Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Útépítés százezer négyzetméteren

Évi egymilliárd forint, s akkor tíz év múlva jó minősítést kaphatnának Győr útjai...
Tavaly került az önkormányzat közgyűlése elé a Győr útjait minősítő felmérés, gyakorlatilag ez az alapja, milyen legyen a felújítások, építések sürgősségi sorrendje, ez döntötte el, idén és jövőre mit kell elvégezni a felvett 1,6 milliárd forint hitelből is. Győrben, részben állami pénzből is, olyan nagyszabású, úgynevezett kapacitásnövelő beruházások folynak, mint például a Nádor aluljáró és a csatlakozó utak, a Fehérvári út második üteme vasúti felüljáróval, körgeometriás csomóponttal, a Zöld utca és a Páva utca bekötésével, pályáztatás előtt áll a Szauter utca folytatása...

21 utca, 2 csomópont, 4 híd

Ezek mellett azonban igen nagy szükség van a meglévő utak felújítására, korszerűsítésére. Ez a folyamat, ahogy Bartha Gusztáv, a város útkezelő szervezetének intézményvezetője mondja, hét- nyolc éve indult, s kiépült például tíz-tizenkét korszerű csomópont. A baleseti mutatók ezeken a helyeken a felére estek vissza.

A mostani, két évre szóló, 1,6 milliárd forintos programból még idén 1,1 milliárd megvalósul. Nyílt közbeszerzési eljáráson öt „kivitelezői csomagot" pályáztattak meg, hatodikként pedig a mindezeket koordináló beruházásszervezőt. Tehát mindennek van úgymond gazdája, kész a pontos ütemterv is minden közműszolgáltatóval egyeztetve: indulhat a gépezet. Pontosabban bizonyos helyeken már be is indult, hét munkaterületet pedig holnap kapnak meg az építők.

A program 21 utcát érint, 11 kilométernyi, 100 ezer négyzetméter felületű utat, két csomópontot és négy hidat. Az ebben a programban nem szereplő, de folyó munkákat is tekintve igencsak zűrös lesz közlekedni idén Győrben, különösen nyáron, az útépítések igazi szezonjában. Tehát: türelem, türelem, türelem...

A Városház téren is

A teljesség igénye nélkül, amúgy ízelítőül, mire is számíthatnak a győriek (a részleteket megfelelő időben aktuális útinfóinkban folyamatosan közöljük). Kétségkívül látványos, egész nyáron át tartó munka lesz a Városház tér megújítása. A buszmegálló felőli oldal részben teljes pályaszerkezet-cserét kap (előtte vízvezetékcserét), díszburkolatú lesz a járda, a városközponthoz illők a buszvárók... Az itteni buszmegállókat két hónapig szüneteltetni kell majd, így változik a tömegközlekedési rend is. A munkákat a szeptemberi iskolakezdésig be kell fejezni.

Az Ipar u.–Nagysándor J. u. kereszteződésében korábban már elkészült a forgalomlassító, az áthaladást biztonságosabbá tévő középsziget. Az ígérethez híven most, hogy pénz jut rá, megvalósul a jelzőlámpás irányítás is még ebben a hónapban. A közműépítők már dolgoznak. Az Ipar u. innen a Mártírok útjáig új aszfaltszőnyeget is kap.

Balra a Zrínyi utcára

Jelzőlámpás csomópont lesz a Szigethy Attila–Zrínyi u. kereszteződésében is, az eddig hiányolt balra kanyarodó sáv kiépítésével. A munka májusban nagy közműcserékkel kezdődik, miközben a buszforgalmat biztosítani kell. Az átalakítás a Nádor aluljáró átadásának is függvénye, várhatóan júliusban kezdődhet és három hétig tart.
Több hetet igénybe vevő közműcserék után új aszfaltburkolatot kap a Bartók–Szent Imre út (a Magyar u. és Álmos u. között). Az áprilistól tartó közműcserék után a burkolatfelújítás a forgalom fontossága szempontjából nyugalmasabb nyári hónapokban történik. Pályamegerősítéssel új burkolatot kap – szintén többhetes közműcsere után – még a Nádor aluljáró átadása előtt az Álmos u. Ugyanígy a Mester u. is a Szabolcska–Mészáros u. között júniusban.
Teljes pályaszerkezet-csere vár a Domb utcára, jelentős korlátozásokkal. A munka bármikor kezdődhetne – ám ez a főügyészség és az ítélőtábla épületeinek befejezésétől függ.

