Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Vadételfőzés László-napra

A pannonhalmi Pándzsa Klub lokálpatrióta, kulturális egyesület szombaton bográcsfesztivált rendezett. A rendezvény a László-naphoz kapcsolódott és jótékony célt szolgált.
Királyi: A vásárlók a helyi gyerekek üdülését támogatták.
Pándzsa-parti Pándzsa-party címmel most először rendeztek Pannonhalmán vadételfőző bográcsfesztivált. A hagyományteremtés mellett a szervezők fel szerették volna hívni a figyelmet arra, hogy 1077-ben Szent László Pannonhalmán tartotta emlékezetes országgyűlését, ahol megszülettek híres-hírhedt törvényei. Abban bíztak, ezzel az eseménnyel méltón emlékeznek a lovag királyra, s tudatosítják a kisvárosban élőkben is Szent László és Pannonhalma kapcsolatát.


A szokatlannak tűnő megemlékezési forma (vadételfőzés) oka a Szent Lászlóról íródott legendában található meg, amely így szól: „Ezután besenyő zsiványok törtek be Magyarországra, és férfiakat és nőket hurcoltak onnan rabságba. Seregével üldözvén őket a király nagy pusztaságba jutott, s nem volt mit enniük. P Isten irgalmáért könyörgött, hogy ne engedje népét éhségtől, koplalástól elpusztulni. Mikor pedig imájából felkelve visszaindult, íme szarvas- és marhanyáj ballagott szemben..."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkolóház 260 autó számára

Épül Győr első parkolóháza. A kivitelező Integrál-H Rt. május végén kezdte meg a munkát, s december… Tovább olvasom