Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Vadidegen ember lakcímkártyával garázdálkodhat a lakásában

Győr – Gondolt már arra, hogy otthonába vadidegen ember is be lehet jelentkezve, s ugyanarról a lakásról van lakcímkártyája, mint Önnek? Nos, mindez cseppet sem elképzelhetetlen. Ráadásul mint győri riportunkból kiderül, az áldatlan állapot megszüntetése sem éppen egyszerű.

"A postaládámban sokadszorra is egy idegen nevére szóló borítékot találtam, ezt azonban nem mertem kidobni, mint a többit, hiszen az adóhatóságtól jött. A furcsa az egészben az volt, hogy tudtam: az APEH csak a bejelentett lakcímre küld levelet – kezdte a különös lakcímkártya-mizériát Szadlis Judit.

Ki is lehet ez az ember?

"Fel is hívtam az ügyfélszolgálatukat, ahol megerősítették a gyanúm, miszerint egy idegen ember is be van jelentkezve a lakásunkba. Mondanom sem kell, hogy a meglepődésen túl rettenetesen mérges lettem, hogy ez miként fordulhat elő.

Így kutatómunkába kezdtem, hogy ki is lehet ez az ember, s hogyan került kapcsolatba a mi kis otthonunkkal.


Még nekem kell fizetnem azért, hogy a saját tulajdonú lakásomból kijelentsenek valakit, akit nem is ismerek? - kérdezte Szadlis Judit. Fotó: Cseh Róbert.
"Még nekem kell fizetnem azért, hogy a saját tulajdonú lakásomból kijelentsenek valakit, akit nem is ismerek?" - kérdezte Szadlis Judit. Fotó: Cseh Róbert.


"1976 óta ide van bejelentkezve"


A nyomozásom végeredményeként – hosszas telefonálgatás után persze – kiderült, hogy ez az ember 1976 óta ide van bejelentkezve, és a volt tulajhoz fűzik rokonszálak.

Kicsit megnyugodtam, hogy nem egy vadidegen próbálja a címünket valamire felhasználni, ám ekkor jött a feketeleves" – folytatta a győri hölgy.

Annak kellett fizetnie, aki nem hibázott

"Az Önkormányzatnál a Közigazgatási osztályon kértem a hölgyet, hogy mivel ez az úr nem lakik itt, töröljék a lakcímét. Erre ő elsorolta, hogy milyen dokumentumok kellenek ehhez (30 napnál nem régebbi tulajdoni lap, tanúkkal aláíratott papír, személyes okmányok), illetve a költségeket (2200 forintos illeték, illetve a tulajdoni lap díja).

Rögtön nagyot csodálkoztam a dolgon: még nekem kell fizetnem azért, hogy a saját tulajdonú lakásomból kijelentsenek valakit, akit nem is ismerek?" – kérdezte Szadlis Judit.

Ha a tulajdonos nem engedélyezte, akkor miként lehetséges?

Olvasónk további, igen-igen helyénvaló kérdéseket is feszegetett.

"Rendjén van-e az, hogy az okmányiroda nem adott tájékoztatást arról, miszerint be van valaki jelentkezve a címre, amikor megvásároltuk a lakást? Rendjén van-e, hogy nem törli az előző bejelentkezéseket, holott tulajdoni lap alapján látták, hogy nem szerepel a tulajdonosok közt? Hozzáteszem: tudomásom szerint ahhoz, hogy valaki bejelentkezzen adott lakásba a tulajdonos hozzájárulása kell.

Egy biztos: véletlenül sem járultam mindehhez" – közölte Szadlis Judit.

Mi lesz a lakcímkártya sorsa?

Ha azt gondolják, hogy ezzel véget ért volna a tipikusan magyaros történet – hát nem.

"Miután az ember befizet mindent, és elintéz minden papírt, mindössze egy igazolást kap, hogy az illetéktelen behatoló számára kiállított lakcímkártya érvénytelen. Naivan megkérdeztem, mi lesz a lakcímkártya sorsa, hiszen mégiscsak vissza lehet élni vele. A hölgy válasza annyi volt, hogy azt sajnos nem tudják bevonni" – hallottuk a győri hölgytől.

A távhő-támogatás múlhat a lakcímkártyán

"Gyakorlatilag két lehetőség közül választhatok: engedek a magyar jognak, fizetek megint, mint annyiszor már, és reménykedek a legjobbakban, vagy kínálkozik más lehetőség, amelyről esetleg nem tudok.

