Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Vadetetés a téli hidegben

A vadak védelmét a területileg illetékes vadgazdálkodó számára törvény írja elő, mint Pintér Csaba megyei vadászati felügyelő elmondta: törvénysértést ezzel kapcsolatban nem tapasztalt a hatóság. A hideg, a hó miatt elhullott állatokról sem érkezett egyelőre bejelentés.
A vadgazdálkodónak személyes érdeke, hogy a vad átvészelje a telet, így a törvénysértés ezen a területen a legkevésbé jellemző. Minden társaság megoldja saját keretein belül a megfelelő gépek beszerzését, ilyen hóban ugyanis a terepjáró mit sem ér, megfelelő traktorra, hótolóra van szükség. Kovács József, a Fertőmenti Téeszek Vadásztársaságának vadászmestere elmondta, az egyik tag 160 lóerős traktorát veszi igénybe most a társaság, az etetés három napig tartott, míg nagy hótól mentes időkben egy nap elég a takarmány kiszállításához. A vadásztársasághoz tartozó 6700 hektáron 3500 őz védelméről kell gondoskodni, de átvonul a területen a vaddisznó és a szarvas is. A vadászok 42 fácánetetőt és további 16 kombinált nagyvadetetőt helyeztek el a területen, s hétvégére csaknem egy mázsa búzát és kukoricát raktak ki a vad számára. Sajnos előfordul – tudtuk meg Kovács Józseftől –, hogy a kihelyezett takarmány kicsit megcsappan, mire a vad hozzáférne, a tettes neve pedig titok marad.
A vadászmester elmondta, az állatok életben maradását a nagy hó mellett tovább nehezíti, hogy a mínuszok hatására lelassulnak, s még inkább kiszolgáltatottakká válnak. Ezenkívül – ha egyelőre nem is jelent problémát – a hó későbbi jegesedése során számítani kell balesetekre, a csülkös állatok lába beszorul a magas takaró alá, s szinte minden évben vérnyomok vezetnek a sérült állatokhoz. Veszélyt rejt a mostani hótakaró a vaddisznók malacaira és a kis őzgidákra is, amelyeknek hamarosan időszerű a világra jönni.
A vadgazdálkodó-szervezet egyébként ez idő tájt erősen korlátozza a kilövések számát, a legtöbb társaság pedig már végzett mostanra a tervezett trófeás kilövésekkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elképzelhető intézménybezárás

Elképzelhető, hogy intézménybezárásra is sor kerül Győrben a közeljövőben – derült ki Balogh… Tovább olvasom