Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 31°C Még több cikk.

Vaddisznó okozott tragédiát az 1-es főúton

Halálos közúti baleset történt hajnali öt óra körül Gönyű és Ács között, Komárom-Esztergom megye területén.
Halálos baleset történt kedden reggel negyed hatkor az 1-es főút 102-es kilométerszelvényében, Ács és Gönyű között. Léber Gabriella, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense arról tájékoztatott, hogy vaddisznó ugrott ki egy Komáromból Győr felé haladó Opel Corsa elé, amely ütközött az állattal, majd áttért a bal oldali sávba, ahol frontálisan karambolozott a szabályosan közlekedő Skodával.

Az utóbbi autó 25 éves vezetője a helyszínen életét vesztette. Mindkét sofőr használta a biztonsági övet, de a fiatalember életét ez sem tudta megmenteni. A helyszínelés idejére teljes útzárat rendelt el a rendőrség, amit már feloldottak. Az érintett útszakaszon 100 kilométer/óra a megengedett maximális sebesség, annak ellenére, hogy vadveszélyes részről van szó, melyre táblák is figyelmeztetik az autósokat

Halálos baleset Gönyű és Ács között. Fotó: Krizsán Csaba. KAttintson a képre a galéria megbyitásához >>

 A Vasárnapi Kisalföld 2003. áprilisában foglalkozott a megszaporodott vadgázolásokkal. Akkor ezt írta:


– Nem szaporodtak meg az őzek megyénkben – állította Törzsök Gyula, megyei fővadász. Hozzátette: minél zavartabb a vadak élőhelye, annál erősebb az állatoknál a csapatösztön és többet mozognak. Ha az erdőkben kevesebbet zaklatnánk az állatokat, kisebb lenne a vadak száma az utak mentén....

...A fővadász szerint komolyan kell venni a vadveszélyre figyelmeztető útszéli táblákat. Vaddal történő ütközésnél, amennyiben tábla jelezte a veszélyt, minden esetben a vezető a hibás...

...Hozzátette: korábban minden vadászatra jogosultnak kötelező biztosítása volt és a biztosító helyt állt helyette. A szabadpiaci világban a biztosító társaságok felmérték, hogy nem holmi Trabantok, Zsigulik ütköznek őzzel, hanem húsz-harmincmilliós autók is és ezeknek a kárát már nem vállalta át.
Az új vadászati törvény új alapokra helyezte a vad és a gépjármű ütközést, az Európai Uniós jogharmonizáció keretében. E szerint a szabadban mozgó vad „veszélyes üzem" ugyan úgy mint a gépjármű. Ütközésnél két okot vizsgálnak: a felróhatóságot és a rendellenességet.
– Amennyiben – úgymond – minden rendben működött, de az ütközés mégis megtörtént mindenkinek viseli kell a maga kárát – mondta a fővadász. Megjegyezte, a vad részéről nem lehet felróhatóságról beszélni, mert az állatnak nincs tudata. A felróhatóság áthárul a vadászatra jogosultra. Ez abban az esetben van ha az út száz méteres sávjában etetőt, itatót, dagonyát vagy vadföldet helyez el a társaság, az út közelébe csalva a vadat. A vadászatra jogosulttól elvárható, hogy ahol a szinte biztosra vehető, hogy naponta átjár a vad ott figyelmeztető táblát kell elhelyezni.
– A Kisalföldi Erdőgazdaság minden szakaszt lefedett táblákkal. Ez több mint egymillió forintba került, viszont plusz költség ezek pótlása  – közölte a fővadász.
Ivánkovics József

Mit tegyünk?

Ha megtörtént a baleset maradjunk a helyszínen és hívjuk az illetékes vadászt vagy a rendőrséget. Az elpusztult állatról a vadászatra jogosult személy gondoskodik. A rendőrségi helyszínelés nem kötelező, de komolyabb kárnál ajánlott. Ha a vad nem pusztul el a vezető semmiképp ne menjen utána. Az elgázolt vadat nem szabad elvinni. A helyszínen egy speciális nyomtatványt kell kitölteni. Az adatlap tartalmában egyezik az Európai Uniós biztosítási kárlappal is. Ha a kocsi vad által sérült és azt követően külföldre utazunk, mindenképp kérjünk rendőrségi helyszínelést.

