Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Vaddisznót lőtt az M1-es autópályán

Balesethez riasztották a rendőrséget az M1-es autópálya 19-es gyorsforgalmi úti lehajtója közelébe az egyik este.
Egy román rendszámú kamion az M1-es autópályán közlekedett, és egy vaddisznócsoportba hajtott. Öt állat azonnal elpusztult, egy pedig sérülten rohangált az aszfalt és a kerítés között. Megfékezni puszta kézzel nem lehetett, sérülései miatt veszélyes volt a közlekedőkre is és azokra is, akik megpróbálták elfogni. Ezért az egyik járőr engedélyt kért az ügyelettől, hogy lelőhesse az állatot.

Az engedélyt megkapta. A helyszínre érkezett a vadásztársaság hivatásos vadásza is, aki megállapította, hogy a lelőtt disznó a baleset során szerzett sérüléseibe belepusztult volna, így a járőr a szenvedését rövidítette meg. A hat állat közül négy olyan állapotban volt, hogy azok tetemét a vadásztársaság elszállította, kettő annyira sérült, hogy az állatifehérje-feldolgozónak kellett elvinnie a helyszínről. A fegyverhasználat idején nem haladt forgalom a baleset helyszínén, a lövés embert nem veszélyeztetett.

A történtek azt igazolják, hogy érdemes beszerezniük az autósoknak vadriasztót. Már pár száz forintért hozzá lehet jutni a szerkezethez.

