Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Uzsora: a megyében egy ügyben nyomoznak

A legfrissebb adatok szerint 158 uzsora-bűncselekménnyel kapcsolatos nyomozás folyik az országban.

Az ügyekben összesen 749 sértett, 194 gyanúsított van. A megyében egy ilyen bűncselekmény gyanúja miatt nyomoznak Mosonmagyaróváron.

Az uzsora mint büntetendő cselekmény 2009 márciusától szerepel a büntető törvénykönyvben. Az akkor hatályos jogszabály szövege nem tette lehetővé a hatékony fellépést. A szigorítást a parlament elfogadta, így az november 1-jétől hatályos. Az ORFK gazdaságvédelmi és pénzhamisítás elleni osztályának vezetője, Szelei Pál alezredes tájékoztatója szerint korábban az uzsora-bűncselekményt alapesetben üzletszerűen lehetett elkövetni. Ezután ezt elég lesz egyszer megtenni, hogy eljárás induljon. A törvény a bűnszervezetben, illetve az üzletszerűen elkövetett bűncselekményt már minősített esetként az eddigi 3 év helyett 5 évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti.

Az alezredes a bűncselekmény kriminológiai sajátosságairól elmondta: a sértettek a legszegényebb rétegből kerülnek ki, szinte bármilyen feltételt elfogadnak, hogy pénzhez jussanak. Pénzintézet nem ad nekik kölcsön, nincs vagyonuk, sok esetben munkahelyük sem, ezt a kiszolgáltatott helyzetet használják ki az uzsorások. A sértettek sokszor jótevőt látnak az uzsorásokban, akik gyakran „szemtelenül jómódúak". Nem ritka, hogy az uzsorások rokoni kapcsolatban állnak egymással. Az egyikük adja, a másik visszaköveteli a kölcsönt. A sértettek sok esetben a fenyegetések, bántalmazások hatására visszavonják vallomásukat, ezért a nyomozó hatóság igyekszik minél több sértettet felkutatni. Újabban ügyész jelenlétében, kép- és hangrögzítéssel hallgatják meg őket.

Az alezredes elmondta: míg 2009 után egy év alatt 96, addig 2010 és 2011 októbere között 220 büntetőeljárás indult. Míg az első évben 62 ügyben fejezték be az eljárást, a másodikban 134 esetben. Vádemelés először 19, majd a következő évben 36 ügyben történt. A legfrissebb adatok szerint jelenleg 158 nyomozás van folyamatban, 749 sértettel, a 194 gyanúsított közül 98-an vannak előzetes letartóztatásban és négyen házi őrizetben.

A megyében egy uzsora-bűncselekményben folyik eljárás a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságon.

Olvasóink írták

  • 2. Karcsika 2011. november 09. 15:10
    „Én 29%-ra adok kölcsön.
    A legnagyobb uzsorások a bankok, pénzintézetek.”
  • 1. bojtár 2011. november 09. 12:45
    „Nem akarom hirdetni magam ,de ha valakinek kell 1 hétre 100 rugó vagy több akkor keressen.
    jelige:megegyezünk:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A diósdi maffiapert Győrben tárgyalják

Február elején kezdődhet a Koszi-klán tagjait érintő úgynevezett diósdi maffiaper fellebbviteli… Tovább olvasom