Vadmentők

Az elmúlt hónapban egy szarvas csapatba hajtott bele vonat. Jelentős változás 2002-től, hogy a vasúti ütközéseket is minden esetben helyszínelni kell. Törzsök Gyula szükségesnek tartaná az Ács-Győr közötti szakaszon vadvédő rendszert alakítsanak ki.
Az autópályán történt ütközésekről megtudtuk: az uniós csatlakozás feltétele volt, hogy az összes sztráda vadmentes legyen. A magyar autópályákon azonban kevés a vadmentő híd. Ausztriában hétszáz és ezer méter között vannak vadmentők, nálunk negyven kilométeres szakaszon összesen kettő.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. orgona 2008. május 08. 19:09
  „Vaddal törtenö ütközsnel, es pedig tabla jelezte a veszelyt mindenkeppen soför a hibas!Nem vesszük komolyan a helyzetet pedig erdemes lenne ily estbe ovatossabban hajtani,nem de?”
 • 34. Fece 2008. április 19. 19:03
  „Hello!Nemrég volt"szerencsém"talákozni egy szarvasbikával szintén az 1-en Szentivánnál a tábla határjelzésén túl 100 m-rel.Az autó összetört,én nem sérültem,a szarvas elsétált.Rendőr és vadőr is járt a helyszínen.Casco-m nincs,mivel havi 25-30.000.-t nem tudok erre szánni. Szóval van 250.000.-es károm,amit magamnak kell állnom.Viszon,ha elpusztul az állat és ugyanígy kihívom az illetékeseket,beperel a vadász társaság és leverik rólam az állat 1,5-2 milliós eszmei értékét.Tök jó!üdv”
 • 33. GiR 01 2008. április 18. 09:37
  „Szeretném részvétem kinyílvánítani a fiatalember Családjának.

  Tisztelt Fórumozók!

  Akik a vadat sajnálják Önök közül NEM EMBEREK!! Gondoljanak bele mi lenne, ha pont az Ön családjukban történt volna ez az egész, nem kíánom senkinek, csak gondoljanak bele az elhunyt családjának ez milyen érzés. Kérdezném a Kisalföld Online Szerkesztőjétől: Nem pofátlanság az "Értékelem a cikket!" kitenni?!!! Vegyék már ki, NEM LEHET EGY EMBERI ÉLETET ÉRTÉKELNI, FONTOSABB, MINT BÁRMI MÁS!!!

  Mégegyszer Részvétem a Családnak!!! :(”
 • 32. Böszme 2008. április 17. 19:46
  „Gyurcsány és sofőrje egy országúton kocsikázik, amikor elütnek egy disznót.

  Gyurcsány szól a sofőrnek, hogy azonnal menjen el a farmra, ahonnan a disznó származhatott és magyarázza el a történteket. Egy pár óra elteltével a sofőr visszatér cafatokra szedett ruhákban, Egyik kezében egy üveg borral, a másikban egy szivarral.

