Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Úton a költészet felé

Nemrégiben jelentek meg verses oldalunkon Vér Georgina Mirtill írásai. A megindító gondolatok érzékeny felnőttről tanúskodtak, ám kiderült, egy alig 16 éves lány tollából születtek, aki a jövőben az íróakadémiára készül.

Némi túlzással mondhatnánk: Vér Georgina Mirtill mióta megtanulta a betűvetést a győrsági általános iskolában, azóta szinte naponta rögzíti gondolatait. Zsebében, táskájában, mindenütt tart egy kis füzetet, hátha éppen utazás közben vagy buszra várva „lepi meg" a gondolat. Elárulta: írt már verset mobiltelefonjába is. A legelsőt – ahogy fogalmaz – egy „diák szerelmes malőr" indította el benne.

– Visszagondolva, újraolvasva, kegyetlenül bénára sikerült, miként a prózai próbálkozásaim is. Persze nem hagytam abba, így amikor a győri Veres-iskolába kerültem dísznövénykertész szakra és magyartanárom, Szásziné Fekete Mária érdeklődött, hogy kinek mi a hobbija, én egy füzetnyi verset nyújtottam át neki – mesélte Mirtill. – Mondta: sokat kell tanulnom, aztán addig biztatott a szabadversre, hogy szinte teljességgel ennél a formánál ragadtam. Sokat köszönhetek neki, minden soromra reagál, véleményezi, szerető szigorral bábáskodik a verseim felett.
Az alig tizenhat éves Mirtill kedvesen bevallotta, verseinek a szerelem és a magány a legfőbb mozgatója.

ér Georgina Mirtillt felszabadítja a versírás. Fotó: H. B. E.
Vér Georgina Mirtillt felszabadítja a versírás. Fotó: H. B. E.


– Egy-egy érzés sokáig motoszkál bennem, aztán egyszer csak kikívánkozik. Persze nem mindegyik nevezhető versnek, ami megszületik, de meg kell születnie. Felszabadít! Az eddig megírt százhatvan versből úgy húszról mondom azt, hogy olyan, ami igazi, vállalható üzenet. Fontos, hogy az embernek legyen önértékelése, önkritikája és ne higgye el magáról, hogy minden remekmű, amit csinál.
Mirtill számára az írás mellett mindennapi szükséglet az olvasás is. Főként prózát olvas, most éppen Wass Albert regényét, A funtineli boszorkányt, de olykor-olykor böngészi az interneten a lírai oldalakat is.

– Egy ilyen portálra rendszeresen küldöm a verseimet, ami azért jó, mert az ott megjelenő társaság egyfajta műhely is. Megbeszéljük, javítgatjuk egymás írásait. Bár igazából én amolyan elvonulós alkat vagyok, kevés barátom van, de ők igazán azok. Tükröt tartanak elém. Tiszták a terveim: a következő félévtől dolgozni (is) szeretnék, hogy saját erőmből összeszedjem a pénzt az íróakadémiára. Látom az utat, amit szeretnék végigjárni. Remélem, sikerül!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dávid mindkét szeme nevet

Lapunk hasábjain nemrégiben mutattuk be a nyolcesztendős Bindics Dávidot, aki egészen kicsi kora óta… Tovább olvasom