Olvasóink írták

 • 17. Cloeon_dipterum 2012. november 09. 13:43
  „13. pancser 2012.11.07. 23:52
  1. Mondhatni, hogy sok vaddisznó van. Egyrészt szabadon, illetve kertekben. A magas szám önmagában nem gond, hiszen akármeddig el tudunk számolni. Gondot a mezőgazdasági és az erdei vadkár okoz, de csak abban az esetben, ha nem tudja fedezni a vadkár költségét a vadgazdálkodást folytató szervezet bevétele. A mezőgazdasági vadkárra (tisztelet a nagy többségnek) sokan játszanak, ugyanis nem kell betakarítaniuk, tárolniuk és eladniuk a terményt, mert anélkül is megkapják annak ellenértékét. Persze mindez jogi igazságtételen alapul.
  2. Amíg van mit ennie/enni adni a vadnak és van rá kereslet, addig gazdaságos. Magyarország világviszonlatban kiváló minőségű vadhús és vadászat értékesítésben, mindennek nagy hagyománya van. "Megéri a vadkárt kifizetni". Természetesen vannak olyan területek/társaságok, ahol "túl sok" vaddisznó van és csökkenteni kellene a számukat és van, ahol túl kevés, emiatt lehetne hagyni szaporodni. A mennyiség megítélése szubjektív, a becslése nem pontos. Összességében nem tudjuk, hogy mennyi vaddisznó van pontosan hazánkban, csak közelítésről és növekvő tendenciáról beszélhetünk. Közlekedési szempontokat a vadgazdálkodás nem feszeget, ez a közlekedők dolga. Nekik kell alkalmazkodni, a vaddisznó köszöni, de régebb óta járja e vidéket. Arról nem tehet, hogy időközben az ember elkezdett vadul száguldozni, ő ezzel genetikailag nem tud lépést tartani, ez az ember dolga. Nem veszélyesebb, mint egy darázs vagy egy szúnyog.
  3. A farkas őshonos állat nálunk, de ennek ellenére nem vadászható, mert állomány hiányában védett. Néhány példány 0-5 megjelenhet nálunk, de megtelepednie nincs esélye, mert a magyar gyerekek is Grimm meséken nőttek fel és ahol Grimm mesét olvasnak az emberek, ott félnek a farkastól. Azon népeknél, ahol a farkasnak kultusza van (pl. Olaszország, Románia...stb.), ott könnyebb a dolga. Hidd el, hogy bár sok vadász biztosan örülne az elejtésének (törvényi védelem miatt sem tehetik meg), nem ők, hanem a haszonállattartók, akik elsőként meghúzzák a ravaszt és orvul lelövik a farkast az állataik védelmében (lásd Szabolcs-Sz-B megye és egész Északi-khg.)
  A természetvédelem nem tud dönteni egyes kérdésekben, vagy ha dönt, akkor gyakran nem vizsgálja meg a következményeket. Az aranysakál is őshonos nálunk, de ha nem szabályozzák, elszaporodik és más őshonos/nem őshonos fajokat, életközösségeket fog veszélyeztetni ragadozó lévén. Pl. földön fészkelő madarak, fogoly esetében. A cél egy egészséges számú állomány tartása ott, ahol ez lehetséges. A szám nagyságának meghatározása minden faj számára óriási kérdés, ugyanis nincs rá képlet.
  4. Vaddisznó esetében szabadon csak ritkán alkalmaznak prevenciót, zárt térben gyakrabban. Elsősorban vitaminok kijuttatásban nyilvánul ez meg. Egyéni védelem nincs.”
 • 16. Jandex 2012. november 08. 10:04
  „15. pancser 2012.11.08. 08:30
  Igen láttam!:) Az említett két Úr is elütötte a vaddisznókat???:)))
  / azért biztosra ne vedd mert vannak más vélemények is Zrinyi haláláról!/”
 • 15. pancser 2012. november 08. 08:30
  „14. Jandex 2012.11.08. 06:12
  Láttál már fehér cápát az úton futni bárhol, az oroszlán is elég ritka errefelé. Viszont a legenda szerint Imre herceg is vadkan áldozata lett, Zrinyi Miklós meg biztosan.”
 • 14. Jandex 2012. november 08. 06:12
  „9. pancser 2012.11.07. 16:28
  "A vaddisznó minden tekintetben a legveszélyesebb vadak egyike"
  Szerinted mit szólna ehhez Pl. a fehér cápa v az oroszlán?:)”
 • 13. pancser 2012. november 07. 23:52
  „11. Cloeon_dipterum 2012.11.07. 20:11
  Névvel játszani óvodás szokás, de azért nézzük.
  1. A vaddisznó túlszaporodott nem bírnak vele, a történelem folyamán számuk rekordot dönt. Ha nem hiszed nézzél vadászati statisztikát.
  2, Semmi bajom a bevételekkel, de ma már a disznók száma feszegeti a gazdaságosság határait, a legkiszámíthatatlanabb vad közlekedésbiztonsági szempontból.
  3.Ellenkezik a természeti törvényekkel a rengeteg nagyvad mellett a ragadozók hiánya. A farkas is fél az embertől, de ha mégis egy példány véletlenül erre téved a környék összes vadásza el akarja pusztítani. Az aranysakál meg egyáltalán nem veszélyes az emberre, mégis üldözik nyakra főre. Ha elejt egy nagyobb vadat, csak a gyengébb elejtésére képes, viszont az állomány emiatt egészségesebb lesz. Az aranysakál a magyar fauna része volt öröktől fogva, ezt nem lehet tagadni, de mégis a természetvédelemre hivatkozol amikor irtják őket.
  4.Járvány meg azért nincs, mert fejlett az állatbetegségek megelőzésének rendszere. Ez is beavatkozás a természet rendjébe. Ha nincsen betegség legalább az aranysakált hagyják békén, majd azok összeszedik a felesleges malacokat.”
 • 12. 01010 2012. november 07. 21:05
  „az "egyik este"!!!!

