Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Vagyonadó: Győrben sok-sok ingatlant `fenyeget´

Nagy a zűrzavar a vagyonadó körül, rengetegen csak legyintenek rá - holott az új adónem kopogtat az ajtón. A kisalfold.hu ingatlanszakértőt faggatott a győri helyzetképről, s praktikus, hasznos tanácsokról.

Noha az alkotmányossági vizsga próbáját egyelőre nem állta ki a vagyonadó, ettől függetlenül az új adónem januártól életbe lépett.

Mindez azt jelenti, hogy tavasszal be kell vallani az APEH-nek a 30 millió forintot meghaladó értékű ingatlanokat, amihez persze nem árt tisztában lennünk azzal, hogy mennyit is ér lakásunk, házunk, ingatlanunk.

A kisalfold.hu dr. Csóka Szilárdot, a Győri Otthon Ingatlaniroda szakértőjét kérdezte arról, hogy mennyire keltette fel az ingatlanvásárlók figyelmét a vagyonadó, s természetesen ésszerű, praktikus tanácsokat is kértünk az ingatlanok értékbecsléséről.Szavazzon!


"Az emberek többsége nem veszi komolyan a vagyonadót"

"Tapasztalataim szerint van egy réteg – többnyire fiatal, multiknál dolgozó diplomások –, akik figyelme a vagyonadóra is kiterjed, s ingatlanvásárlásuknál ez a szempont is komoly szerepet játszik" – kezdte portálunknak dr. Csóka Szilárd.

"Ettől függetlenül azt látom, hogy az emberek többsége nem veszi komolyan a vagyonadót, s azt gondolja, hogy neki ezt az adónemet nem kell majd befizetni.

Valószínűleg ennek az az oka, hogy a vagyonadó körül nap mint nap politikai csatározások szemtanúi lehettünk, s még az Alkotmány Bíróság sem döntött a törvényről –, s azt gondolja, hogy neki ezt az adónemet nem kell majd befizetni.


Az én házam, az én váram vajon mennyit ér?
Az én házam, az én váram vajon mennyit ér?


Belváros, Szabadhegy, Nádorváros, Révfalu és a felkapott agglomeráció

Arra a kérdésünkre, hogy Győrben főleg melyik kerületeket érintheti a vagyonadó, dr. Csóka Szilárd úgy felelt: "a megyeszékhelyen elsősorban a Belvárosban, Szabadhegyen, Nádorvárosban és Révfaluban, illetve a Győrhöz tartozó felkapott agglomerációban, Pinnyéd, Likócs és Csanak egyes részein érinthet sok-sok családot a vagyonadó.

Viszonylag kevés lakás tulajdonost eshet bele az új adónem fizetői közé, azonban a családi házban élőket már sokkal inkább foglalkoztathatja ez az adónem".

"Nem biztos, hogy sikerül minden esetben korrekt számot kapni"

"A vagyonadó kiszámolása egészen biztosan sok vitára ad majd okot, hisz az ingatlan jelenlegi értékének meghatározása számos körülménytől függhet.

Az adóhatóság honlapján szereplő kalkulátor sem tud még korrekt választ adni minden esetben. Ugyan az APEH ígérete szerint hamarosan pontosabb kalkulátort fejlesztenek oldalukon, de szerintem így sem biztos, hogy sikerül minden esetben pontos számokat kapni.

Hogy csak pár példát említsek: nyilvánvalóan más-más értéket képvisel egy-egy ingatlan a Bajcsy-Zsilinszky a végpontjai és a Baross út környékén, mint ahogy a győri belvárosban is találhatóak panellakások, ám ezek értéke közel sem azonos egy hagyományos polgári lakás értékével.

Szitásdomb lakópark átadásával kialakult egy ezeknél is bonyolultabb helyzet: ugyanolyan tulajdonságokkal bíró ingatlanok teljesen más értéket képviselnek az út bal- és jobboldalán.

Ennek az az oka, hogy az út egyik fele még győri közigazgatási terület, míg a másik már vámosszabadi. Ez a különbség vagyonadó szempontjából viszont súlyos százezreket jelenthet" – magyarázta a győri ingatlanszakértő.

Mi lesz a nyugdíjasokkal?

Arra a felvetésünkre, hogy mi lesz azokkal a kisnyugdíjasokkal, akik frekventált helyen élnek viszonylag nagy lakásban, épületben – például a Baross úton vagy a Nádorvárosban –, Dr. Csóka Szilárd úgy felelt: "a vagyonadóról szóló jogszabály úgy szól, hogy amennyiben nyugdíjas a vagyonadóban érintett ingatlan tulajdonosa, akkor az örökösöknek kell megfizetnie az adót.

