Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 24°C Még több cikk.

Vadócba rózsát oltott

A nyolcvanéves „ rózsaoltót ” , Barsi Ernőnét ünnepelték a minap tanítványai. Szóval, muzsikával, hálás kézfogással köszönték meg a nyugalmazott zeneiskolai tanár évtizedeken át sugárzó szeretetét.
Barsi Ernőné Varsányi Ida élete fáradhatatlan szolgálatban telt. Munkájára nagyon igazak Mécs László szavai: „ Vadócba rózsát oltok, / Hogy szebb legyen a föld. " Az ünnepelt a Teremtő nagy ajándékának tartja, hogy férjével, a neves néprajztudóssal több mint fél évszázadot élhettek együtt és Ida néni énekszóval tette teljessé a közös szolgálatot.
– Már gyermekkoromban erre a pályára készültem. A képző és néhány év tanítás után a győri zenekonzervatóriumba kerültem, ahol akadémiai szinten tanulhattam. Szíven ütött az élmény, azóta is a szívemen keresztül hat rám a szép és igaz zene.
Barsi Ernőné szelíd vallomásából kiderült: nagyon szereti Bachot, az „ ötödik evangélista " koráljait mindig boldogan énekelte. Mozart muzsikája is magával ragadta, mégis szívéhez igazán a népdalok állnak közel, amelyeket már a szülői házban hallott és énekelhetett. Mert Ida néni számára az elmúlt évtizedekben a tanítás és az éneklés jelentette a „ világ közepét " . A győri zeneiskolában szolfézst és magánéneket oktatott, de lelkesen meséli, hogy óvodásokat is kalauzolt a hangjegyek birodalmában.
– Valami csoda az apró gyerekek világa! Meghatottan emlékszem arra, miként játszottunk, örültünk és vártuk együtt a karácsonyt, az ünnepeket. Nagyon közel éreztem magamhoz ezeket a kis tanítványaimat. Azóta is, ha találkozom velük, mosolyukból őszinte szeretet sugárzik felém.
Hogy mit üzen az életem ? Azt, hogy szeressük a zenét és mindent, ami szép. Szeressük a magyarságunkat, népünk hagyományait és azt kívánom mindenkinek, úgy találja meg a párját, mint én, akivel lélekben együtt rezdülünk, és együtt munkálkodtunk az elmúlt évtizedekben, boldogan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy élet díszei

A győri Kiss László valószínűleg a legidősebb faesztergályos a világon, ám másként is igaz lehet: a… Tovább olvasom