  Gyurcsány: - Magával meg mi történt?
  Sofőr: - Nos, az apa egy üveg bort adott nekem, a feleség egy szivart, a 19 éves lányuk pedig vadul szexelt velem...
  Gyurcsány: - De hát mit mondott nekik?
  Sofőr: - Jó estét! Én Gyurcsány sofőrje vagyok és elütöttem a disznót...”
 • 31. D.B. 2008. április 17. 15:26
  „Én azt ismerem aki elütötte a disznót. A 6 hónapos kislánya várja haza aki szintén várhat még egy ideig. Az apuka sosem vezetett gyorsan és mindig betartott minden szabályt. Sosem tudja feldolgozni hogy a másik nem élte túl. És mire felépül ami eltart egy ideig addigra a vadásztársaság megrángatja a disznó miatt. Az embert még megértem. De 1 Disznó miatt???????? Nevetséges!! Gratulálni tudok nekik hogy csak a disznó a fontos. Majd a fiú családját is tartsák el a disznók. A másik fiú családjának részvétem”
 • 30. Gyarmati Márta 2008. április 16. 21:57
  „Őszinte részvétem a családnak. Egy kedves munkatársat vesztettünk el...Márti”
 • 29. Egy Volt osztálytárs 2008. április 16. 20:22
  „Részvétem a Skodás családjának :(”
 • 28. ny.helyszinelő 2008. április 16. 18:24
  „A baleset sajnos megtörtént, de a vadásztársaságok / az összes / rendelkezzen biztosítással. Az ilyen esetekben a keletkezett károkat térítse meg. A kihelyezett jelzőtáblákat az adott métertől vagy kilométertől megint megismétlik. Akkor minek a felemelt sebesség. Egyébként a vadveszélyt jelzőtábla nem kötelez kisebb sebességre, az adott veszélyre hívja csak fela figyelmet. Egyébként akkor fizet a biztosító illetve a vadásztársaság, ha a közelben vadetető van, vagy az adott területen akkor éppen vadászat zajlott. Ezt vizsgálja valaki?”
 • 27. kzs8 2008. április 16. 18:01
  „Részvétem a családnak!A párom ismerte a srácot,ő a mögötte haladó buszon ült.Sötétben,szürkületben akármilyen sebességgel is nehéz kivéddeni az ilyen eseteket,főleg akkor amikor akaratunk ellenére is elvakitjuk egymást a fényszóróinkal.Nekem is volt már vadbalesetem kétszer.A közelben nem volt tábla!Elsőnél bizony hazavittem az őzet,tudtam másmilyen kártéritésre ugysem számithatok!Magyar szokás szerint amire költeni kellene,azt inkább kitáblázzák hogy veszéllyes!!A többit oldják meg az autósok ahogy akarják!?A vadásztársaságokat a profit érdekli!És eközben túlszaporodik az álományuk.10 évvel ezelött nem is volt enyi tábla kint,és baleset sem!!Elhiszem hogy a német,holland,olasz vadászok sok pénzt hoznak a konyhára de ne az esztelen vadgazdálkodás legyen a cél,a profit érdekében! Hány embernek kell még meghalnia és lebénulnia ahhoz hogy komolyan vegyék és hatékonyan költsenek az utak vad elleni védelmére!?”
 • 26. Bandi79 2008. április 16. 17:56
  „Vad mentes legyen az autópálya hogy csatlakozhassunk az unióhoz. Ez vicc. M7 pályán szinte végig kint van a vadveszély tábla, néha betéved őz is aminek nincs hosszú pályafutása a forgalomban. Meg hát a km-kénti sok milliárdba nem fér bele a vadátkelést segítő híd.”
 • 25. győri100 2008. április 16. 16:52
  „Részvétem a Skodás családjának :(”
 • 24. pan.cser 2008. április 16. 07:58
  „Load! A szarvasok nem mások mint az urak kedvtelésének alanyai! Ennyi! A többi nekik nem számít de úgy látom neked sem! Az urak miért nem kerítik be a baromfiudvarjukat mint más rendes ember? Törzsök úrnak úgy látszik nagy szerepe lehetett ezen grófi törvény kidolgozásában. Az a kérdés rajtuk kívül kinek mi a haszna és a kára ebből az egészbőll? Kerítés mögé a vadakkal, főleg a nagyvadakkal, úgy mint a civilizált országokban. A fiatalember halála nem is számít káreseménynek csak a vad pusztulása. Szörnyű! Minek ment arra amerre a grófok állatai sétálnak, azok vannak otthon, nem a közlekedők!”
 • 23. load 2008. április 15. 23:45
  „21. pan.cser
  " De hát az urak vadjainak ezt is szabad, veszélyeztetni ártatlan, védtelen emberek biztonságát!"

