Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Útlevél a kisebbséghez

Ma este főműsoridőben, este fél 9-kor látható a Magyar Televízió 2-es csatornáján a Győr TV pályadíjas filmje, a „Megindultunk... (útlevél a kisebbséghez)" című alkotás. A film témaválasztását a szerző személyes tapasztalatai indokolták.
A forgatókönyvíró, egyben a film szerkesztő-riportere, O. Horváth Márta még a békéscsabai szlovák gimnázium magyar nemzetiségű tanulójaként tekinthetett be az alföldi szlovákok mindennapjaiba. Közben megismerkedhetett olyan vegyes nemzetiségű falvakkal, ahol a magyar nyelvet beszélők az országhatáron túlról érkeztek.

A probléma már akkor felmerült: „ki van valójában kisebbségben"?
A történet Szlovákiában folytatódott, ahol ösztöndíjasként megismerkedett a felvidéki magyarság történetével is, megtapasztalva a nemzetiségi előítéleteket pró és kontra.
A két országban élő magyarok és szlovákok sorsának hátterét a nagypolitika rajzolta. Mivel a potsdami konferencia után a csehszlovák kormánynak nem sikerült kierőszakolnia a teljes lakosságcserét, így a területén maradt, magát továbbra is magyarnak valló lakosságot előbb megfosztotta állampolgárságától, majd közmunkára kötelezte. Akik viszont elmentek, azok helyébe az Alföldről visszatelepülő szlovákokat fogadtak.

A film szerkesztőjét a gondolat azóta sem hagyta nyugodni: az egyéni boldogulás terhére is kell-e vállalni mindenkinek a hovatartozását, vagy lehet, akkor menni kell? Erről szól az 55 perces, Horváth Róbert operatőr által fényképezett történet, amelyet az ORTT támogatásával tűz műsorra az m2-es csatorna ma este fél 9-es kezdettel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutyálkodó hollywoodi sztár lehet

Goldi, a győri golden retriever egy szuperfilmsorozat sztárja. A Dinotópiát a Hallmark csatornán… Tovább olvasom