Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Vagyonosodás: lassított az APEH

Három éve slágertéma volt a vagyonosodási vizsgálat bevezetése: 2007-ben a nyugat-dunántúli régióban több mint ezer, a megyében 547 ellenőrzést folytatott az adóhatóság.


Egy évvel később már csökkent – ha nem is sokkal – a vizsgálatok száma, az egy személyre eső, feltárt adókülönbözet azonban nőtt: 2008- ban átlagosan 9,2 millió forintot tárt fel egy-egy ellenőrzés során az APEH, szemben az első évvel, amikor még "csak" személyenként 6,7 milliót. Abban azonban nem volt különbség, hogy gyakorlatilag minden második vizsgálaton fenn- akadt valaki. Tavaly viszont már jóval kevesebb, 185 vizsgálatot folytatott a megyében az adóhatóság – ez harmada a 2007-esnek. 

Legendák születtek arról, hogy a szomszédok feljelentései alapján indulnak az ellenőrzések, de a hatósági statisztika mást mutatott: a lakossági bejelentés 9 százalék volt mindössze, 48 százalék pedig az adatszolgáltatások utáni "főbb kiválasztási szempont" – ilyen például a jelentős értékű ingó vagy ingatlantulajdon.

De továbbra is gyanúsak maradtak az APEH szemszögéből a tartósan veszteséges vállalkozások tulajdonosai, illetve a nagy összegű tagi kölcsönnel rendelkezők. Az adóhatóság tegnapi válaszából kiderült továbbá, hogy figyelik a sajtót is: nagyon ritkán ugyan, de volt példa arra, hogy az abban olvasottak miatt indult vizsgálat valaki ellen. Egy adózót pedig azért talált meg az adóhatóság megyénkben, mert az illető nagy értékű ingatlant kezdett hirdetni az interneten – de hogy arra korábban honnan volt pénze, nem tudta igazolni...


Az APEH továbbra is állítja: "az ellenőrzési tevékenységet meghatározó ellenőrzési irányelvben az elmúlt évekhez hasonlóan 2010-ben is kiemelt feladatként rögzítik a vagyonosodási vizsgálatokat". Ezek számának csökkenése azonban szembetűnő. Az okok között nem említették, hogy ehhez köze lenne annak: a vizsgált személyek már évek óta fizetés helyett inkább bírósághoz fordulnak, és nem egy esetben nyernek is.

Tény, hogy "az ügyvédek, illetve adótanácsadók, könyvvizsgálók közreműködése a vagyongyarapodási vizsgálatok során egyre gyakoribb, immár általánosnak is nevezhető".

Ügyvédi irodák specializálódtak erre a területre, összehasonlításul: míg 2007-ben csak 6 ügyet tárgyaltak, amelyben vagyonosodási vizsgálat miatt az APEH alperesként vett részt, 2008-ban már a tízszeresét. Azt azért tudni kell: ezekben az esetekben fordított a "szereposztás", az adózónak kell bebizonyítania, hogy az APEH által kimutatott vagyonosodási adatok nem felelnek meg a valóságnak.