Hogy mindenki értse, miért aggódóm, íme egy példa. A távhő-támogatásnál figyelembe veszik a lakcímre bejelentett összes személy jövedelmét, egyéb adatait. Magyarán a plusz bejelentkezett ember miatt elveszíthetjük a jogosultságot a támogatásra. Ám ez csak egy negatív dolog a sok közül" – magyarázta Szadlis Judit.

Ki lehet a rejtélyes férfi?

Arra a kérdésünkre, hogy megpróbáltak-e utánajárni a már-már rejtélyes férfi kilétének, azt a választ kaptuk Szadlis Judittól: "igen, de nem jutottunk sokra; a testvére sem tudja, hogy mi van vele, hol él az illető. Annyit tudtunk meg, hogy egykoron az édesapja engedte meg neki, miszerint bejelentkezzen a lakásba, de napjainkban se kép, se hang".

"Előforduló esetről beszélünk"

A lakcímkártya-mizéria ügyben megkerestük Nagyné dr. László Editet, a győri közigazgatási osztály vezetőjét.

Első kérdésünk úgy szólt, hogy a cikkünkben említett kétségkívül bosszantó szituáció általános vagy ritka probléma?

"Előforduló esetről beszélünk, ha nem is túl gyakori" – válaszolt az osztályvezető.

S mégis mindez hogyan fordulhat elő?

"
A vonatkozó jogszabályok szerint ha a jegyző a bejelentkezés elfogadása után állapítja meg – mint ez jelen esetben is megtörténhetett –, hogy a bejelentett lakcím nem valós, határozatban állapítja meg a lakcím érvénytelenségét és a határozat jogerőre emelkedését követően az érvénytelen lakcímadatot a nyilvántartásban fiktív jelzéssel szerepelteti mindaddig, amíg a polgár a valós lakcímét be nem jelenti" – kezdte Nagyné dr. László Edit.

"Ha a polgár igazolja, hogy a lakásába bejelentkezett személy ténylegesen nem lakik ott, a jegyző a fentiek szerint jár el. Nem szerepeltethető jelzéssel a lakcím, ha a jegyző eljárása során megállapítja, hogy az érintett – a lakás végleges elhagyásának szándéka nélkül – átmenetileg nem tartózkodik a lakásban.

A lakcím érvénytelenítése, illetőleg jelzéssel szerepeltetése esetén a jegyző gondoskodik arról, hogy az érintett polgár lakcímet tartalmazó hatósági igazolványa érvénytelenségének ténye a hatósági igazolvány nyilvántartásba bejegyzésre kerüljön" – folytatta Nagyné dr. László Edit.

Van megoldás és egy jó tanács

"A fentiek alapján tehát látszik, hogy ez esetben lehetőség van az 1976-ban bejelentett lakcím fiktiválására a fenti eljárás lefolytatása után. Ennek az eljárásnak valóban van díja, amely 2.200 forint illetékbélyegben fizethető meg, amelyet azonban a fiktívvé nyilvánítás befejezését követően természetesen az érvénytelen lakcímkártya tulajdonosának kell megfizetnie az eljárást kezdeményező részére.

A panaszos azon kérdésére, hogy mi történik a fiktívvé nyilvánított lakcímet tartalmazó lakcímkártyával, azt válaszolhatom, hogy az érintett személyt a jegyző felszólítja a lakcímének rendezésére, ennek során a régi lakcímkártyája bevonásra kerül.

A levél írója talán akkor járt volna jobban, ha a lakás adásvételi szerződésének megkötésekor a per-, igény-, és tehermentességi nyilatkozat aláírásával egyidejűleg megköveteli a lakás eladójától annak igazolását, hogy a lakásban nincs illetéktelenül bejelentett személy" – hallottuk végszóra.

Utóbbi tanács kétségkívül megfontolandónak tűnik.

Olvassák el, hogy Önök ne kerüljenek hasonló slamasztikába!

A lakcímnyilvántartás szervei az adásvételről hivatalosan nem értesülnek.

A tulajdonos azt is megteheti, ha nem kívánja használni a lakást, hogy a megszerzett lakásba nem jelentkezik be, vagy csak lényegesen később jelentkezik be, vagy az is előfordulhat, hogy a régi tulajdonos él továbbiakban is, csak más jogcímen abban a lakásban.

A vonatkozó jogszabály szerint a polgár kötelezettsége az, hogy lakcímváltozását, annak keletkezésétől, illetve megszűnésétől számított 3 munkanapon belül jelentse be. Aki viszont ennek nem tesz eleget, az szabálysértést követ el.