Ha pedig nem áll módjukban ezt megtenni, akkor az adóhátralékot teherként feljegyzik az ingatlan tulajdoni lapjára. Így az adó megfizetése az örökség megnyíltakor az örökösöket terheli".

Van értelme ingatlan-értékbecslést készítetni?

Adja magát az a kérdés is, hogy van-e értelme ingatlan-értékbecslést készítetni a vagyonadó apropóján?

"Ha az APEH kalkulátor irreális értéket dob ki ingatlanunkra, akkor mindenképp célszerű felkérni értékbecslésre elismert és megfelelő szakmai jogosultságokkal rendelkező szakértőt. Az értékbecslés elkészítésének költsége általában 20-25 ezer forintba kerül, de adott esetben ezt az összeget sokkal jobban megéri kifizetni, mint egy esetleges APEH-büntetést" – tette hozzá a győri ingatlan szakértő.

Kérdéses azonban, hogy az értékbecslést el fogadja-e majd hivatalos okiratként az adóhatóság egy esetleges vizsgálat során, mivel a törvény nem fogalmaz világosan irracionális értékek esetén

Az meg már csak mi tesszük hozzá, hogyha valaki tudatosan félre akarja vezetni a vagyonadó eltussolása miatt az adóhatóságot, s kiderül a turpisság, akkor jó eséllyel egyenes út vezet a vagyonosodási vizsgálathoz – a büntetés mellé.


Ha kérdésük van a vagyonadóról, bátran tegyék fel!

Ha Olvasóinknak kérdése van a vagyonadóval kapcsolatban, bátran elküldhetik az "online@kisalfold.hu"e-mail címre.

A témával ugyanis várhatóan a jövőben is foglalkozunk, s akkor az Olvasóktól érkezett felvetéseket is megkérdezzük dr. Csóka Szilárdtól.

Adataikat bizalmasan kezeljük. 


