Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Vak paralimpikon a Kazinczyban: `egyszer elsötétült a világ számomra´ - videó

Orsós Zsolt vak paralimpikon nyíltan beszélt betegségéről, a fogyatékkal élők elfogadásáról a Kazinczy-gimnáziumban. A győri iskolában jelenleg is tanul egy gyengénlátó fiú. Képek.

Orsós Zsolt vak paralimpikon, a szolidaritás nagykövete a győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumban tett látogatást kedd délelőtt.

A magyar csörgőlabda válogatott korábbi tagja öt éves korában vesztette el látását zöldhályog következtében.

"Az egyik leghíresebb budapesti gimnáziumban érettségiztem, majd a Testnevelési Egyetemen szereztem diplomát"

"Az orvosok már kéthónapos koromban észrevették szembetegségemet, s öt éves koromig többször meg is műtöttek, hogy minél tovább sikerüljön kitolni azt az időt, ameddig még láthatok.

Végül, egyik napról a másikra elsötétült a világ számomra, s hat éves koromban már a fővárosi vakok iskolájában kezdtem meg tanulmányaimat, hisz abban az időben a vakok és gyengénlátók még nem vehettek részt integrált oktatásban.


Csörgőlabda a győri Kazinczyban - videó:Cseh Róbert.A szegregált oktatás egyébként sok mindenben segített: az életre nevelt, s többek közt ennek is köszönhetem, hogy később megálltam a helyem, az egyik leghíresebb budapesti gimnáziumban érettségiztem, majd a Testnevelési Egyetemen szereztem diplomát" - mondta Orsós Zsolt.

"Amennyire tudnak, nyíljanak meg ép embertársaik előtt"

Arra a kérdésünkre, hogy minden vak, illetve fogyatékkal élő ember ilyen nyíltan beszél-e betegségéről, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságának munkatársa úgy válaszolt: "ez nagyon egyéntől és személyes habitustól függ, de arra mindenképp biztatom a sorstársaimat, hogy amennyire tudnak, nyíljanak meg ép embertársaik előtt.

Persze, mindez azon is múlik, hogy a környezetükben élő emberek hogyan viszonyulnak hozzájuk. Ha az első kérdésük arra irányul, hogy miben segíthetnek, nagyban megkönnyítik a fogyatékkal élők helyzetét".

Orsós Zsolt Győr össze oktatási intézményét végig fogja látogatni az elkövetkező hónapokban, az azonban nem véletlen, hogy a Kazinczy Ferenc Gimnáziumba vezetett az első útja.


Galéria kép

Az utóbbi 15 évben szinte folyamatosan tanult vak diák a Kazinczyban

"Az iskolánkban az utóbbi 15 évben szinte folyamatosan tanultak vak és gyengénlátó diákok, s az egyik tizenegyedikes osztályban most is jár egy gyengénlátó fiú.

Szerencsére ma már a technika fejlődése nagyban segíti ezeknek a tanulóknak a felkészülését, mint ahogy a tanári kar és az osztálytársak is amiben lehet, mellettük állnak" - közölte Németh Tibor, a Kazinczy-gimnázium igazgatója.

"Annak ellenére, hogy folyamatosan pluszórákat kell vennem, s nincs olyan nap, amikor ne lenne legalább nyolc órám, jól érzem magam a Kazinczyban.

Az osztálytársak nem közösítettek ki, sőt, épp ellenkezőleg rendkívül segítőkészek" - hallottuk a győrzámolyi Takács Gergőtől, aki közelre és távolra is lát egy kicsit.

Nem csak a puskázásban segítenek Gergőnek

Arra a kérdésünkre, hogy miben tudják könnyebbé tenni Gergő mindennapjait mind a tanárok, mind a diákok, az egyik osztálytársa, Zádorvölgyi Luca elárulta: "a dolgozatok feladatait sok nagyobb betűkkel nyomtatják ki neki, mi pedig folyamatosan bevesszük a társaságba.

Gergő az iskola falain belül ügyesen közlekedik, itt szinte nem is szorul segítségre, ha viszont kirándulást szervezünk, akkor arra figyelünk, hogy nehéz terepre, például a Bakonyba ne menjünk".

A jó hangulatú keddi beszélgetés után Orsós Zsolt a csörgőlabdával ismertette meg a kazinczys diákokat, akik maguk is kipróbálhatták a vakok és gyengénlátók népszerű sportját.


Csörgőlabda a győri Kazinczyban - fotók: Cseh Róbert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rabomatik Kft sikeres 2011-es évet zárt

A már több évtizede az ipari automatizálás területén tevékenykedő Rabomatik Kft a sikeres 2011-es… Tovább olvasom