Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 12°C | 29°C Még több cikk.

Vakvágányon három vonattender?

Húsz villamos hajtású motorvonat és harminc Flirt-típusú motorvonat beszerzését határozta el ősszel a MÁV igazgatósága. A közbeszerzési eljárás októberre ígért kiírása a jelek szerint azonban pénz hiányában csúszik. Ez azért is kár, mert a tender előnyeit különösen a Győr környéki utasok élveznék.
A hírek szerint egyelőre parkolópályára tett közbeszerzési eljárás során több mint negyven milliárd forintról van szó. A Győr és Bécs közötti közlekedésre szánt húsz két áramnemű - azaz a magyar és az osztrák vasút villamos felsővezeték-hálózatán egyaránt közlekedni képes - elektromos motorvonat önmagában közel 24 milliárd forintot kóstálna.
A kényszerű várakozás közben a MÁV annyit biztosra ígér, hogy 2010 áprilisára teljessé válik a svájci Stadler AG-tól vásárolt hatvan Flirt fantázianevű motorvonatból álló flottája. Igaz, a többek közt Győr és Komárom közötti szakaszra szánt Flirt-szerelvények második harminc egységének megvásárlásáról ugyanúgy októberben döntöttek, mint a többi járműbeszerzéséről, s egyelőre ez is késésben van.

Bécs-Győr, Pozsony-Győr
A Vasárnapi a tenderről megkérdezte a vasút sajtóirodáját. A hivatalos álláspont szerint "a MÁV-START Zrt. valóban tervezi újabb húsz, két áramnemű villamos motorvonat beszerzését, hogy az EuRegios forgalomban, mind Bécs-Győr, mind Pozsony-Győr között egységes járműparkkal történjen az utasok szállítása". "Ennek elsősorban üzemeltetési, gazdasági és szolgáltatásemelkedési előnyei lennének. A beszerzésről készült előterjesztés jelenleg a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban elbírálás alatt áll" - tudtuk meg Balogh-Fazekas Anitától.
A MÁV szóvivője hozzátette: a Győr és Bécs közötti közlekedésre szánt Talent villamos motorvonatok közül tíz már rendelkezésre áll, de az osztrák hálózaton történő közlekedéshez szükséges engedélyezési eljárás még nem fejeződött be. Ezért a motorvonatok még nem tudták átvenni az EuRegio forgalmat, csak Győr-Rajka és Győr-Budapest között szállítják az utasokat.
A Vasárnapi úgy tudja: amennyiben meglesznek a milliárdok, akkor mind a Bécs-Győr, Győr-Pozsony útvonalra szánt Talent motorvonatok, mind a Győr-Komárom szakaszra tervezett Flirt motorvonatok legelőbb 2009 második felében állhatnak csatasorba. Az új motorvonatoktól az utazóközönség a következőket várhatja: alacsony beszállómagasságot, klimatizált utasteret, audiovizuális tájékoztatást, zárt rendszerű WC-t, kerékpár-szállítási lehetőséget és végül, de nem utolsósorban rövidebb menetidőt.

Emeletes szerelvények a láthatáron
A MÁV elképzelései szerint egyébként a társaság öt nagy forgalmú vasútvonalán a szolgáltatási színvonal javításához kétszer harmincöt, azaz összesen hetven emeletes szerelvényt is vásárolna. Az viszont még nem dőlt el, hogy a vasút a győri vonalon már kipróbálthoz hasonló emeletes vasúti kocsikból szerezzen be hetvenet, vagy eleve emeletes motorvonatokat vásároljon. Mindenesetre annyi bizonyos: ha végül az utóbbi megoldást választja a MÁV, akkor az első harmincöt, emeletes motorvonatára további 70 milliárd forintot kell(ene) előteremtenie.
Szeghalmi Balázs

Kiegészítő anyag:
Ismét veszteséges volt a vasút
"A MÁV Zrt. az idei üzleti tervét 27 milliárd forint mérleg szerinti veszteséggel zárja, a megelőző év 93 milliárd forint hiányával szemben" - hozta nyilvánosságra Heinczinger István, a MÁV Zrt. vezérigazgatója. Az elképzelések szerint 2008-ban a MÁV-csoport pozitív eredményt ér el.

Olvasóink írták

  • 1. Egy felháborodott utas! 2008. március 29. 22:11
    „A Győr - Celldömölk vonalon sorozatosak a vonatkésések, és ezek állandóan szervezési hiányosságból adódnak! Például március 28.-án Győrből 14 óra 32 perckor Celldömölkre induló személyvonat mozdonyhiba miatt nem indult el ! Nem tudtak működőképes mozdonyt biztosítani . Ami gépet kerestek azt is Celldömölkről hozták Győrbe és az továbbította a vonatot! Felháborító ,hogy ez már nem az első eset és az illetékesek a fülük botját sem mozgatják , hogy az ilyen események ne forduljanak elő !!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fanta és Schengen: Kulisszatitkok egy forgatásról

"Európa ránk figyel" - hirdeti a nemrégiben elkészült reklámfilm, amelyben a győri modell, Tounkara… Tovább olvasom