Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Válasz a Balázsiskola nyílt levelére

A Kisalföld február 11-i számában közölte a Balázs Béla általános iskola tantestületének nyílt levelét, amelyben a pedagógusok az intézmény tervezett bezárása mellett érveltek. Erre Eredics Imre alpolgármester ugyancsak nyílt levélben válaszolt, amelyet ezennel közlünk.
„ Teljes mértékben megértem, hogy mindent meg akarnak tenni érdekeik védelmében. Törekvésüket tiszteletben tartom. Az önök nyílt levelében közzétett félrevezető adatokat és félinformációkat azonban nem lehet válasz nélkül hagyni, mert a város lakóinak valósághű képpel kell rendelkezniük.

Nem igazak az önök által közölt számok! A tancsoportok átlaglétszáma az önök iskolájában 21,3 tanuló, csak felszorzó kozmetikázással hozható ki a 24,5 átlaglétszámra. Az átlaglétszámot tantermekkel összevonó, csúsztató utalás pedig végképp hamis.
Az iskola által megadott adatok szerint az épületben 41 tanterem található, továbbá 5 csoportszoba, összesen 46 tanításra alkalmas helyiség. Az iskola tanulóinak létszáma 470 fő. Az osztás egyszerű, az igazi átlaglétszám: 10,2 tanuló esik egy teremre (osztálytermenként öt padban ülnek gyerekek, a többi üres). Természetesen nem 10 gyerek van egy-egy osztályban, hanem a tantermek több mint fele üres! Azt hiszem, így már egy kicsit más a valós kép!

A városrészek ellátottsága nem azonos. Ha az önök javaslatával értenénk egyet, akkor a Marcalváros II lakótelepen nem marad önkormányzati általános iskola. A Marcalváros I városrészben pedig még így is megmarad kettő. Meggyőződésünk szerint nem mellékes szempont.
Az uszoda az általános művelődési központhoz tartozik, amely változatlanul működni fog tovább. A használatára vonatkozóan talán arra is kellett volna pár szót áldozniuk, hogy jelenleg az „Arany"-iskolából miért a volt GYÁÉV-uszodába viszik úszásoktatásra a gyerekeket a Balázs Béla helyett (ennyire gazdagok vagyunk, vagy nem tetszik a balázsos uszoda).

Sajnos a jövőt mutató további demográfiai adatok sem mutatnak kedvező változásokat. Az általános iskolai oktatásból kilépő (nyolcadikos) és oda belépő (elsős) korosztályok között évente négyszáz körüli a létszámkülönbség! Ezek sem titkolt adatok, ami azért fontos, mert tudomásul kell venni, hogy az intézményrendszer működtetésének dinamikusan kell követnie a szükségleteket. A városrészenkénti ellátottság fenntartása pedig egyelőre fontosabb szempont az egyébként tiszteletben tartott egyéni érdekeknél."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kirobbanó 69-es formáció

Hogy mi köze a mentolnak a csilihez? Semmi. Pontosabban annyi, mint a hotelnek. A szabad asszociáció… Tovább olvasom