millió forinttal tartoznak a város közműszolgáltatóinak"

  Eszem megáll. Egyenként ellenőrizték az aláírókat?? Arról nem ír kissomogyi, hogy a keresztlevelek rendben voltak-e.”
 • 8. Gab2000 2011. február 18. 17:17
  „Én a Fenyőszer utcát javaslom”
 • 7. arrabonem 2011. február 18. 17:15
  „Amúgy a cikk címével ellentétben ez nem válasz, hanem a szokott el- illetve mellébeszélés.”
 • 6. arrabonem 2011. február 18. 17:14
  „3. kolombela
  "Erre van egy nagyon jó magyar mondás: más kezével veri a csalánt."
  Ennél a kultúrváltozatnál elterjedtebb az, mely kéz helyett egy másik, csak férfiaknál fellelhető testrészt használ. Ez az erősebb változat jobban is illik a cikk által bennem támadt érzelmekhez...”
 • 5. Hozzászóló 2011. február 18. 17:07
  „Szóval, ha annyira nívós egy ilyen dolog, akkor miért nem a belvárosba telepítik, hogy minden rászoruló ember könnyen elérhesse. Fel sem merül bennem, hogy a jószándékú, pusztán ezen emberek magas szintű szeretetét, gondos ellátását szem előtt tartó képviselő hölgyek és urak szegregálnák ezeket a szerencsétlen sorsú, ámde nagyon rendes embereket, így a jobb megközelítés érdekében javasolnám a belvárosi helyszínt, lehetőleg minél közelebb a Városházához, hogy az ügyeiket is könnyebben tudják intézni és a megérdemelt pénzbeli szociális ellátáshoz is mielőbb hozzájussanak.”
 • 4. Hozzászóló 2011. február 18. 16:57
  „Nagyon sok csúnya szó jutott eszembe a cikket végigolvasva...”
 • 3. kolombela 2011. február 18. 15:58
  „Talán Somogyi úr közvetlen szomszédságába kellene létrehozni azt a krízisszállót, akkor majd nem mond ekkora hülyeségeket.
  Erre van egy nagyon jó magyar mondás: más kezével veri a csalánt.
  Ugyanez a véleményem a cigányok integrációjáról is. A Rózsa-dombra kell őket integrálni (főleg a jó ordas típusokat), azonnal más lesz a véleménye az integrációról és az addigi megélhetési fajvédő átmegy "rasszistába".”
 • 2. pozdorja 2011. február 18. 15:50
  „Továbbá én is felháborítónak találom, hogy a legrosszabb diktatórikus módszereket alkalmazva az egyeztetések és a válasz megfogalmazása előtt ellenőrzik az aláírók közmű és egyéb tartozásait abból a nyilvánvaló célból hogy őket ezzel megpróbálják lejáratni.
  Milyen jogon ítélkezik egy ember felett, akit nem ismer, nincsen tisztában az esetleges tartozás minőségével és annak körülményeivel.
  Felháborítónak tartom továbbá hogy az önkormányzat nem lép fel azon polgárok ellen határozottan akiknek nagyon kedvező bérleti feltételek mellett kiadja lakásait és ezt azok azzal hálálják meg, hogy több milliós közműtartozást halmoznak fel, amit az önkormányzat előbb-utóbb kifizet helyettük mondván rászorulók.”
 • 1. pozdorja 2011. február 18. 15:16
  „1. Nem akadozott az a kommunikáció, hanem egyirányú volt. Mi panaszkodtunk, fentről meg tojtak rá.
  2. Én is sajnálatosnak érzem, hogy a hajléktalanszállót használó emberek többsége igénytelen és veszélyes ezért szemetesebb lesz az utca és romlik a közbiztonság, de ez a tény.
  3. Amennyiben nem így látja a helyzetet javaslom, hogy a saját családi háza / lakása mellett építsék fel és üzemeltessék az adott intézményt, hiszen meglátása szerint semmit nem változik a környezet.

  Áh. Jól felhúztam magam.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújul a nagyszentjánosi iskola info-kommunikációs eszközparkja

14 darab multimédia futtatására alkalmas számítógéppel, és a hozzájuk tartozó monitorokkal… Tovább olvasom