  Ember!
  Próbálj a szarvasoknak és vaddisznóknak jogról és etikáról prédikálni!
  Assisi Szent Ferenc már jutott bizonyos eredményre a galambokkal.
  Így talán a többi vad sem reménytelen.
  Azért azt se hagy figyelmen kívül, hogy ki cipeli a puskát!”
 • 22. load 2008. április 15. 23:36
  „14. Louis 2008.04.15 19:40
  "Load. Ha a te hozzátartozód lett volna, akkor te mennyit fizetnél érte, hogy legyen kerítés vagy vmi más?"
  Semennyit.
  Lehet, hogy a srác rossz időben volt rossz helyen, de a múlt pénteken Bakonybélbe mentem kora este Zircen át (tudom arra hosszabb, de az út szebb).
  A vadveszély táblák miatt csak 80-al hajtottam. Ravazdtól Zircig 13-an előztek meg (többjük bőven 100 feletti sebességgel).
  Tudtam, hogy én is elkaphatok egy vaddisznót, vagy szarvast, de azt is, hogy ezen a sebességen az ütközésbe nem halok bele.
  Hiszem, hogy nincs miért bocsánatot kérnem a családtól. Kegyeletet nem sértettem, érzéketlen sem voltam.
  A vadveszély táblák körüli sebesség tekintetében egyetértek veled.
  Nagyjából ez volt a mondanivalóm lényege.”
 • 21. pan.cser 2008. április 15. 21:56
  „Az tévhit, hogy a vadászok szeretik a természetet. Egyesek igen mások nem. Sok újgazdag, erőszakos, törtető fráter kezébe került puska. Elgondolkodtató, mi öröm van abban, ha valaki kioltja egy szép állat életét puszta szórakozásból. A vér látványa vonzza, az állat kínlódásást élvezi vagy mi a szösz. Ráadásul ezt úgy tehetik, hogy a nagyvadak szabadon mászkálhatnak föl és alá, ott ahol semmi keresnivalójuk. De hát az urak vadjainak ezt is szabad, veszélyeztetni ártatlan, védtelen emberek biztonságát!”
 • 20. pan.cser 2008. április 15. 21:46
  „Ütődöttek mindig léteztek, ugye kim és Lopez? Miért akarjátok kiirtani a rigókat és lebetonozni az erdőt? Sejtem miért, a báró urak vadjaihoz senkinek semmi köze, oda mennek ahova akarnak. A népnek meg kuss, jobbágyivadékok nem üthetnek el vadat, ha meg elütik d....k meg. Ami a vadászat területén van az országban az Bánk bán korabeli feudális viszonyokat idézi.”
 • 19. kim 2008. április 15. 20:44
  „...és ezt már rég meg kellett volna tenni, akkor tovább élhetett volna Szent Imre és Zrínyi is! :)”
 • 18. Lopez 2008. április 15. 20:23
  „pan.cser, akkor vágjunk ki minden fát, irtsunk ki minden állatot és aszfaltozzuk le a földgolyót. Okos vagy.”
 • 17. kim 2008. április 15. 20:22
  „Ki kell irtani az összes vadat, le kell betonozni mindent. Felháborító! Reggle álmosan megyek ki az utcára egy rigó meg jókedvüen fütyürészik, miközben én megyek dolgozni! Hogy jön ehhez? Lelőni!”
 • 16. pan.cser 2008. április 15. 20:09
  „Részvétem a családnak és mindazoknak akik egy rossz törvény miatt sérülést, kárt szenvedtek. Kitesszük a táblát és letesszük a felelősséget, gondolják akik szép hasznot húznak a vadból. Ütöttem már őzet fényes nappal 40 km-es sebességgel, egyszerűen kiszámíthatatlan a vad, tulajdonképpen meg kellene állni, hogy biztos legyél, hogy nem lesz baj. Egyszer hóviharban futott el előttem karnyújtásnyira egy csapat vaddisznó, mentem vagy hússzal. ez az állat oly gyors és oly hirtelen, hogy nem lehet ellene védekezni. Az meg nevetséges, hogy a vadkár és a gépkocsikár közé egyenlőséget tesz a törvény. A vadon nem ül ember, a motoron, a gépkocsiban igen. Hány vad ér egy emberéletet? Egy sem! Ezt a középkori, földesúri, vad, embertelen törvényt fel kell számolni. Aki vadat tart vigyázzon rá, kössön biztosítást stb.”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs utánpótlás, hát keresnek maguknak

Győr - Háromszor ennyi „vasas" szakmunkásra lenne szükség, de alig érkezik az iskolákból. Tíz… Tovább olvasom