Szentivánon szélesebben

A Zöld u. és a Páva utca bekötéséről az új 81-es főútra korábban már írtunk. Győrben útfenntartás szempontjából a Páva utca volt eddig a legdrágább (a javítgatásokon túl a csapadékvíz-szivattyúzások miatt). Az utca „faltól falig" felújítást kap, felszín alatti csapadékvíz-elvezetéssel, a megszűnő árkok révén tágasabb, szebb lesz a tér. A munka rövidesen kezdődik a vízvezetékcserével, az útépítés májusra várható.
Marcalváros I lakótelepen a nagy forgalmú Lajta utca új burkolatot kap júniusban, előtte azonban négy hetet igényel a hőtávvezeték cseréje.
A Királyszéki és a Győri út azon kevesek közé tartozik, ahol nem szükséges közműcsere, a burkolatmarás és az aszfaltozás május elején elvégezhető.

Győrszentivánon a Vajda és a Sugár u. – az autóbusz-útvonal – szélesítése, vízrendezése, pálya- megerősítése hatheti munkát igényel, de szintén hat hét kell a vízvezeték cseréjéhez is (utóbbit május végén kell kezdeni). Itt tizenkét hétig korlátozni kell a forgalmat, s a buszjáratokat más útvonalra terelik.

Az egyetemnél októberig

Az egyéb útfelújítások felsorolása helyett (terjedelmi okokból) ejtsünk szót még arról, hogy átépítik a Külső Bácsai út–Fenyőszer u. csomópontot (várhatóan augusztusban). Útépítés lesz a Hédervári úton (a Duna u.–Zemplén u. között), valamint sor kerül a Hédervári út–Szövetség u.–Rónay Jácint u. csomópont körforgalmú átépítésére. Nyolc héten át félpályás lezárás, jelzőlámpás irányítás lassítja a közlekedést. Az útépítés a pályáztatások után, szeptember elején kezdődhet. További nehézséget okoz majd, főleg az egyetem forgalmában a csomópont októberig tartó átépítése.

Szépülő hidak

Nyáron „szépítik" a pinnyédi hidat, amely burkolatfelújítást is kap, ezen azonban csak gyalogos és kerékpáros forgalom van, s a felújítás után is csak az marad. A Belvárost Révfaluval összekötő Kossuth híd felújítása a nyáron (június végétől) félpályás lezárással is jár, a váltakozó forgalmat jelzőőr irányítja majd. Karbantartásra szorul az Ipar utcai felüljáró vasbeton szerkezete, cserélni kell a kopóréteget és a só megette szegélyköveket is. A négy hétig tartó munkát júliusban kezdik.
Szintén négy hetet vesz igénybe a Rába kettős híd július végén kezdődő, csak nyáron végezhető felújítása (homokfúvásos szerkezettisztítás, festés). A kettős hidat két hétre le is kell majd zárni. Ekkor a forgalmat – a buszét is – a Petőfi hídra kell terelni.

Havonta hány helyen?

A „menetrend" térképén érdekességként összeszámoltuk, az útfelújítások kapcsán Győrben havonta hány helyen találkozhatunk jelentősebb munkákkal. Áprilisban: 11. Májusban: 20. Júniusban: 25. Júliusban: 17. Augusztusban: 17. Szeptemberben: 7. Októberben: 5. Novemberben: 3. (Ezek értelemszerűen nem mindig jelentenek havonta új helyeket, hiszen vannak egyik hónapról a másikra átnyúló munkák is.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonöt lakásnyi bútor

Győrben különböző raktárakban huszonöt lakásnyi bútor áll. Nem kell senkinek, sem örökösöknek, sem a kilakoltatottaknak. Hirdetésben tette közzé a győri Inszol rt.: lejárt az őrzési idő, akinek bútorai, különböző tárgyai évek óta ott hevernek valamely raktárban, most már vigye el. A határidő e hónap vége, különben árverésre kerülnek, vagy inkább hulladéktelepre... Tovább olvasom