S mint néhány sorral feljebb írtuk is: van, amikor sikerül.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. próbamagyar 2010. április 02. 08:24
  „>>Minden személynek joga van a vélemény és a kifejezés szabadságához, amely magában foglalja azt a jogot, hogy véleménye miatt ne szenvedjen zaklatást, és hogy határokra való tekintet nélkül kutathasson, átvihessen és terjeszthessen híreket és eszméket<< - így szól az ENSZ által 1948-ban elfogadott Emberi jogok egyetemes nyilatkozata.
  A győri bíróságon magánszemélyekkel csak a vén salabakter N. Lajos bíró foglalkozik ez köztudomású és nyílvános adat.Az hogy a korrupt apehseggnyaló bírónál senki nem nyert még pert ez tény és bárki számára ellenőrizhető adat.Felesküdött valamire amikor bíró lett és ő mégis egy elnyomó hatalom csicskája és ezért egy gerinctelen féregnek tartom ez pedig az én véleményem.Tehát moderálásra semmi ok nem volt az előző hozzászólásomba igen tisztelt moderátor "urak",már csak azért sem...mert Az Európai Emberi Jogi Bíróság egy 1976-os határozata úgy fogalmaz, hogy >>a szólás szabadsága nemcsak azokra az információkra és eszmékre vonatkozik, amelyeket az emberek jó néven vesznek, hanem azokra is, amelyek bántják, felháborítják vagy zavarják a lakosság bármely részét”
 • 20. Tabornok 2010. április 02. 06:46
  „próbamagyar 2010.04.01. 08:33
  Az első hozzászóló leírta.”
 • 19. próbamagyar 2010. április 01. 08:33
  „Miért nem meri senki leírni,hogy a vagyonososdási vizsgálat nem egyéb az ötvenes évekbeli koncepciós perek modern változatánál?Írni olvasni számolni nem tudo Apeh alkalmazottakkal szemben pedig semmi nem segít.Nincs semmim,se vagyonom se megtakarításom,az adóhivatal ennyit írt le nagy volnalakban hogy de...és a bizonyítási teher rajtam van.Na most a nincset hogyan bizonyítsam???S a bíróság simán elfogadja hogy az apeh azt írja de...hiába tárom szét a kezem,hiába egyik közhiteles nyilvántartás szerint sincs semmim,megbüntetnek.Jelenleg legfelsőbb bírósági tárgyalásra várok,mivel mind a győri apeh mind a győri bíróság a matematika jelen állását meghazudtolva kettő+kettőt összeadva tízet hozott ki végeredménynek <moderálva sértő>”
 • 18. Tabornok 2010. április 01. 03:07
  „"csiga_biga 2010.03.31. 14:21
  9. Tabornok: de nagy mellénnyel magyarázol! Mondjad el akkor részletesen, hogy kire érdemes adni a voksodat!
  Indok is legyen és nem csak olyan, hogy az X párt az egyetlen értelmes párt, barátom!"
  Sajnos, nem tudok egyetlen pártot sem, akire érdemes lenne szavazni. Hazudik mind.”
 • 17. mc 2010. március 31. 20:43
  „A Demszky meg nem vette igénybe a FKF munkavégzését... csak az embereiét.

  Azok munkaidőben hol is voltak ?

  Ha zsebből fizette a munkásokat, akkor mit tett ? Netán segítette a fekete gazdaságot ? Támogatta a fekete munkát ?
  APEH !!! Hol a 3,14csába vagytok a lecsapással ?
  Ha ilyen eset egy uborkatermelő parasztról, egy gyümölcstermelőről, vagy bárki "fapados gyalogkakukkról" kiderül, akkor azt már aszfalt alá döngölitek a megérdemelt büntetéssel.

  Mert vannak törvények. De kinek a törvényei, kikre szóló, kikeket mentesítő törvények ?
  Bár lehet, hogy az ürge nem is vagyonosodott.

