Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Útra kelnek a társalkodónők

Győr-Moson-Sopron - Öregszik a megye lakossága, az idős emberek többsége magányosan él, sokan depressziósak, nélkülözik a társaságot. Ezen kíván segíteni a tizenhat kiképzett önkéntesből álló beszélgetőhálózat, amely néhány héten belül kezdi meg működését hat településen.


Három évvel ezelőtt kérdőíves felmérést készített az önkormányzat a győri idősek egészségéről. Lehangoló eredmény született: a több mint háromszáz 50 év feletti megkérdezett 49 százaléka depressziós volt, minden negyedik élt egyedül és minden ötödik érezte magát időnként magányosnak. A város a WHO-iroda koordinálásában tavaly ötéves feladattervet dolgozott ki életminőségük javítására, amelynek része az a beszélgetőhálózat, amely néhány héten belül kezd működni. A város idősügyi tanácsának toborzójára a győri Arrabona Városi Nyugdíjas Egyesület és a Pannon Nyugdíjas Szövetség adta az önkénteseket, akik vállalkoztak arra, hogy egy tréninget követően rendszeresen meglátogatják kortársaikat. A napokban ért véget a tanfolyam, Frank Ágnes és Fodor Dénes klinikai szakpszichológusok tizenhat hölgyet képeztek ki.

A kezdeményezés Győrből indult, de hamar kiderült, hogy a gondok és az igények mindenütt azonosak, így nemsokára a téti, kunszigeti, levéli, mosonmagyaróvári és szárföldi rászorulók is találkozhatnak a hivatásos „társalkodónőkkel". A Kisalföld beszélgethetett velük elsőként.

– Kiszámoltuk, összesen több mint hétszáz évesek vagyunk – mesélték nevetve a hölgyek a Kisalföldnek. – Mindannyian szeretjük az embereket, jó érzés, hogy ezt most a javukra is fordíthatjuk. Munkánk a lelki segélyhez lesz hasonló, idegen időstársaink mondandóját segítő szándékkal kell fogadnunk. A tréningen rengeteget hallottunk ennek technikájáról: arról, hogy testtartásunkkal, magatartásunkkal, megjelenésünkkel miként biztosíthatjuk beszélgetőtársunkat toleranciánkról, figyelmünkről, bizalmunkról. A helyzetgyakorlatokat videofelvételről visszanéztük és kielemeztük. Megtanultuk, hogyan kell tapintatosan keretet adni a beszélgetésnek, s legyőzni magunkban a kiszolgáltatottság érzését. A tréning bennünket is megerősített, mindannyian tanultunk valamit önmagunkról.

A tizenhat hölgy – akik között eredeti foglalkozásukra nézve óvónő, adminisztrátor, vasutas, főkönyvelő, pénzügyes és hímző-szövő is akad – április elején az idősügyi tanács ülésén veszi át a megbízólevelet, ezután először egy címet kapnak, hetente egy, nagyjából egyórás beszélgetést terveznek. A hálózat tagjai fél év múlva találkoznak és megbeszélik tapasztalataikat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kövér László: Sorsunk a saját kezünkben van

Nyúl - Kara Ákos választókerületi elnök meghívására Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke … Tovább olvasom