Olvasóink írták

56 hozzászólás
 • 56. jimike 2010. január 30. 11:10
  „Kellene a vagyonadó 40millió felett!!!!Nem az alkotmánybíróság törli el hanem a kommunista tolvaj banda akiknek a vagyona meghaladja bőven!Számonkérés,teljes vagyonelkobzás kényszermunka 50évre!!!Vissza a halálbüntetést!!”
 • 55. Révfalusi-szúnyog 2010. január 24. 20:00
  „Az ,,ingatlan szakértő", mint olyan kb. annyit ér, mint a kopasz paróka. Abszolut fölösleges here. Csak arra jó, hogy fölvegye a pénzt azért, amit amúgy is tudtunk. Nem is értem, hogy lehetséges egyáltalán az, hogy egy ilyen idiótát bárki is alkalmazzon? Annál is inkább fölösleges, mert mondhat bármit, ha a hatóság csak a saját értékelése szerint ítél, ugyanis ez is benne van a törvénytervezetben. Ha valaki el akarja adni az ingatlanát x pénzért, az egy dolog. Hogy mennyit kap majd érte, egy másik dolog. A kettő közötti különbség a piac, azaz a kínálat-kereslet szabályozása. Ezt egy félhülye is tudja, nem kell hozzá rózsaszín táskás, magassarkakon tipegő tangás ribi, kirúzsozott szájjal és laptoppal, körme színéhez illeszkedő mobiltelefon előlappal. Mert ezt mind az fizeti, akinek csak annyi sütnivalója van, hogy egy ilyentől kérdezze meg, mennyit ér a vagyonkája.”
 • 54. próbamagyar 2010. január 18. 23:25
  „És azt még elfelejtettem...a béremből fizetek adót,azt beteszem a bankba fizetek kamatadót,aztán felveszek hitelt hogy házat vehessek...kifizetem az illetéket amiért a saját leadózott pénzemért saját magamnak mertem valamit venni..fizetem a kamatot és az egyéb nevesíthetetlen költséget...aztán jön a nyakig terhelt ingatlanra a vagyonadó.Amikor a HÁZ NEM IS AZ ENYÉM,egy tolvonással a bank elvszi s mehetek a büdös pitschába reklamálni.:)”
 • 53. próbamagyar 2010. január 18. 23:19
  „Vicc ez az egész ország úgy ahogyan van. A kalkulátor szerint kicsivel többet mint 90 milliót ér a házam...amikor a válság előtt vettem 32-ért,de ha ma akarnám eladni 25 öt se kapnék érte. Annak tükrében is nevetséges,hogy tisztelt politikusaink s alkotmánybíráink s még ki tudja ki nem aki törvény és adó felett áll,beleszarik az egészbe,hisz őket úgy se fogja basztatni senki. Épp tegnap olvastam az origón,hogy alkotmánybírának politikusnak van pofája a vagyonnyilatkozatra ennyit írni..."egy darab gépjármű" s hogy az mi milyen már nem írják bele. Próbáljuk csak ki.az adórevizorok letépnék a sima honpolgár fejét egy ilyenért.”
 • 52. Accra 2010. január 16. 19:44
  „Vicc ez a kalkulátor is. A sorházat (amihez 40 nm "kert" tartozik) a családiház kategóriába teszi.
  Ami érték meg kijött, annál 20%-kal olcsóbban sem tudja eladni a szomszéd már jó ideje.”
 • 51. zotya975 2010. január 16. 16:52
  „Pölö itt is van egy.:http://ingatlanok.hu/ado-kalkulator”
 • 50. bucinudli 2010. január 16. 14:40
  „Kedves Zotya!
  Légyszi írd meg, hol találtad a kalkulátort, mert én is megnézném.
  Előre is kösz.”
 • 49. zotya975 2010. január 16. 12:09
  „Nem szerszámoskamra, 3szintes családi ház, a neten találtam kalkulátort, kitöltöttem, ennyi jött ki.”
 • 48. pancser 2010. január 16. 09:07
  „45-hoz! Érdekes ház lehet a tied, talán egy szerszámoskamra? Egy családi ház ami lakható és kofortos, az már megüti a mértéket.”
 • 47. andor47 2010. január 15. 23:49
  „Éljen Gyurcsány és Bajnai, hogy kitalálták ezt az adót ! (ez is "moderálva Off" lesz?, mert az előző két, vagyonadót bíráló hozzászólásom az lett !)”
 • 46. pancser 2010. január 15. 22:35
  „43-hoz! A legtöbben így vagyunk ezzel. Verítékkel napi fogyasztásunk minimalizálásával, üdülés mellőzésével, gondos beosztással építettük fel otthonainkat és tessék most még kapunk a nyakunkba. Jót röhöghet rajtunk néhány semmirekelő akik eddig is hülyének néztek bennünket, aztán meg irigykedtek ránk. Az ingatlanadó nem vitatom, van akinek tényleg nem gond a fizetés, de a többségnek az. Nem elég, hogy a hiteltörlesztések megemelkedtek, ezen a kormány úgy "segít", hogy még ránk tesz egy lapáttal. Ez a kormány a legszorgalmasabb, legtakarékosabb, legdolgosabb polgárait akarja megvágni. Ez a szocik(igazából álszocik) régi taktikája. Nekik az ingyenélők a barátaik, aki a kocsmában herdálja el a pénzét, nem törődik a családjával annak jó a kormány.”
 • 45. zotya975 2010. január 15. 19:56
  „Kikalkuláltam, az én házam 17 misit ér, úgyhogy az ingatlanadót levettem a napi problémák listáról. Most az első helyen a 15 éves "bontószökevény" kopogó jobb első kereke van.”
 • 44. szocdem 2010. január 15. 16:20
  „A vagyonadó egy bukott, demagóg gazdasági filozófia folyománya egy bukott, álbaloldali pénzváltópárttól a magyar lakosságra szabadítva.
  Nagyjából ennyit lehet róla tömören megfogalmazni.