A lakcímbejelentés rögzítése során a hivatal a fentiekből adódóan nem vizsgálhatja hivatalból,  hogy a bejelentkezni kívánó személyen kívül még hányan és milyen jogcímen tartózkodnak az ingatlanban, viszont, mint a korábbiakban már említettem, csak egy eljárás lefolytatása után van lehetőség a lakcím fiktívvé nyilvánítására.

Azt is fontos tudni azonban, hogy a lakcímbejelentés ténye önmagában a lakás használatához fűződő, valamint egyéb vagyoni jogot nem keletkeztet, és nem szüntet meg. 

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. matriné 2009. február 07. 12:06
  „Látszik az "elemér"- fejébe már be van ültetve a mikor -csip , sőt lehet,hogy 666 a száma! Jó lesz vigyázni mert akinek e számú a csipje annak nagy hatalma is van!”
 • 31. 1olvasó 2009. február 06. 12:22
  „Gep54! Lehet, hogy itt ezt írták, de agyakorlat mégis más. A Szigethy Attila úton, egy szerencsétlen hölgy egy nap arra ment haza, hogy feltörték a lakása ajtaját a végrehajtók és kipakolták, mert egy "idegen bejelentkezett" és behajtották a jussukat. Ez pár évvel ezelőtt történt. Akkor hogy is van ez? Én inkább félek egy kicsit, bár minden ügyem teljesen rendben van és rendezett.”
 • 30. elemér 2009. február 06. 11:29
  „24. hozzászólás tricse
  Üres fejednek jó az akusztikája.”
 • 29. gep54 2009. február 06. 07:38
  „Kedves 1olvasó! Igen, akkor is ez lenne a véleményem, ugyanis ha elolvastad volna rendesen a cikket és annak végén a kiemelt szöveget - "Azt is fontos tudni azonban, hogy a lakcímbejelentés ténye önmagában a lakás használatához fűződő, valamint egyéb vagyoni jogot nem keletkeztet, és nem szüntet meg. " - akkor nem félnél a végrehajtótól. Én a végrehajtót hellyel kinálnám és megbeszélném vele, hogy kit is keres? Csak azok "félnek" akiknek rendezetlenek az ügyeik. Most is azt mondom, hogy felfújt lufi a cikk különösen a címe. "...lakcímkártyával garázdálkodhat a lakásában." Elképzeltem, hogy az ismeretlen és nem is fellelhető idegen a lakcímkártyájával milyen személyi sérüléseket és anyagi károkat okozhat a garázdálkodása közben. Na részemről ennyit.”
 • 28. 1olvasó 2009. február 05. 19:39
  „Gep54! Akkor is ez legyen a véleményed, ha hozzád jelentkezik be valaki és miatta nálad kopogtat a végrehajtó! A levélfelbontás kisebb bűn, mint a jogtalan lakcím használat és a hamisítás!”
 • 27. tricse 2009. február 05. 18:48
  „knif

  én sehonnan,mivel nem érdekel elemér---csak gondoltam hátha valakit érdekel:)”
 • 26. lolita 2009. február 05. 18:05
  „Erre nincs valasz latom!Vagy most azon gondolkodik mit is irjon!”
 • 25. knifemaster 2009. február 05. 16:26
  „23.
  Ne csak "hírdesd" tedd is meg..kezdheted mindjárt a magad portáján a sepregetést.