  Normál fizetés, normál életköröümények, abnormál morál, abnormál külvilág, mert mi a Gőthe (Faust) zaklaja az embereket.
  Az a pár négyzet villa ( no nem étkészlet szúróeszközéből kirakott két, vagy három dimenziós forma) az a kis ócska Croatiai birtok, a húsz éven keresztüli ingyenélés...
  Szerintem riadót, vagy ébresztőt kellene fujatni, mert ha nem , akkor előbb utóbb szívás...”
 • 16. elemér 2010. március 31. 17:44
  „Pontosabban a minösittést az Unio és az USA-tol kapta az ország. Erre csinálltak egy kirakatpert, olvashatod. Minden miértnek megvan az azértje.”
 • 15. elemér 2010. március 31. 17:40
  „3. h.sz. Primax
  Amerikában bizonyitani kell és vannak lehetöségek. Amerikát nehéz majmolni, mert finggal nemlehet tojást festeni.”
 • 14. csiga_biga 2010. március 31. 14:21
  „9. Tabornok: de nagy mellénnyel magyarázol! Mondjad el akkor részletesen, hogy kire érdemes adni a voksodat!
  Indok is legyen és nem csak olyan, hogy az X párt az egyetlen értelmes párt, barátom!”
 • 13. Primax 2010. március 31. 12:35
  „#7 #10 !
  Nem lehet valami vidám dolog magyar "gyüttmentnek" lenni abban a Zamerikában...pláne, ha ilyen véleménnyel vannak rólunk.”
 • 12. tber 2010. március 31. 12:18
  „Mankapunka ez az igazság. Ehhez nem lehet hozzáfűzni semmit. Csak azt mondom nincs egy normális irástudó sem ebben az országban akire nyugodt szívvel rábízhatnánk az országot. Vagy nem érdemeljük meg. A hasonlat erre vonatkozott.”
 • 11. Tabornok 2010. március 31. 11:57
  „"www0325 2010.03.31. 11:45"
  Egyetértek. Sajnos én is így látom.
  "Vale 2010.03.31. 10:26" Örülnék, ha eseted egyedi lenne, de rendszeresek az ilyenek.”
 • 10. elemér 2010. március 31. 11:56
  „Ezen nem lehet csodálkozni, mert vagyonosodás normálissan ott nem megy, mert az adózás elviszi a pénzt. Az nem Amerika.”
 • 9. Tabornok 2010. március 31. 11:53
  „Vagyonosodás: lassított az APEH
  Miért? "Szegény" APEH nem tudja megállapítani, hogy kinek a nevén vannak a Kossuth utcán rendszeresen parkoló, nagyértékű autók? Hamar kiderülne, hányan tartanak 4 milliós érték feletti autót úgy, hogy nincs bevallott jövedelmük, amiből ilyenre telhet.
  "csiga_biga 2010.03.31. 10:42
  Egyet tudunk tenni: április 11-én a szociknak nem adunk bizalmat! Ez talán helyrebillenti a túlkapásokat!"
  Álmodik a nyomor, Te kis naív! Legyen igazad, hogy jobb lesz!”
 • 8. www0325 2010. március 31. 11:50
  „Itt valószínűleg soha nem lesz rend! Előbb vagy utóbb az emberek egymásnak esnek, anarchia alakul ki!”
 • 7. elemér 2010. március 31. 11:46
  „APEH, biróság, ügyvédek, rendörség mind szar ott. Ezért minösittik az országot alacsonyan. Afrika vagy dél kelet ázsiához viszonyitják.”
 • 6. www0325 2010. március 31. 11:45
  „Gondolom azokat ellenőrzik, akik nagyjából tisztességesen gyarapodtak. Azok megint kimaradnak, akik összeloptak mindent.”
 • 5. Mankapunka 2010. március 31. 11:27
  „APEH is csak egy pénzéhes banda. Mikor sírtak,hogy nem kapták meg a többletpénzből a részüket,mert túlteljesítették a normát.

  Ezek a szocik tber.”
 • 4. tber 2010. március 31. 11:20
  „2.
  És azután mi lesz? Jog és egyenlőség, meg kánaán, meg egy utópia. Szerinetm a mostaninál mémileg másabb de nem különb és hangsúlyozom nem különb éra fog következni. Választani meg az Alien és Predator között kellene ami valljuk be számunkra nem a legjobb perspektíva.”
 • 3. Primax 2010. március 31. 10:54
  „"...a szomszédok feljelentései alapján indulnak az ellenőrzések,...a lakossági bejelentés 9 százalék volt mindössze "
  Nem kevés ez. Szinte minden tizedik.
  Homo homini lupus est.”
 • 2. csiga_biga 2010. március 31. 10:42
  „Vale: rossz akarója mindenkinek van... Egyet tudunk tenni: április 11-én a szociknak nem adunk bizalmat! Ez talán helyrebillenti a túlkapásokat!”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy megyei a hatvan legveszélyesebb vasúti átjáró között - videóval

A MÁV szerint a hatvan legveszélyesebb vasúti átjáró egyike Győrben található. Önök melyik vasúti átjárót érzik még "gyanúsnak"? Tovább olvasom