  azaz szombat este :)”
 • 11. Cloeon_dipterum 2012. november 07. 20:11
  „9. pancser 2012.11.07. 16:28
  Ahogy neved is mutatja, nem állsz a hozzáértés magaslatán.
  1. Az autópályára betévedt vaddisznó nem tekinthető olyan statisztikai mintának, amelyből bármilyen következtetéseket lehetne levonni. Vagy talán az emberek átlagéletkorát is ki lehetne belőle számolni?
  2. A magyar vadgazdálkodás jelentős bevétele a vaddisznókból származik, amit a gazdálkodás fenntartására és a kis részben a hivatásos vadászok bérére fordítanak, ezáltal nő az ország haszna.
  3. A farkasoktól és az aranysakáloktól retteg az ember, nem oldható meg a farkas visszatelepítése. Annál is inkább, mert nagy területigénye van, ami e sűrűn lakott országban nem adatik meg neki a fejlett közúthálózatok és a települések elhelyezkedése miatt.
  4. Aranysakál a délszláv háború óta ismét van magyarországon, a természetvédelem nagy kárára.
  5. Minden nagyvad fél az embertől természetes körülmények között, az emberre nem jelent veszélyt, csak ha bántják (pl. a malacait), mint a házisertésnél. A kutya azért veszélyesebb a háznál.
  6. Nem érdek a járvány, mivel csak kárt okozna az állami és magánvagyonban és az egész húsipart romba döntené. Egyébként a nagyobb állománysűrűség növeli a járvány veszélyét.”
 • 10. szetya 2012. november 07. 18:44
  „nekem ez tetszik:

  Balesethez riasztották a rendőrséget az M1-es autópálya 19-es gyorsforgalmi úti lehajtója közelébe az egyik este.

  az "egyik este"!!!!

  a nagy hadi titok!
  úúúúúúúú!”
 • 9. pancser 2012. november 07. 16:28
  „A vaddisznó példája mutatja, hogy a vadászaink képtelenek az egyensúly fenntartására, amit a farkasok, aranysakálok kitűnően megoldanának, meg persze a korábban szokásos járványok, disznó esetében a sertés pestis például. A lényeg a lényeg a vadállomány részleges túlszaporodásának vagyunk tanúi. A vaddisznó minden tekintetben a legveszélyesebb vadak egyike, amelyből 100 évvel ezelőtt mutatóba akadt egy-egy példány.”
 • 8. GianniV 2012. november 07. 13:07
  „Azt a csordát kondának hívják... Általános iskola 4. osztály.”
 • 7. okostojas007 2012. november 07. 11:17
  „elnézte a táblát ...azt hitte budapest az már bukarest...”
 • 6. Mankapunka 2012. november 07. 11:17
  „Ilyenkor örülök,hogy nem okoztok csalódást. Köszönöm.

  Úgy írják a cikk végén,hogy érdemes vadriasztót beszerezni,mintha a román kamionosok olyan sok autópályán közlekednének a saját hazájukban.

  Ebből is látszik,csomóan nem is tudják,mi van 500 km-rel arrébb,de osztják a tanácsokat. Ez a vicc itt a megfogalmazással együtt.”
 • 5. ATX 2012. november 07. 10:44
  „1: A mai írott Kisalföldben is úgy szerepel, hogy a kamion tévedt az autópályára...”
 • 4. Jandex 2012. november 07. 10:30
  „Elég röhejes megfogalmazás de mi lett volna ha néhány szgk téved oda a kamion helyett?!”
 • 3. Madarász 2012. november 07. 09:43
  „:)”
 • 2. bn 2012. november 07. 09:01
  „#1: én is ezen röhögök, és sírok is egyben...

  A vadriasztó autópályán pont nem ér semmi szerintem, mert a vad egy kb. 20 méter széles sávon tud mozogni, mivel nem tud elfutni, csak a kocsi előtt tud cikázni.”
 • 1. Contar 2012. november 07. 08:01
  „"Egy román rendszámú kamion a sztrádára tévedt, és egy vaddisznócsoportba hajtott."
  Mi van? Nem a kamion tévedt az autópályára, hanem a vaddisznócsoport! Szerintem!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi kell egy jó álláshoz? - állásbörze Győrben - képgaléria, videó

A győri Széchenyi István Egyetem Karrier irodája hetedik alkalommal rendezett Regionális Állásbörzét: a standokon több tucat cég mutatkozott be, s munkaerőpiaci lehetőségekről tájékozódhattak az egyetemisták. Tovább olvasom