Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Vagy sokat, vagy egyáltalán nem járunk orvoshoz

Magyarország - Méhnyakrákszűrésre a behívottak alig negyede ment csak el, emlőrákszűrésen azonban a nők csaknem kétharmada vett részt. A háziorvoshoz is vagy egyáltalán nem, vagy sokat mentünk vizsgálatra – ez derül ki a most publikált lakossági felmérésből.
A pannonhalmi kistérség is szerepel abban az országos felmérésben, amelyet az ÁNTSZ készített a lakosság pillanatnyi egészségi állapotáról, az „egészséghez, mint értékhez" való viszonyulásáról. A kérdések között kiemelt helyen szerepeltek a rákszűrések, a válaszokból azonban az derült ki, hogy a lakosság – mind a pannonhalmi, mind pedig a tamási, szuhavölgyi, palotási, csengődi, aszódi, tiszavasvári és gyulai kistérségben – csak kis számban élt ezzel a lehetőséggel.

A méhnyakrákszűréseknél például, ahol a 25–64 éves korosztályt hívták be vizsgálatra, átlagosan csak minden negyedik nő ment el a szűrésre. A pannonhalmi kistérség esetében ez a szám kicsit magasabb volt, vagyis 30 százalék. Arra a kérdésre, hogy miért nem éltek ezzel a lehetőséggel, a mi kistérségünkben élők 15 százaléka azt mondta, hogy nincs rá ideje, több mint 40 százalék azt, hogy már járt szűrésen, 7 százalék szerint nem volt fontos, 6 százalék pedig azt válaszolta, hogy már műtötték. Az emlőrákszűrésre 45–64 éves nőket hívtak be, s itt már jóval magasabb volt a részvételi arány: a pannonhalmi kistérségben 70 százalékos.

A felmérés rákérdezett a háziorvosi vizitekre is: nálunk az embereknek csaknem negyede azt állította, hogy éves szinten – vagyis nyilván 2007-ben – egyszer sem volt háziorvosnál. Érdekes módon azonban nagyjából 15 százalék négy-tizenegy alkalomról beszélt, s több mint tíz százalék tucatnyi vizitre emlékezett. Ők nyilván olyan betegségben szenvednek, amely rendszeres felülvizsgálatot és receptfelírást igényel.

S ha már a betegségeknél tartunk, a pannonhalmi kistérségben élők csaknem 30 százalékának magas a vérnyomása – ez egyébként a többi kistérséghez viszonyítva a legalacsonyabb arány. A felmérésből kiderül az is, hogy a 65 évnél idősebb betegek kétszer annyian vannak, mint a 35–64 év közöttiek. Magas koleszterinszintet az itt élők csaknem 10 százalékánál mértek s a cukorbetegség is majdnem eléri ezt az arányt. Ez utóbbinál a kistérségek közül sajnos előkelő helyen szerepel a mi régiónk, s ugyanúgy, mint a magas vérnyomásnál, itt is elsősorban a 65 évnél idősebb korosztály a szenvedő alany.

Az asztma esetében azonban a pannonhalmi kistérség a legjobb mutatókkal rendelkezik, ugyanis alig több mint 4 százalékos betegségi arányt hozott ki a felmérés.

Ugyanez igaz a szorongásra és a depresszióra is: mind a nők, mind pedig a férfiak az országos szint alatt vannak, bár azért azt meg kell jegyezni, hogy kétszer annyi nő szorong és küzd depresszióval, mint ahány férfi.
Magas vérnyomás: A 65 évnél idősebb betegek kétszer annyian vannak, mint a 35–64 év közöttiek

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szomszéd lámpája zöldebb

Győr - Öt hónapja hangolták át a győri lámpákat, a mostani közlekedési viszonyokról megoszlanak a… Tovább olvasom