  A Fidesz el fogja törölni, de szerintem az AB-nek is lesz ehez pár keresetlen szava. Az a helyzet viszont, hogy még mindíg vannak itt akik azt hiszik, hogy ez a vállalkozók megregulázására szolgáló lépés a nagy (ál)baloldali párttól, és az ő üdvöskéjétől. Pedig nem! Ne döljetek be nekik!!! Egyszerüen már nincs honnan lopni, ezért a kövi nagy lenyúláshoz meg kell teremeteni a forrásokat még azelőtt, mielőtt a tovarisoknak tényleg végleg konyec lesz a filma...”
 • 43. eger 2010. január 15. 15:29
  „A kalkulátor 40 millósra hozta ki az ingatlanunkat, mert Révfaluban van. Vérrel-verítékkel építettük magunknak, hogy a gyerekeinket emberi körülmények között nevelhessük, természetesen adózott pénzből. A házban semmi luxus, de mindenkinek van külön szobája. Az építés 10 évében nemhogy tengerparti, hanem semmilyen nyaralás nem volt. Összespóroltunk annyit, hogy tehermentesíteni tudtuk. És most ez az adó... Megáll az eszem. Rossz a kalkulátor, az elv, mégis minket büntetnek majd meg. Ötvenötéves létemre nem elég, hogy a gyerekeim taníttatásáról gondoskodom, reszketek, hogy megmaradjon a munkám, betegen is dolgozok, pluszmunkát is vállalva, szülőt-anyóst gondozok, reménytelen, hogy valaha nyugdíjas leszek! Még mennyi bőrt akarnak lehúzni rólam?”
 • 42. AranyKözépút 2010. január 15. 14:40
  „A sok okos tegnap azt nyilatkozta, hogy nem sajnálja azokat akiknek 30 milliós ingatlana van. Hát íme. Itt van amit mondtam. 30 milliós ingatlan nagyon könnyen lehet BÁRKINEK, annak is aki nem is sejtette volna.”
 • 41. nabazmeg 2010. január 15. 13:53
  „egyetértek "révfalusi szúnyoggal", a kommunisták a hetedik bőrt is lehúznák rólunk, csakhogy orbitális hibáik okozta réseket betömhessék...
  a cikk ezen felül hiányos:
  1. nem ejtenek szót a bevallásról, nem tisztázzák a számított, becsült és tényleges értékek fogalmát közérthetően.
  A tényleges értéket pl. ki állapítja meg? egyáltalán, minek ennyiféle érték? vagy ez csak a jól bevált, kommunista ködösítés?

  Az pedig egyenesen nem igaz, de legalábbis erősen félreértelmezhető amit a cikk végén állítanak: ha valaki figyelmesen elolvasta az Apeh honlapján a tájékoztatót, akkor láthatja, hogy ott pontosan az szerepel, hogyha én jóhiszeműen 30 milla alatti értékűre becsülöm az ingatlanom értékét szemben mondjuk a kalkulátor által kiköpött 39 millióval, de bevallást készítek, viszont nem fizetek, mivel sz.tem kevesebbet ér, akkor sem büntethetnek meg, ha ellenőrzést kapok.
  Amiről ők írnak, az a bevallás elmulasztása. Azért annyira nem hülyék az emberek, lehetne egyértelműen, közérthetően fogalmazni.”
 • 40. Patriot 2010. január 15. 12:24
  „moderálva”
 • 39. reggi 2010. január 15. 12:13
  „Én sem értek sok mindent, pl: ha kapitalizmus van, akkor miért kell mocskolódni? mert lehet? Nem hiszem, hogy párthoz kötődő a gazdasági törvénykezés. Kisebb adót akarunk ha jövedelemmel rendelkezünk? -igen. Akkor igaz a tétel, hogy honnan vegyen el a mindenkori kormány, pl a tehetősebbektől. Más: az én lakásom családi ház, úgy 40 éve épült, korszerűsítés nélküli, értéke cca 6 milla. De a telek érhet úgy 60 millát. Akkor hogyan adózom? Aki meg minimál bérből tudott 15 millás telket venni s rá építeni 60-100 millás házat az miért ne adózzon? Esetleg meg lehetne nézni, hogy mibul: S jövet az adó eltitkolással összefüggő eljárás. Miért kell őket sajnálni?”
 • 38. LuciusCorneliusSullaFelix 2010. január 15. 12:08
  „moderálva off”
 • 37. Koko04 2010. január 15. 12:02
  „Griffin megint írt, bár az igazságtól távol áll. Kérdés csak az, hogy ennyire megvezették mások, vagy ő próbálkozik ezzel?
  Sokan sokfélét írtak, de a lényeg, hogy lesz-e értelmes megoldás még a habokban sem létezik (látszik). Az új adó szabályai igazságtalanok, rosszak stb... Az alkotóknak minden a rendelkezésükre állt ahhoz, hogy ez ne így legyen, mégis csak ezt sikerült összehozni. Furcsa lenne a számomra, ha az derülne ki, hogy ne így akarták volna megalkotni és igazából teljesen más a céljuk vele, mint amiről lényegében az egésznek szólnia kellene.”
56 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutatkozik a Spanyolnátha

A közelmúlttól olvasható a Spanyolnátha című internetes folyóirat győri különszáma. Tovább olvasom