Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Valami szennyet visz a víz

Győr-Moson-Sopron - A megyei folyók partját és medrét is rendszeresen szennyezik illegális, gyakran veszélyes hulladékkal. A mentesítés a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságnak évente közel egymillió forintjába kerül.
A faluvégi, városszéli árkok, út menti erdők, bokros területek mellett a megyei folyók partját és medrét is rendszeresen szennyezik illegális hulladékkal. Pannonhalmi Miklós, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője érdeklődésünkre elmondta: az autógumitól, akkumulátortól a rossz televízión, hűtőszekrényen, rozsdás fürdőkádon át a nagy mennyiségű építési törmelékig széles a paletta. Mindez nemcsak csúfítja, rontja a a környezetet, hanem a vizet is szennyezheti, veszélyeztetheti a folyók élővilágát.

A városban: Autógumi és hűtőszekrény is került Győrnél a Mosoni-Dunába a vízügyi igazgatóság egy korábbi felvétele szerint.
A városban: Autógumi és hűtőszekrény is került Győrnél a Mosoni-Dunába a vízügyi igazgatóság egy korábbi felvétele szerint.


Máshonnan kell elvonni
– Komoly gondot okoznak a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságnak ezek a felelőtlen emberek, annál is inkább, mivel alig néhány kivétellel nem tudjuk tetten érni őket. Így a jogszabály szerint a terület tulajdonosának, a folyók, folyópartok esetében igazgatóságunknak kell intézkedni a mentesítésről. Erre külön forrás nincs, ezért más feladatoktól vonjuk el a szükséges összeget, amely évente közel egymillió forintot jelent – hangsúlyozta Pannonhalmi Miklós.

Csatornák, folyóparok
Az osztályvezető megjegyezte: az illegális szemetelők főként a városokhoz közeli csatornák környékét „célozzák meg" hulladékukkal, de nem kímélik a Duna-, Rába- és Rábca-partot, sőt, a természetvédelmi területeket sem.

Talán felnő egy nemzedék...
– Az emberek a hulladéktól gyorsan meg akarnak szabadulni, ezért olyan területre autókáznak vele, ahol kevésbé feltűnő, eltakarja a fa, a lomb, vagy éppen a víz viszi el. A vízügyi igazgatóság a környezet- és természetvédőkkel karöltve szervezett akciókkal szabadítja meg a szeméttől a megyei folyók partját, olykor búvárok segítő közreműködésével a vizet. Sajnos ez egyelőre állóharc, de reméljük, hogy felnő az a nemzedék, amely felelősséggel gondolkodik otthonáról, környezetéről, szelektíven gyűjti a hulladékot és megkeresi a környezetvédelmi szervezetek, cégek által javasolt elhelyezési módokat.

Olvasóink írták

  • 1. stollár miki 2008. szeptember 22. 17:38
    „/joco1-az igazi úszni tanul?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Semmi hír a bőnyi menhely vezetőjéről

Bőny - Továbbra is körözi a rendőrség a bőnyi állatmenhely tulajdonosát, Eva Rhodest. Az asszony… Tovább olvasom