  Tricse,
  és hogyan szerzed meg az IP címet?”
 • 24. tricse 2009. február 05. 16:20
  „Mondtam már,hogy van egy olyan progink ami az IP cím alapján pontos helymeghatározást ad,hogy honnan írogat az illető?
  :)”
 • 23. elemér 2009. február 05. 16:19
  „Ha valami vicceset hallasz, vizsgáld meg jól, milyen igazság rejtozik mögötte!”
 • 22. knifemaster 2009. február 05. 15:39
  „20.
  Na jó,akkor játszunk. }:-]
  Te csak magyarázol de nem megmagyarázol.
  Egy cinikus szarkasztikus megjegyzést nem bírsz megérteni.Ehelyett inkább elkezded megmagyarázni.:D
  Magyar gyökereid(már ha vannak) nem jogosítanak fel arra, hogy itt görcsöljél,futtasd magad mint egy rossz kurva.
  Annyira buta vagy ,hogy azt is úgy kell neked megmondani,hogy felfogd.”
 • 21. colomano 2009. február 05. 15:24
  „Accentos írni bármit lehet.
  Gondolom elemér kivitte magával a magyar ékezetes billentyűzetét...”
 • 20. elemér 2009. február 05. 14:39
  „Az észt nemlehet osztani, és ezt párszor már megmagyaráztam. Az üres fej nem is olyan üres, mert tele van gazzal. Ezért is olyan nehéz az üres fejet tölteni.”
 • 19. Accentos 2009. február 05. 13:42
  „gondolom "amiban"kolbiból van a kerítés is.knifemasternál a pont,mi f..nak osztod az eszed,ottani ujság nincs?Hazajössz meg pöffeszkedsz,hogy "náty áméríkás mátyár vátyok"...”
 • 18. knifemaster 2009. február 05. 09:50
  „17.
  Ahhoz képest tul sokat osztod az észt ész nélkül.”
 • 17. elemér 2009. február 05. 08:30
  „Hát ezek bizony szörnyü dolgok. Ezért nem is érdekel engem az ország. Én már régóta tengerentul vagyok és amiban forumozok.”
 • 16. csornai 2009. február 05. 05:58
  „Jó reggelt Mindekinek!
  Én is voltam már olyan helyzetbe hogy a póstás hozta a levelet az én címemre, más nevére, én is megtettem az ilyenkor szokásos okmányirodai lépéseket,-velem rendesek voltak, ami a mai világba nem elhanyagolandó- akkor mi is 8- an voltunk bejelentve -állandóra, hogy most hányan vagyunk azt nem tudom, de utána fogok nézni.
  Felháborodtunk úgy ahogy a többség, elgondolkodtunk azon mi lesz ha rendőrségi ügye vagy tartozása van az illetőnek, ...
  A postai dolgozóknak az lenne a dolguk hogy lakcim és házszám alapján vigyék a leveleket és akkor a tulajdonosok is előbb értesülnének egy esetleges "albérlőről".
  Ha évente egyszer jön levél akkor is tudni fogja a tulaj hogy mondjuk az APEH-nél vagy bárhol még mindig visszaélnek a lakcímével ,-mert én nem írathatom át hogy bocsi de nem itt lakik nem is tudom ki az.
  Ebbe az országba csak kötelességeink vannak, jogaink a jog útvesztőjébe elvesztek.
  További szép napot mindekinek és bosszúságmentes napot!”
 • 15. gep54 2009. február 04. 21:30
  „"Vadidegen ember lakcímkártyával garázdálkodhat a lakásában"! Ez ám a cím. Alcímnek meg azt, hogy "lakcimkártyával sakkban tartotta a tulajdonost".

  Lökött tulajdonos, lökött újságíró, de mondhatnám, hogy az újság sem különb. Hogy miért? Hát kiderül, hogy 35 éve garázdálkodik már a lakcímkártyás a lakásban, csak senki nem látta, és hát az a fránya hatóság egy telefonreccsenésre nem űgyintéz. Hát kedves tulajdonos. Képzelem, hogy ellenkező esetben Ön, hogy felháborodna, hogy a hivatal Önt nem kérdezte meg. Tudomásul kell venni, hogy vannak rendetlen emberek és vannak rendesek. Gondoljatok csak arra, hogy az energiatámogatásnál hány gázfogyasztónak kellett a számláját átíratni mert az előző tulajdonos nevén fizették évek óta a gázdíjat. Hát ilyenek vagyunk és ekkor ekkora patáliát csapni egy semmiből. Irigylem a hölgy gondjait.
  Azért a levéltitokra az újság és a panaszos figyelmét is felhívnám. Bűncselekmény, hogy a hölgy felnyitotta a nem neki szóló levelet. Az újság meg fotózza. Nem semmi. Ez is egy színvonalat mutat.”
 • 14. szirc 2009. február 04. 20:08
  „Mi több mint 5 éve vettük a lakást . A régi egyik tulajnak a mai napig jönnek levelei , főleg végrehajtó , bank , stb .
  A rendőrség is többször kereste már . Gondolom mivel nincs lakásuk csak albérletből albérletbe vándorolnak a régi lakcímkártyát használják . Ez van .”
 • 13. Cancer 2009. február 04. 19:57
  „ebben is kaosz van, mint minden masban...”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állásvadászat a válság közepette – nehéz és egyre nehezebb

Győr-Moson-Sopron megye – Amikor szinte naponta számolunk be leépítésekről, a heti munkaórák… Tovább olvasom