Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Vaksötétben vágtuk a húst Győrben - videó, fotók

Vaksötétben vágtuk a húst Győrben - videó, fotók
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület és a Győr-Moson-Sopron megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház Láthatatlan vacsora című rendezvényét a Révész Étteremben tartották. Megtapasztaltuk, milyen érzés sötétben levest kanalazni, minden egyes falatért megdolgozni.
"Semmit ne lássanak"

Külföldön népszerűek a láthatatlan vacsorák, ahol a résztvevők bekötött szemmel esznek. A révfalui Láthatatlan vacsorára meghívtak helyi közéleti szereplőket is. A győri Városházáról Szabóné Vörös Ágnes népjóléti osztályvezető, Miklósyné Bertalanfy Mária WHO koordinátor és két önkormányzati képviselő (Takács Tímea, Bárány István) tette tiszteletét. "Ez volt a harmadik győri vacsoránk. A vendégeket az asztalhoz is kézen fogva kísérjük. Cél, hogy semmit ne lássanak az étteremben. Maguktól fedezzék fel az evőeszközöket, töltsenek szódát a poharakba. Az asztaltársaságoknak akár ismeretlenül is bízniuk kell egymásban" - mondta Schulteisz Nikolett szervező.
 

Erzsébet és Gesztenye

Az este során Borsodi Erzsébet jelentette a segítségünket. A győri nő jobb szemének retináját 8, a bal oldalit 18 évesen vesztette el. Élete példaértékű: a helyi Katolikus Karitásznál dolgozik, a Széchenyi-egyetemen szociális munkásként végzett. Ezeknél is fontosabb "fegyvertény", hogy járja a megyei iskolákat hű társával, Gesztenye kutyával és diákokkal beszélget a vakok mindennapos kihívásairól. Így a fiatal generációk nyitottabbak lesznek az elesett, sérült emberek felé. Nem mindegy azonban, hogyan segítünk a vakokon. Erzsébet hangsúlyozta: soha ne tekintsük játékszernek a vakvezető kutyákat. "Amikor dolgozik Gesztenye, nem szabad elterelni a figyelmét" - hallottuk.
 
Borsodi Erzsébet vacsora közben. Fotók: Cseh Róbert

Figyelnek minden falatra

Erzsébet büszke arra, hogy sok mindenre képes, amit a látók tesznek napi jelleggel. A különbség, hogy neki mindenhez több idő kell. "Az előkészületi nehézségek ellenére szeretek főzni. Szoktam rántott húst is sütni" - árulta el. A láthatatlan vacsora előtt azt javasolta: először próbáljuk a késsel azonosítani a húst és a köretet, majd utána válasszuk le az apró falatokat. "Amikor szemkötőben vacsoráznak a vendégek, ritkán történik baleset, alig eszik le magukat. A résztvevők többsége jól koncentrál ilyenkor" - jegyezte meg a győri nő.
 
A vacsora másfél órán át tartott, a pincérek három fogást (leves, főétel, desszert) tálaltak a szemkötős vendégeknek.

Mi lenne a győri forgalomban?

Az asztalunknál négyen foglaltunk helyet. A szódatöltéssel és húslevessel kevés gondunk akadt, a fő fogásnak szolgált vadassal már meggyűlt a bajunk. A desszert sem volt diadalmenet. "Eddig is tudtuk, mennyire nehéz a vakok élete. Fontos tapasztalat volt sötétben enni. Pedig a feladaton könnyítettek, a levest nem tálból mertük. Ha enni nehéz szemkötőben, milyen érzés lehet vaksötétben közlekedni a győri forgalomban?" - vetette fel zárszóként Bárány István önkormányzati képviselő.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túlélte az első hetet Győrben az automata vécé

Túlélte az első hetet Győrben az automata vécé
Ha nem az első lenne, semmilyen hírértékkel nem bírna, hogy Győrben (is) működik automatizált vécé.… Tovább olvasom